logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e39 525 TDS – nagła utrata sprzęgła, podejrzenie pęknięcia dźwigni wysprzęglającej

SEED_29 16 Cze 2011 18:03 3960 6
REKLAMA
  • #1 9620013
    SEED_29
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Witam! problem pojawił się nagle podczas odpalania auto zaczęło jechać, a wcześniej do ostatniego naciśnięcia pedału wszystko było dobrze. Zdemontowałem pompę sprzęgła rozebrałem ją i wszystko jest dobrze, przez odpowietrznik wysprzęglika przelewa się płyn bez powietrza, a mimo to sprzęgło sprawia wrażenie zapowietrzonego. Na początku myślałem że płynu mogło być za mało ale było go pod sam korek także wykluczam zapowietrzenie, nie ma żadnych wycieków, ani dziwnych odgłosów podczas pracy silnika. Zastanawiam się nad tym czy dźwignia wysprzęglająca mogła pęknąć
  • REKLAMA
  • #2 9620328
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2341
    A może docisk pękł (słoneczko)? Musisz skrzynię zdemontować i wtedy się okaże co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 9621441
    SEED_29
    Poziom 17  
    sprzęgło nie ślizga co według mnie byłoby efektem pękniętego słoneczka, biorę pod uwagę demontaż skrzyni ale wpierw chcę wyeliminować hydraulikę, pytam o dźwignie wysprzęglającą bo jeszcze nie wiem jak to jest skonstruowane w tym modelu, może ma ktoś rysunek byłbym wdzięczny. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9621489
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Najłatwiej byłoby poszukać schematu sprzęgła w książce typu "sam naprawiam" możliwe że jest nawet na forum (mógłbym jutro poszukać na elektrodzie gdybym znalazł chwilkę wolnego czasu, ale nie napisał Kolega jaki to dokładnie model auta).
  • REKLAMA
  • #5 9621872
    SEED_29
    Poziom 17  
    Seria 5 z 96roku E39
  • #6 9622224
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Na forum jednak nie udało mi się znaleźć książki sam naprawiam ale jest do niej link na stronie klubu bmw zarówno instrukcja obsługi jak i książka sam naprawiam http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=480185 pod tym linkiem mieści się link do spisu wspomnianych książek dla wielu modeli BMW.
  • #7 9664893
    SEED_29
    Poziom 17  
    Skrzynie zdemontowałem popatrzyłem i zamontowałem a winny był wysprzęglik który był such i nie wyglądał na uszkodzony, ale juz wiem jak jest skontrułowany układ sprzęgła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z BMW E39 525 TDS, polegający na braku działania sprzęgła, które nagle zaczęło działać nieprawidłowo. Po demontażu pompy sprzęgła i sprawdzeniu układu hydraulicznego, nie stwierdzono zapowietrzenia ani wycieków. Użytkownik rozważał możliwość pęknięcia dźwigni wysprzęglającej. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie docisku sprzęgła oraz poszukiwanie schematów w książkach naprawczych. Ostatecznie, po demontażu skrzyni biegów, użytkownik zidentyfikował problem w wysprzęgliku, który był suchy, mimo że nie wyglądał na uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA