logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór cichego dysku twardego 160GB - Seagate, Maxtor, WD - porady i opinie

damian20 23 Paź 2005 22:57 8998 13
REKLAMA
  • #1 1923023
    damian20
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Chcialbym sie dowiedziec od znawcow tematu czy sa na rynku jakies nowoczesne dyski twarde najlepiej o pojemnosci okolo 160GB. Pamietam przesiadke z Seaget Baracuda IV na obecny WD 80gb 8mb cache 7200 obrotow. Efekt w poziomie generowanego halasu byl odczuwalny WD pierwsze co rzucilo sie w ucho to "terkotanie" przy zapisywaniu.
    Teraz po zmianie wiatraka na procku na arctic cooling i zasilacza na chieftec 12cm, jedyna glosna rzecza w komputerze jest DYSK TWARDY! Po wylaczeniu dysku i odpalnieu kompa na pozostalych podzespolach, nastala cisza :). Wiatraka na karcie graficznej nie mam, a dysk jest dobrze dokrecony. Przyszedl juz czas na powiekszenie wiec ten sprzedam i kupie jakis wiekszy i co najwazniejsze CICHSZY.

Pod uwage brałbym firmy Seagate, Maxtor i WD. Dokladnie w takiej kolejnosci...

Nie chodzi tu w sumie o to ze halasuje przy zapisie itp, ale sam stan kiedy jest wlaczony. Dysk wydaje taki dzwiek w postaci szumu i do tego, pisk ? nie wiem jak to nazwac ale jest to wysokiej tonacji odglos podlaczonego dysku. Dzwiek ten jest slyszalny i przeszkadza. Dysk jest sprawny i pewnie kazdy z tej seri tak ma i mial od nowosci.
    Moze ktos wie, ktore dyski cechuja sie naprawde cicha praca? Wiem, ze seagate na pewno jest cichszy, ale moze ktores cechuja sie naprawde cicha praca.
    Od czego zalezy ten halas ?
  • REKLAMA
  • #2 1923052
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6410
    Samsungi SpinPoint są dość ciche, Maxtory zresztą też.
  • REKLAMA
  • #3 1923076
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Tak Maxtory są ciche mam dwa 160 i 60 i jest możliwie - 160 jest głośniejszy i to wyraźnie, ma więcej talerzy więc i głowic to daje większą masę ruchomych elementów a większa masa = większy hałas
    - a i warto porosić o podłączenie w sklepie i sprawdzić czy nie ma jakiegoś bicia - pierwszy 160 musiałem wymienić, bo aż się obudowa trzęsła - ale teraz nowego prawie nie słychać...
  • #5 1923744
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Ja mam Maxtora 80GB i jest on bardzo cichy. Same obracające sie talerze sa ledwo slyszalne. W dodatku ma on funkcje pozwalajaca na zredukowanie halasu wytwarzanego przez glowice podczas zapisu lub odczytu. Przy ustawieniu na wariant najcichszy praktycznie glowic nie slychac.
  • #6 1923772
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Osobiście polecam Seagate'y są cichutkie. Tak jak w temacie jeśli chodzi o wyciszenie istniejącego dysku to sprawdza się wykręcenie go i w miarę możliwości położenie na dnie obudowy na gąbce.
  • REKLAMA
  • #7 1924190
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    gwarych napisał:
    ma więcej talerzy więc i głowic to daje większą masę ruchomych elementów a większa masa = większy hałas
    nie przerwaną tradycją jest to, że byski maxtora są jedno-dyskowe ;) większa głośność pracy wynika z bardziej upakowanych danych na dysku, a także szybsze pozycjonowanie głowicy.
  • #8 1924296
    gwarych
    Poziom 21  
    Pewności nie mam, więc sprawdzę jak trafię kiedyś jakąś uszkodzoną 160-tkę Maxtora...
    Ale tak mi się zdawało, że nie w tym przypadku niestety - to nie pierwszej młodości dysk 160 GB i chyba dość ciężko było wsadzić wtedy tyle na jeden talerz, w czasie kiedy dominowało 40 GB na stronę ;)...
    Poza tym ten dysk zdaje się być wyraźnie cięższy od tej 60-tki, którą posiadam - stąd takie wnioski - no i ta wyraźnie głośniejsza praca i "bicie" tego pierwszego - wymienionego egzemplarza skłoniły mnie do wniosku, że w tym przypadku było inaczej - kiedyś przyjdzie mi sprawdzić jak to jest ;)

- dziękuję za rzeczową uwagę i pozdrawiam...

