logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie połączyć kabel telefoniczny 4-żyłowy z 2-żyłowym?

lukasrhcp 16 Cze 2011 14:34 10512 10
REKLAMA
  • #1 9619252
    lukasrhcp
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    Mam kabel tel. 4 zylowy ktorychce palaczyc z normalnym 2 zylowym kablem tel.Nie wiem ktore z 4 zyl powinienem podlaczyc do 2 zyl -zielonej i czerwonej.Aktualnie na chybil trafil podlaczylem zielony do zielonego i czerwony do brazowego .Efekt jest taki ze dziala mi internet a telefon dziala tylko w jedna strone tzn. moge na niego dzwonic ale nie ma sygnalu zeby mozna bylo zadzwonic do kogos.Czy taka sytuacja jest mozliwa jesli dziala internet na tym samym polaczeniu?
  • REKLAMA
  • #2 9619317
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 381
    Zawsze i tak używane są tylko dwie żyły z kabla czterożyłowego.
    Standartowo używane są dwie środkowe żyły. Polaryzacja jest obojętna.
  • REKLAMA
  • #3 9619360
    lukasrhcp
    Poziom 18  
    Ocena: 31
    To dlaczego mi nie dziala telefon na tym polaczeniu na ktorym mi dziala internet?Potrafisz to jakos wytlumaczyc??
  • REKLAMA
  • #5 9640332
    hudoo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Internet może pójść po jednej żyle, dlatego masz połączenie z internetem. Niestety sygnał telefonu podawany jest na dwóch żyłach. Idzie sygnał od centrali po jednej i po drugiej wraca odpowiedź do niej; w tym momencie usłyszysz sygnał w telefonie. Widocznie jest przerwa na kablu, czyli podłączyłeś nie te żyły. Domyślnie ustawione są zawsze czerwona i zielona, jednak jeżeli było już coś robione przy gniazdku albo ktoś miał inne "widzi mi się" to podłączenie będzie różne. Najprostszy sposób to na rozłączonych kablach przykładać po kolei do kabla z telefonu aż uzyskamy sygnał w słuchawce.
  • REKLAMA
  • #6 9640711
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    hudoo zanim zaczniesz pisać proszę Google i poczytaj jak telefon działa. Internet po jednej żyle też nie będzie działał Jeszcze trochę i Nobel murowany hihi. Za dużo grasz!! a mniej myślisz powaliłeś mnie specjalizacja twoja teleinformatyka co robiłeś na w szkole na studiach ??? na laborce.
    73!
  • #7 9640813
    keicam5
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Sprawdź to co pisał hudoo są przypadki że adsl działa po jednej żyle a telefon musi mieć parę.Problem będzie tkwił w złym połączeniu .Co do kabla 4 żyłowego to kolejność dowolna byle by z dwóch stron tak samo.
  • #8 9640936
    hudoo
    Poziom 11  
    "co robiłeś na w szkole na studiach ??? na laborce" - ja przynajmniej umiem pisać poprawnie <lol>
  • #9 9641785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9643149
    markonedj
    Poziom 22  
    dipol napisał:
    hudoo zanim zaczniesz pisać proszę Google i poczytaj jak telefon działa. Internet po jednej żyle też nie będzie działał Jeszcze trochę i Nobel murowany hihi. Za dużo grasz!! a mniej myślisz powaliłeś mnie specjalizacja twoja teleinformatyka co robiłeś na w szkole na studiach ??? na laborce.
    73!

Kolega taki obeznany w telekomunikacji, a tak bredzi. Swoim stylem pisania próbujesz pokazać jakiś Ty genialny ? W każdym poście każdego krytykujesz a w tym przypadku sam nie masz racji. Modem jest w stanie zsynchronizować się po 1 żyle. Przykład ? Mój ostatni przypadek (nie jedyny) z LLU. Internet działa telefon nie. Przyczyna ? Przerwa po jednej żyle na słupie przed domem. Takich przykładów mógłbym przytoczyć mnóstwo, ale po co skoro teoria wyuczona na laborkach mówi że się nie da.
  • #11 9643177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem kabla telefonicznego 4-żyłowego z 2-żyłowym, gdzie internet działa, ale telefon tylko w jedną stronę. W dyskusji podano, że standardowo używa się dwóch środkowych żył (czerwonej i zielonej) z kabla 4-żyłowego. Sygnał telefoniczny wymaga zasilania 48V z centrali, a internet może działać na jednej żyłce. Problemy z telefonem mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia żył lub przerwy w kablu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń oraz testowanie żył, aby uzyskać pełne połączenie telefoniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA