logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitory studyjne + optymalizacja akustyczna pomieszczenia.

HDS-AUDIO 15 Cze 2011 15:00 1385 2
REKLAMA
  • #1 9615087
    HDS-AUDIO
    Poziom 10  
    Witam,
    Na wstępie napiszę iż szukałem podobnych tematów, wiele było starych - nie chciałem odkopywać, lub było w nich wiele nietrafnych odpowiedzi.

Kieruję się do Was z prośbą o pomoc. Potrzebuję polecenia przez bardziej doświadczonych użytkowników dobrych monitorów studyjnych dla średnio zaawansowanej osoby ( tworzenie muzyki ).

Pomieszczenie: 3.85 x 3.85 x 2.00 ( SxGxW ) w metrach.

Pomieszczenie wstępnie ma słabe walory akustyczne. Co nieco o pomieszczeniu:
    - deski na podłodze
    - grube "gołe" ściany
    - styropian na suficie

Wstępne zamiary co do pomieszczenia:
    - zabudowa na mini zaplecze 0.60 m
    - pozostaje więc 3.85 x 3.25 x 2.00 m ( SxGxW ) przestrzeni użytkowej.
    - w każdy rogu chciałbym umieścić pułapki bassowe z pianki ??poliuretanowej??
    - stronę przeciwną względem monitorów częściowo ( centralnie ) wyłożyłbym "piramidkami" z wyżej wspomnianej pianki.
    - na podłogę gruby dywan.
    - okien praktycznie brak ( użytkowa piwnica )

Wystarczy informacji aby móc liczyć na pomoc z Waszej strony? Chodzi o polecenie monitorów godnych zakupu oraz ocenienie czy kroki które chcę podjąć wystarczy na dobrą adaptację akustyczną pomieszczenia?
  • REKLAMA
  • #2 9622514
    lukasz90.zce
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A jaki budżet? Ja ze swojej strony mogę śmiało polecić Adam ax7, rewelacyjne. Pracuję na nich i długo na nic innego nie wymienię :)
  • #3 9628691
    HDS-AUDIO
    Poziom 10  
    Za same monitory fajnie było by zmieścić się w 2000zł. No może 2500zł. A widzę, że sprzęt na którym pracujesz jest z wyższej półki sądząc po cenie niż ja mogę sobie pozwolić. A w jakim pomieszczeniu pracujesz? Może poradzisz mi coś z adaptacją akustyczną? :)

Ewentualnie może skusiłbym się na 5-tki, bo wyjdzie ok. 2650zł, natomiast 7-ki to już wydatek ponad 3000zł...
REKLAMA