logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane I 1,6 16V - wysokie obroty po dłuższym postoju auta

marekfiesta 17 Cze 2011 21:07 881 7
REKLAMA
  • #1 9624191
    marekfiesta
    Poziom 19  
    Ocena: 321
    Szukałem na forum ale nie widzę wyjaśnienia dla mojego objawu.
    Jak w temacie. Wysokie obroty między 3tys. a 4tys.
    Wymieniłem silniczek krokowy na siemens VDO, nic to nie dało. Kupiłem inny firmy LCC zamiennik. jak włączę zapłon trzpień pracuje. Zamontowałem go włączyłem kilkakrotnie zapłon aby się ustawił. Po odpaleniu obroty ok. 2 tys. po kilku minutach spadną do ok.750, jest ok można jeździć i obroty idealnie spadają. Zostawię auto na ok 2 godziny ostygnie odpalam i znowu trzyma ok 2500 tys. ani drgnie. Szczelność dolotu sprawdzona jest dobrze, komputerem sprawdziłem błędy nie ma, parametry wydają się być dobre.
    Co może być przyczyną takiego zachowania?
    Zaznaczę, że auto stało pół roku bez akumulatora i nie jeździło.
  • REKLAMA
  • #2 9624215
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    Wymień uszczelki przepustnicy.
  • REKLAMA
  • #3 9624244
    marekfiesta
    Poziom 19  
    a czy ten regulator wolnych obrotów jakoś się ustawia czy sam powinien się ustawić.Różne wersje czytałem.Dodam że po takich wysokich obrotach włącze zapłon odłącze kleme minusową kilka razy słysze jak silniczek pracuje podłącze kleme odpalam auto obroty wchodzą na ok 1800 i spadna do 750 aż do wystygnięcia i tak w kółko.
  • #4 9624261
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2496
    No właśnie sam zauważyłeś że sam się ustawia/steruje.
  • REKLAMA
  • #5 9624292
    marekfiesta
    Poziom 19  
    No tak tylko mie dziwi że po przestygnięciu silnika jak by otwierał się za mocno a wtedy obroty sa wysokie.zastanawiam się dlaczego tak się dzieje. Już dawno taki prosty silnik mnie nie wyprowadził z równowagi.
  • #6 9624609
    przycinak
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Czujnik temperatury cieczy chłodzącej??
  • REKLAMA
  • #7 9624644
    makidede
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Jak pisze Przemo nieszczelny układ ssący w okolicy przepustnicy na 99%.
  • #8 9624955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokimi obrotami silnika Renault Megane I 1.6 16V, które utrzymują się w zakresie 2500-3000 RPM po dłuższym postoju. Po wymianie silniczka krokowego na modele Siemens VDO oraz LCC, obroty początkowo spadają do 750, ale po ostygnięciu silnika ponownie wzrastają. Użytkownik sprawdził szczelność dolotu oraz błędy komputerowe, które nie wykazały problemów. W dyskusji zasugerowano wymianę uszczelek przepustnicy, sprawdzenie czujnika temperatury cieczy chłodzącej oraz nieszczelności w układzie ssącym w okolicy przepustnicy jako potencjalne przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA