logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik RFID zbudowany w oparciu o komputer jednopłytkowy MINI2440

18 Kwi 2012 16:27 12508 9
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • #2 10809190
    syntetyczn dran
    Poziom 12  
    Ocena: 76
    Witam,
    Jaki to jest linux?
    Jakie OpenCV kolega wybierze?
    Jaki będzie m.w. koszt całego systemu?

Pozdrawiam i życzę powodzenia!
  • #3 10809324
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Witam, urządzenie bardzo fajne, konstrukcja na 6.
    Mam takie pytania:
    1. Jak sprzętowo zrealizowany odczyt kart?
    2. Jaki to rodzaj kart? Standardowe UNIQUE 125kHz?
  • #5 10810849
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10810961
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Podobny projekt jakiś czas temu realizował kolega Markosik20 :)
    Z tą tylko różnicą że w oparciu chyba o Corexa i brak dużego dotykowego wyświetlacza.
    Chodź jeśli to ma być komercyjny projekt to zastanowiłbym się nad budowa własnego "serca" układu ze względu na cenę :)
  • #7 10811217
    UcioX
    Poziom 11  
    Ocena: 59
    Do kontroli dostępu i czasu pracy zastosowanie kart UNIQUE 125kHz to ,marny pomysł. Jakiś czas temu prezentowałem urządzenie które w bardzo prosty i szybki sposób kopiuje te karty, ponadto ostatnio na jednym z popularnych serwisów aukcyjnych natknąłem się na usługę kopiowania owych kart, czyli wysyłasz do gościa 1 kartę + 35zł a on odsyła Ci 2 szt o takim samym numerze. Te karty są mało bezpieczne. Link do mojego projektu: Rfidkopier
  • #8 10811829
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Cóż, potwierdzam to co napisał Przedmówca - sam zrobiłem w jakieś 30 minut + 50 zł (jeśli nie miałbym części i programatora) urządzenie do klonowania kart na gotowym projekcie z internetu, a samemu coś takiego do tego rodzaju kart napisać to też bułka z masłem - mam już cały kod, trzeba tylko dorobić odpowiednie elementy analogowe...
    Inna sprawa to skopiowanie/odpisanie numeru oryginału, ale wystarczy zostawić gdzieś kartę lub jeśli to jedyna karta rfid 125kHz w naszym ekwipunku przejść przez odpowiednio spreparowaną bramkę...
    Ciekawostką jest że jak na chwilę obecną WIĘKSZOŚĆ systemów dostępu, nawet renomowanych firm jest oparta na tych kartach...
    W związku z tym warto stosować karty Mifare, które są już dużo bardziej zaawansowane i trudniejsze do sklonowania, choć nie niemożliwe - podobnie jak immobilisery do aut.
  • #9 10811972
    expert242
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam.
    Pierwsze pytanie. Ile kosztowała budowa urządzenia i czy to opłacalne?
    Które komponenty elektroniki (płytki) są robione własnoręcznie?
    Projekt godny uznania gratuluje.
  • #10 10814434
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował projekt czytnika tagów RFID zbudowanego na komputerze jednopłytkowym MINI2440 z systemem Linux. Projekt jest wstępem do bardziej zaawansowanego terminala dostępowego z rejestratorem czasu pracy. W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące wyboru systemu operacyjnego, kosztów budowy, rodzaju używanych kart RFID (UNIQUE 125kHz) oraz bezpieczeństwa tych kart. Użytkownicy zwrócili uwagę na możliwość łatwego klonowania kart oraz zasugerowali rozważenie bardziej zaawansowanych rozwiązań, takich jak karty Mifare. Koszt całego projektu wynosił około 350-400 zł, a większość komponentów była gotowa, z wyjątkiem płytki konwertera napięć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA