logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku: Samsung 160GB 7200rpm vs Seagate Barracuda 7200.7 160GB Ultra ATA/100

kajtekph 15 Lis 2004 10:42 1890 23
REKLAMA
  • #1 986641
    kajtekph
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jak w temacie. Który dysk wybrać??

Samsung dysk twardy 160 GB 7200 rpm 8MB cache

czy

Dysk Seagate Barracuda 7200.7; 160 GB, Ultra ATA/100, 7200 RPM, 8MB cache

Ceny są porównywalne.
  • REKLAMA
  • #2 986648
    seboes
    Poziom 13  
    Raczej Seagate - poszukaj na forum Samsung nie ma pochlebnych opinii
  • #3 986695
    u200765
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Zdecydowanie Seagate, samsung raczej jest dobry ale w monitorach> Seagate z 8 mb cachem ma jeśli dobrze pamiętam dwa lata gwarancji
  • REKLAMA
  • #4 986765
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Również polecam SEAGATE. Ja mam 3 dyski, 1, 2 i 20 GB. Nigdy nie było żadnych problemów. Na ok. 7 letnim dysku nie ma ani jednego bada.
  • #5 986972
    Kleryk
    Poziom 2  
    Zgadzam sie z kolega u200765 samsung zdecydowanie lepszy jest w monitorach niz w dyskach a co do seagate to mam z tym duza stycznosc i na tyle dyskow ktore wiem co ludzie maja jeszcze nie spotkalem sie z uszkodzonym Seagatem pozdrawiam
  • #6 987015
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Polecam stronę www.benchmark.pl - tam jest sklep i opinie użytkowników na temat konkretnego modelu sprzętu.
    Sam zastanawiam się nad kupnem nowego twardziela bo moje dwie 40 to już za mało i po lekturze opini waham się pomiędzy Samsungiem a WD (oczywiście oba po 160GB).
    Z tego co się orientuję niestety Segate Baracuda 160GB ma opinię bardzo zawodnego i głośnego.
    Niezłe opinie zebrał o dziwo Samsung - czyżby poprawa ?
  • REKLAMA
  • #7 987054
    grabarz31
    Poziom 11  
    Od dwoch lat jestem uzytkownikiem Seagate Barracuda 7200.5 60GB i zastrzezen brak. Jakichkolwiek.

Seagate na ogol troszke mocniej sie grzeje niz Samsung, wez to pod uwage jesli masz bardzo ciasna obudowe; jest natomiast zdecydowanie cichszy od konkurencji. Dla mnie to jego najwieksza zaleta- nie slysze go ;) !!!
  • #8 987088
    Gremlin@@@
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    A nie chciałbyś WD Caviara 8MB. Z tego co wiem jest dość cichy i najszybszy :-). Wiem bo sam mam, wcześniej miałem Samsunga i sie zepsuł :-(
  • #9 987120
    kajtekph
    Poziom 17  
    WD są bardzo głośne :(
  • #10 987150
    laser_1985
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Człowieku, ty się jeszcze zastanawiasz ?? Zdecydowanie Segate !!! Mam trzy dyski 4,3GB , 40GB , 120GB i wszystki chodzą cudownie...
  • #11 987210
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Też pytanie :) jasne że Seagate, o Samsungu (szajsungu) zapomnij strasznie się psują.
  • #12 987254
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    kajtekph napisał:
    WD są bardzo głośne :(

Zależy o jakiej serii mówisz, posiadam w domu dwa dyski seagate i WD obydwa 80GB 2MB cache i seagate przy WD chodzi jak traktor.

pozdrawiam!
  • #13 987265
    Sylwester
    Poziom 19  
    Witam :)

olo 5000 Czy widziałeś kiedykolwiek uszkodzony dysk twardy firmy samsung ( 160 gb ) ???
    pracuje na serwisie podzespołów komputerowych i zazwyczaj jeśli przychodza jakieś uszkodzone dyski to są to głównie maxtory i seagate ( powyżej 80 gb ) . Opinia o szajsungu jest tu ciut przestarzała - sam robiłem antyreklame telewizorów tej firmy ale to dotyczyło modeli sprzed 5 lat . Co do gwarancji to Samsung przynajmniej nie robi "przekrętu " próbując naprawy jak seagate lecz po prostu wymienia dysk na nowy - do tego wspaniała 3- letnia gwarancja !!!

P.S Nie neguje ze seagate to dobra firma produkująca dobre dyski ale mój " szajsung " 160 GB 7200 rpm 8MB cache śmiga wspaniale w kompie i dotego jest bardzo cichy !

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)
  • #14 987795
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Samsung lub Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722516VLAT80 ) 160 GB. Oba super : ciche, szybkie i BEZAWARYJNE.
  • #15 987922
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Popieram zdanie "sylwestra".
    Warto poczytać recenzje użytkowników a nie podniecać się tym , że moja 120GB firmy "X" chodzi jak żyleta - oczywiście tak może być - ale kolejny nowszy i większy dysk może niestety już nie być tak rewelacyjny.
    Zdarzją się już w tej chwili serie dysków które niestety nie spełniają norm i są awaryjne - jakich firm sami poszukajcie sobie danych lub popytajcie w serwisach komputerowych (nie w sklepach).
    Ja zawsze przed zakupem czegokolwiek najpierw długo zbieram informacje jak dany sprzęt sprawuje się u innych i dopiero wtedy podejmuję decyzję.
    Bardzo ważny jest tutaj numer serii bo każda inna może działać już inaczej.
    Powodzenia w trudnym wyborze.
  • #16 988369
    frisar
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    SEAGATE TO WEDLUG MNIE ZDECYDOWANY FAWORYT. SAM MAM 3 DYSKI TEJ FIRMY 40 60 I 120 GB I NIE MAM Z NIMI ZADNYCH KONFLIKTOW. POWINIENES JEDNAK WZIASC POD UWAGĘ SWOJEGO DAWNEGO TWARDZIELA A MIANOWICIE FIRME(BYC MOZE BEDZIESZ MONTOWAC 2 DYSKI NA 1 PC) WTEDY DORADZAM WZIASC HDKA FIRMY TAKIEJ JAKIEGO JUZ MASZ NO CHYBA ZE STARY CI SIE ZJARAL:ppp
  • REKLAMA
  • #17 988722
    coolombo
    Poziom 29  
    Co tu dużo gadać poziom dysków różnych firm jest bardzo wyrównany i czy weźmiesz seagate czy samsunga to i tak będziesz zadowolony ;)

pozdrawiam!
  • #18 988738
    radosny1
    Poziom 15  
    tak naprawde to wszystkie dyski powyzej 120gb sa glosne, niestety. i wcale juz nie takiego znaczenia jakiej jest firmy. przez pare dobrych lat mialem bardzo zla opinie o samsungu i caviarze, no a teraz swiata poza wd nie widze, zreszta chyba ciesza sie one bardzo duza popularnoscia wsrod kupujacych, ale wracajac do postu, seagate staly sie ostatnio bardzo awaryjne (wysoka temperatura pracy), natomiast samsung to juz nie ta sama firma, naprawde zrobili siedmiomilowy krok naprzod. wszystkie dyski z 8mb cashu maja trzy lata gwarancji, tylko ze jak padnie to szkoda danych, niestety:D
  • #19 988842
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    No nie powiem nic nowego jak masz do wyboru samsung seagate to wybierz seagate.

Ja mam seagate 40GB od 2001r i jesttem z niego zadowolony gdyz przeżył on sporo (noszenie w plecaku, skoki temperatury itp) ale nadal działa mi tak jak powinien. Ja nie lubię się przywiązywać do jednej firmy i półroku temu kupiłem 120GB WD i jak narazie bez zarzutu ale to nowy dysk i czas pokarze.

@Sylwester ja widziałem taką 160 samsunga (własnoręcznie ją odwoziłem do serwisu. Fak faktem nie padła mechanika (nie było badów) ale za to 3x padała elektronika, dodam ze dysk nie był noszony po zadnych dziurach tylko w komputerze który nie był rozbierany ani nic do niego nie było wsadzane (37letnia babka która kupiła swojemu synkowi komputer, synak lat) i co do zwrotów nowych urządzen hmmmmm no fakt elektronika cała była nowa ale reszta ta sama.

Fak faktem nowsze dyski samsung są już porównywalne jakościowo w przeciwieństwie do starych z okresu 40GB (nie znam osób które by wykorzystywały czynnie te dyski i po okresie 2 lat nie miały z nimi kłopotów).
  • #20 992779
    Krzysztof3434
    Poziom 2  
    Zdecydowanie Samsung.Nie jest to moja opinia lecz opieram sie na tescie powaznej gazety komputerowej w ktorej wsrod 160 Gb wygral zdecydowanie Samsung i to wieloma parametrami(np nie grzal sie,szybki dostep itd).
  • #21 992992
    radosny1
    Poziom 15  
    Krzysztof3434 napisał:
    Zdecydowanie Samsung.Nie jest to moja opinia lecz opieram się na tescie powaznej gazety komputerowej w ktorej wsrod 160 Gb wygral zdecydowanie Samsung i to wieloma parametrami(np nie grzal się,szybki dostep itd).

hehe testy testami a praktyka praktyką!!!
    te wszystkie testy są tylko dla napaleńców
    mówili w tym teście o żywotności dysków???
    nie sądze!
  • #22 994177
    coolombo
    Poziom 29  
    He he wg testów to najmniej powtarzalne wyniki ma samsung, a najbardziej powtarzalne ma maxtor.

pozdrawiam!
  • #23 3000895
    Martin12
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Zdecydowanie Samsung.Wszystkie dyski Seagate jakie miałem mi padły a mój stary Samsung 40 Gb chodzi do dziś
  • #24 3001524
    KrzysiekosH
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ja polece samsunga. mam go i jestem zadowolony . wczesniej miałem trzy segate barracudy 2x40GB i 20GB, teraz tylko jedna 40 działa i jest głosniejsza niz moj samsung. pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między dyskiem Samsung 160GB 7200 rpm 8MB cache a Seagate Barracuda 7200.7 160GB Ultra ATA/100 7200 RPM 8MB cache przy porównywalnych cenach. Większość uczestników poleca Seagate ze względu na większą niezawodność, dłuższą gwarancję (2 lata) i cichszą pracę, choć niektórzy zwracają uwagę na wyższą temperaturę pracy Seagate. Samsung jest często krytykowany za awaryjność i problemy z elektroniką, jednak pojawiają się opinie o poprawie jakości nowszych modeli oraz o cichej pracy i 3-letniej gwarancji. Wspomniano także o alternatywach, takich jak WD Caviar, które są szybkie, ale zdaniem niektórych użytkowników głośne. Podkreślono znaczenie numeru serii dysku, gdyż różne serie mogą różnić się niezawodnością. Testy magazynów komputerowych wskazują na przewagę Samsunga pod względem szybkości i niskiego nagrzewania, jednak praktyka użytkowników jest podzielona. Ogólnie dyski powyżej 120GB są głośniejsze niezależnie od producenta. Zalecane jest zapoznanie się z opiniami użytkowników i serwisów przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA