logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uziemić skrzynkę zasilającą na słupie energetycznym?

szymon113 15 Cze 2011 20:27 3061 5
REKLAMA
  • #1 9616676
    szymon113
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam do Was takie pytanie dotyczące powieszenia skrzynki zasilającej plac budowy na słupie energetycznym. Chodzi mi o taką rzecz zasilanie idzie słupami 4-przewodowo, słup nie jest uziemiony i teraz czy w skrzynce, którą będę przygotowywał, muszę przed wejściem na licznik przewód N rozdzielić na PE i N. Czy wystarczy tylko wbicie sondy przy słupie, tam podpiąć uziemienie w szafce i dopiero z szafki podpiąć przewód PE do gniazda zasilającego plac budowy.
    Jeszcze jedno czy przewód o przekroju 6mm2 wystarczy do zasilenia placu budowy domku jednorodzinnego.
    Proszę o podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9617113
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    szymon113 napisał:
    czy w skrzynce, którą będę przygotowywał, muszę przed wejściem na licznik przewód N rozdzielić na PE i N. Czy wystarczy tylko wbicie sondy przy słupie, tam podpiąć uziemienie w szafce i dopiero z szafki podpiąć przewód PE do gniazda zasilającego plac budowy.

Niech kolega przemyśli jeszcze raz to co chce zrobić- powinny one mieć (przemyślenia) ścisły związek z układami TN i TT wraz z realizowaną ochroną przeciwporażeniową w tych układach.
  • REKLAMA
  • #3 9617117
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Witam.

Nie da się rozdzielić przewodu N na PE i N.
    Ja nie potrafię :cry:
  • REKLAMA
  • #4 9617251
    szymon113
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    No ok. może się źle wyraziłem- rozdzielić przewód PEN na PE i N.
  • REKLAMA
  • #5 9617465
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Teraz lepiej :) Mam jeszcze jedno pytanie- dlaczego chcesz z układu TN przejść na układ TT i co napisane jest w warunkach o przyłączenie?

Najwięcej zapamięta się wtedy, gdy sami dojdziemy do wyczerpujących wniosków... :D
  • #6 9620296
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Co autor rozumie pod pojęciem uziemienia słupa ?
    N jest ułożony na izolatorze, czy może do słupa jest niepodpięta bednarka ?

W rozdzielni powinieneś zrobić punkt podziału PEN na PE i N, a jeśli jest taka możliwość to miejsce podziału uziemić. Jeśli mamy TN. Co do 6mm^2, to nie wiemy jaka długość kabla i jakie odbiorniki chcesz tam podłączać.

Chyba po zgłoszeniu o przyłącze budowlane energetyka powinna wydać warunki takiego przyłączenia - zabezpieczenie itp. ?
REKLAMA