P.S. ot i wyszło co i jak:
    http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3639&katid=4&grupa=217

P.S. Do postu poniżej ;)

He he - dzięki - może to grypa, a może przepracowanie tak czasem człowiekowi pomyślunek odbierają - a może to wszystko razem i to, że wolę czasem "doświadczać" niż tylko poczytać ;)
    - jasne że tak - i to jest zaleta forum, zawsze ktoś człowieka "naprostuje"
  • #9 1924365
    tzok
    Nie prościej zajrzeć do specyfikacji, tam podają ile ma talerzy.
  • #10 1924405
    ghambit
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Co do nowego dysku to polecał bym Ci jak poprzednicy Samsunga. Wystrzegał bym się Maxtora ze względu na temperatury a WD'ca ze względu na chałas jaki się z niego wydobywa (mam 120gb i wszystko było by spoko gdyby nie ten chałas).
    A propo wyciszania, miałem kiedyś podobny pomysł. Poszukałem w necie, i znalazłem artykuł jak wyciszyć dysk. Było to dość radykalne rozwiązanie, dla ludzi którzy znali się na rzeczy. Ale generalnie chodziło o wpięciu tasiemki i przedłużki zasilania, a tak przygotowany dysk wkładany był to foli, zalewany silikonem, i włożony do pojemnika z wodą. Według Autora, dysk był niesłyszalny z odległości 10cm. Rozwiązanie dla radykalistów, ale godne opowiedzenia.

Pozdrawiam
  • #11 1924485
    gwarych
    Poziom 21  
    Damnian napisał:
    gwarych napisał:
    ma więcej talerzy więc i głowic to daje większą masę ruchomych elementów a większa masa = większy hałas
    nie przerwaną tradycją jest to, że byski maxtora są jedno-dyskowe ;) większa głośność pracy wynika z bardziej upakowanych danych na dysku, a także szybsze pozycjonowanie głowicy.

Wychodzi na to, że jednak miałem rację: ten dysk Maxtor'a ma trzy talerze...

http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&ID=3639&katid=4&grupa=217

...a jednak się kręci ;)

:idea: w końcu te dane, choć mocno upakowane, nie mogą aż tyle ważyć... :D:D:D
  • REKLAMA
  • #12 1924723
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    gwarych napisał:
    Wychodzi na to, że jednak miałem rację: ten dysk Maxtor'a ma trzy talerze...
    w rzeczy samej.. bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd, zdziwiło i zawiodło mnie to bardzo gdyż zaletą maxtor'a w ówczesnych czasach było to, że posiadały one tylko jeden tależ magnetytczny, 160 Gb i to jeszcze na trzech krążkach...normalnie szok :(
  • #13 1925006
    tzok
    Wręcz przeciwnie - im więcej tależy tym lepiej... tzn. dysk jest droższy i czas dostępu dłuższy ale za to ryzyko utraty danych jest dużo mniejsze.
  • #14 1925513
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Ja również polecam Samsunga, choć kumpel ma Seagate'a i jest równie cichy.
    Najcichsze dyski robi Fujitsu, ale nie wiem jak jest z wydajnością i awaryjnością.
    Natomiast Maxtor, a tym bardziej WD nigdy nie kupię. Padają jak muchy.
    Caviary są jak dragstery; nikt im nie dorówna, ale ich życie jest krótkie (i gorące)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru cichego dysku twardego o pojemności około 160GB, z uwzględnieniem marek Seagate, Maxtor i Western Digital (WD). Użytkownicy wskazują, że Samsung SpinPoint oraz Maxtor są stosunkowo ciche, choć dyski 160GB Maxtora bywają głośniejsze ze względu na większą liczbę talerzy i głowic, co zwiększa masę ruchomych elementów i generowany hałas. WD jest krytykowany za charakterystyczne "terkotanie" i wyższy poziom hałasu, zwłaszcza podczas zapisu. Seagate jest oceniany jako cichy, a Fujitsu jako najcichszy, choć mniej popularny. Wskazano także na możliwość redukcji hałasu przez odpowiednie mocowanie dysku na gąbce lub wyciszanie za pomocą specjalnych metod (np. silikonowanie i izolacja). Dyski z większą liczbą talerzy mają dłuższy czas dostępu, ale mniejsze ryzyko utraty danych. Warto przed zakupem sprawdzić dysk pod kątem drgań i bicia talerzy. W dyskusji pojawiły się także uwagi o temperaturach pracy dysków Maxtor oraz o awaryjności WD i Maxtor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA