logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysku wewnętrznego ≥120GB do 300 PLN – Seagate, WD, Hitachi czy Samsung?

christo 04 Kwi 2006 15:20 1476 16
  • #1 2492116
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Witam!

Chce sobie kupic jakis dysk do kompa bo, jak to bywa :D, brakuje juz miejsca :|. Co byście mi poradzili? Kasy troche mam ale wole nie wydawać wszystkiego na dysk, dobrze jakby mial ≥120GB i nie zepsuł sie za szybko :D. Jakie firmy polecacie Seagate, WD, Hitachi, Samsung?

Czy czegoś zapomoniałem powiedzieć? Dysk nie bedzie pracował w macierzy. Oczywiście chodzi o dysk wewnętrzny.
    PS.
    Najlepiej jakby nie kosztował wiecej jak 300PLN.
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Overclocking i Tuning PC!

• #2 2492237
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    bierz seagate'a (najlepiej z serii 7200.9) ma najdłuższą gwarancję i nie rzucaj się na SATA nie warto.
  • #3 2492287
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Dlaczego odradzasz mu SATA? Ja mam Seagate 80gb SATA i jestem bardzo zadowolony, jest szybki i cichy.

Pozdrawiam
  • #4 2492317
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    No dobra to mi namieszaliście :D. Hyde911 - jakie argumenty przemawiają przeciwko SATA?
  • #5 2492398
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Według mnie jedynym - jest instalowanie sterowników RAID podczas instalacji systemu.

Ale jak chcesz to prosze http://sklep.benchmark.pl/pelny_21686.html
    ATA 160gb bardzo dobry dysk
  • #6 2492562
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Na twoim miejscu kupił bym dysk spełniający oczekiwania na przyszłość czyli SATAII.
  • #7 2493373
    Cineman
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    cześć

Ja by polecił także jakiś na sata II , za to odradzałbym kombinowanie sobie dysku na SATA. Miałem nieprzyjemności z WD Caviar 120GB na sate
    , dali nowy ale do teraz pamiętam formaty. Kompa kupiłem 2 lata temu a wtedy to nowość była także się nie dziwię ... Marka WD jest dosyc niezła mimo moich doświadczeń. Seagate też jest git
  • #8 2494063
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Kup tanszy. Nie ma znaczenia czy ATA czy SATA.
    Seagate 7200.9 to dobry wybor.
  • #9 2494096
    lukiifaz
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Overclocking i Tuning PC czy to ma pewno ten dzial ???
    Seagate z doswiadczenia -- najgorsza marka jaka moze byc czstio padaja albo przynajmniej spada wydajnosc . Przyklad prosze bardzo barakudy 3/10 dyskow w przeciagu 2 lat urzytkowania ladowaly w servisie . jesli dyski to tylko WD kiedys Cawiar oczywiscie tez czasami sa pady ale o oklo 90% mniej , wnioskuje to po 7 letniej praktyce przez ten czas wrocil do mnie 1 WD a Seagate bylo calkiem soro nawt nie chcialo mi sie tego lizyc ! . pozdro
  • #10 2494172
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja polecam WD na ATA. U mnie w firmie sporo tego chodzi i na ATA i SATA. Nie narzekam, mało awaryjne, ciche, niska temperatura pracy. A na ATA, bo SATA wcale szybsza nie jest, w dodatku to standard, który powoli odchodzi, a ATA jeszcze na rynku trochę pobędzie.
  • #11 2495369
    chwali
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    miałem WDF 100 i 120GB oba sie zepsuły ( 100 z mojej winy no ale sie zepsuł:) )

teraz mam Seagate 7200.7 i jestem bardzo zadowolony- cichy szybki wydajny
  • #12 2495590
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    sewik napisał:
    w dodatku to standard, który powoli odchodzi
    raczej bym nie liczył na to, uzasadnij tą wypowiedź. Aby uzyskać pełną wydajność tych dysków płyta musi posiadać kontroler który nie wisi na magistrali PCI a jest w chipie. W innym wypadku ma prawde różnicy nie ma pomiędzy S-ata a ATA. Jednak z drugiej strony nie ma sensu cofać się w archaiczne rozwiązania, dysk taki pochodzi powiedzmy 5 lat a w między czasie będziesz chciał zmienić płytę i proca, gdzie wszystkie płyty główne będą wyposarzone w zintegrowany kontroler s-ata.
  • #13 2496395
    sewik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Damnian napisał:
    dysk taki pochodzi powiedzmy 5 lat a w między czasie będziesz chciał zmienić płytę i proca, gdzie wszystkie płyty główne będą wyposarzone w zintegrowany kontroler s-ata.

Na marginesie płyty główne już sa wyposażane w kontrolery SATA i nikt nie powiedział że za 5 lat nie bedą wyposażane w kontrolery ATA. Co do przemijania SATA to poprostu wchodzi nowy standart SATA 3Gb/s który obsługuje oczywiscie SATA. A co bedzie jesli w miedzyczasie bedzie chciał zmienic dysk zostając przy procu i płycie gdzie wszystkie dyski beda w standzardzie SATA 3Gb/s. Nic dokładnie to samo gdyby chciał zmieniac płyte. To jest tylko takie gdybanie co bedzie za 2 czy 5 lat. Ja poprostu twiedze że ATA jest mniej kłopotliwe, a w urzytku domowym ruznice w pretkosciach mało istotne. No chyba że bedziemy budować macierze dyskowe.

Moderowany przez jankolo:

Czy kolega nie przesadza?

• #14 2496463
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Panowie dochodzę do wniosku iż dyskusja ATA-SATA-SATAII ma się tak jak rozważania na temat AGP-PCI-E. Człowiek chce kupić dysk do komputera. Płyta jest w stanie obsłużyć SATA/SATAII to co chcecie by cofnął się w czasie. Wiem iż są obecnie problemy z uruchomieniem systemu/sprzętu z SATA ale system stale się rozwija i unowocześnia. Podejrzewam iż wcześniej FDD wyrzucimy niż wrócimy z SATA do ATA.
  • #15 2496979
    comp252
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Najlepiej zdaj się sam na własną intuicję.
    Jeżeli chodzi o standart ATA,SATA,SATAII to jeżeli ma to służyć jako drugi dysk na dane to jak najbardziej SATAII jeżeli ma na nim być system to trzeba dobrze się zastanowić ponieważ jak jest płytę na Chipsecie VIA to odradzam bo będzie kaszana instalka systemu co dwa trzy miesiące na innych chipsetach jakoś to chodzi ale nie mam zaufania do SATA pod system raczej Seagate VII do IX (gwarancja 5 lat, serwis w Polsce, firma godna zaufania).
    Jeżeli już inne dyski to Maxtor lub Hitahi ale ten drugi to nic innego niż IBM a wiadomo jak IBM chodził trzy lata i trzeba myśleć o nowym, szczęście że padały z oznakami nie odrazu całkowicie.
    Pozdrawiam.
  • #16 2497371
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Cytat:
    domowym ruznice w pretkosciach mało istotne
    oczywiście, dla zwykłego użytkownika jest to bez znaczenia- oby działało.

Zdania użytkowników są podzielone, a powodem tego jest zwykłe przywiązanie to sprawdzonych metod a to co nowe jest oczywiście podejrzane, taka sytuacja przypomina mi wynalezienie żarówki, kiedy to ludzie obawiali się, że może spowodować ślepote. Bez przesady, s-ata jest wersją rozwojową ata i nie sądzie, aby z tego zrezygnowano.

Cytat:
    trzeba dobrze się zastanowić ponieważ jak jest płytę na Chipsecie VIA to odradzam bo będzie kaszana
    na jakiej podstawie tak twierdzisz? podaj konkretne modele i weź pod uwagę to, że nie można wyciągać pochopnych wniosków z jakiś tam jednostkowych przypadków. Chipy Via są bardzo dobre a w tej klasie cenowej nie znajdziesz nic lepszego

Cytat:
    instalka systemu co dwa trzy miesiące
    tak? dziwne.. system chodzi mi już od prawie że roku czasu bez szwanku. Przecież takie sytuacje nie zależą tylko od chipu- błędy pamięci, uszkodzone sektory na dysku itp.
  • #17 2497682
    makaroff
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    jeśli chodzi o ATA i SATA to nie będe sie wypowiadał ale jeśli chodzi o firmę to ja polecam Seagate'a. Ostatnio miałem podobny problem( z wyborem dysku) i nabyłem Barracude 9 z 5letnia gwarancją ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wewnętrznego dysku twardego o pojemności co najmniej 120GB w budżecie do 300 PLN, z uwzględnieniem marek Seagate, WD, Hitachi i Samsung. Użytkownicy rekomendują dyski Seagate z serii 7200.9 i 7200.7 ze względu na długą gwarancję i dobrą wydajność, choć pojawiają się opinie o wysokiej awaryjności tej marki. WD jest oceniane jako marka solidna i mniej awaryjna, szczególnie modele Caviar, zarówno w wersjach ATA, jak i SATA. Dyskusja porusza także temat interfejsów ATA vs SATA i SATA II – część użytkowników preferuje SATA II ze względu na przyszłościowość i lepszą kompatybilność z nowoczesnymi płytami głównymi, inni wskazują na prostotę i stabilność ATA, zwłaszcza w zastosowaniach domowych. Wspomniane są problemy z instalacją systemu na dyskach SATA na niektórych chipsetach (np. VIA). Hitachi jest wymieniane jako marka powiązana z IBM, z opinią o trwałości, ale też konieczności wymiany po kilku latach. Ogólnie zaleca się wybór dysku z gwarancją i serwisem w Polsce, a także uwzględnienie kompatybilności z płytą główną i planami rozbudowy komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA