Witam,
Na wstępie napiszę iż szukałem podobnych tematów, wiele było starych - nie chciałem odkopywać, lub było w nich wiele nietrafnych odpowiedzi.
Kieruję się do Was z prośbą o pomoc. Potrzebuję polecenia przez bardziej doświadczonych użytkowników dobrych monitorów studyjnych dla średnio zaawansowanej osoby ( tworzenie muzyki ).
Pomieszczenie: 3.85 x 3.85 x 2.00 ( SxGxW ) w metrach.
Pomieszczenie wstępnie ma słabe walory akustyczne. Co nieco o pomieszczeniu:
- deski na podłodze
- grube "gołe" ściany
- styropian na suficie
Wstępne zamiary co do pomieszczenia:
- zabudowa na mini zaplecze 0.60 m
- pozostaje więc 3.85 x 3.25 x 2.00 m ( SxGxW ) przestrzeni użytkowej.
- w każdy rogu chciałbym umieścić pułapki bassowe z pianki ??poliuretanowej??
- stronę przeciwną względem monitorów częściowo ( centralnie ) wyłożyłbym "piramidkami" z wyżej wspomnianej pianki.
- na podłogę gruby dywan.
- okien praktycznie brak ( użytkowa piwnica )
Wystarczy informacji aby móc liczyć na pomoc z Waszej strony? Chodzi o polecenie monitorów godnych zakupu oraz ocenienie czy kroki które chcę podjąć wystarczy na dobrą adaptację akustyczną pomieszczenia?
Na wstępie napiszę iż szukałem podobnych tematów, wiele było starych - nie chciałem odkopywać, lub było w nich wiele nietrafnych odpowiedzi.
Kieruję się do Was z prośbą o pomoc. Potrzebuję polecenia przez bardziej doświadczonych użytkowników dobrych monitorów studyjnych dla średnio zaawansowanej osoby ( tworzenie muzyki ).
Pomieszczenie: 3.85 x 3.85 x 2.00 ( SxGxW ) w metrach.
Pomieszczenie wstępnie ma słabe walory akustyczne. Co nieco o pomieszczeniu:
- deski na podłodze
- grube "gołe" ściany
- styropian na suficie
Wstępne zamiary co do pomieszczenia:
- zabudowa na mini zaplecze 0.60 m
- pozostaje więc 3.85 x 3.25 x 2.00 m ( SxGxW ) przestrzeni użytkowej.
- w każdy rogu chciałbym umieścić pułapki bassowe z pianki ??poliuretanowej??
- stronę przeciwną względem monitorów częściowo ( centralnie ) wyłożyłbym "piramidkami" z wyżej wspomnianej pianki.
- na podłogę gruby dywan.
- okien praktycznie brak ( użytkowa piwnica )
Wystarczy informacji aby móc liczyć na pomoc z Waszej strony? Chodzi o polecenie monitorów godnych zakupu oraz ocenienie czy kroki które chcę podjąć wystarczy na dobrą adaptację akustyczną pomieszczenia?