logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić zamrażarkę Foron DKK 70 na chłodziarkę? Termostat czy inne sposoby?

servee 29 Cze 2011 08:09 5695 8
  • #1 9661022
    servee
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Posiadam zamrażarkę Foron dkk 70 (temp. max. -12 st. C.) i chciałbym ją możliwie najmniejszym kosztem zamienić w chłodziarkę (temp. od 0 do +5 st. C.)
    Wiem że najprościej to wymienić termostat ale może znacie jakieś tańsze rozwiązanie?

Pozdrawiam
    servee

PS. Testowałem już zmianę położenia czujnika (umieściłem go na samym dnie) ale tym sposobem max. temp. którą uzyskałem to -8 st. C.
  • #2 9661029
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 9661067
    servee
    Poziom 2  
    Ja też na początku myślałem że nie ma żadnego, ale jak pisałem w PS sama zmiana położenia czujnika dała 4 st. C. różnicy.
    Koszty tej zmiany: 0PLN + ok 15 min mojej pracy

Zapytałem na forum bo od kolegi który mi doradził zmianę położenia dowiedziałem się że jest możliwość zmiany zakresu bez wymiany termostatu. Jego pomysł opisany powyżej zadziałał ale nie w takiej skali w jakiej oczekiwałem, dlatego zapytałem na forum, może tu znajdzie się ktoś kto robił coś takiego.

Pozdrawiam
    servee
  • #4 9663688
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    Możesz próbować kręcić śrubkami regulacyjnymi na termostacie (jeśli są), ale co z tego wyjdzie - nie wiadomo.
  • #5 9663856
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 342
    Jeżeli jest to ten:
    Jak przerobić zamrażarkę Foron DKK 70 na chłodziarkę? Termostat czy inne sposoby?
    sprzęt, to lodówki z niego nie zrobisz i problem nie leży w wymianie (regulacji) termostatu. Z parownika (białe, aluminiowe, z przetłoczeniami) należy odprowadzić wodę, która zbierze się na dole, gdy temperatura wewnątrz będzie wyższa od zera. Tej zbierającej się wody w mądry sposób nie odprowadzisz na zewnątrz "lodówki" a nie ma możliwości, aby utrzymać zamarznięty (w Twoim sprzęcie) parownik przy dodatniej temperaturze komory.
  • #6 9664740
    servee
    Poziom 2  
    Tak to ten model.
    Nie chcę opisywać do czego będę jej używał bo niepotrzebnie bym zaśmiecał temat ale jeżeli powiem, że ta skraplająca się woda nie jest dla mnie problemem, to można podwyższyć tą temperaturę nie wymieniając termostatu czy nie?

Pozdrawiam
  • #7 9664767
    eldom
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    Zakup (wykonaj sam?) zegar załączający urządzenie np na 5 min i wyłączający na 20-40 min. Wskazana możliwość regulacji.
    Z przodu będzie ciekła woda co już było napisane, co dość szybko doprowadzi do korozji progu i nieszczelności drzwi, o podłodze nie wspominając.
    Wymiana termostatu niekoniecznie zadziała ;)
  • #9 9781395
    servee
    Poziom 2  
    Po wielu testach (w tym po teście na "polu bitwy") mogę napisać, że udało mi się zrobić z zamrażarki lodówkę:)
    Co prawda nie rozwiązałem problemu o którym pisał @colcolcol(brak odprowadzenia wody z parownika - w moim przypadku nie miało to większego znaczenia) ale temperatura była utrzymywana w zakresie od 0 do +5 st. C.

Jak to osiągnąłem:
    Jak już pisałem wcześniej, po pierwsze obniżyłem położenie czujnika (wywierciłem dziurę w dnie, blisko tylnej ścianki i tamtędy wprowadziłem czujnik), dodatkowo wciągnąłem cały czujnik (no prawie cały - tyle ile się dało) do środka i przymocowałem punktowo do parownika za pomocą kleju silikonowego.
    To wystarczyło, sprawdziło się przy pełnej jak i przy prawie pustej komorze, i nie wymagało żadnych nakładów finansowych. Mam nadzieję że komuś się przyda.

Pozdrawiam
    servee

[/u]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zamrażarkę Foron DKK 70 i poszukuje sposobów na jej przekształcenie w chłodziarkę, aby uzyskać temperaturę od 0 do +5 st. C. Najprostsze rozwiązanie to wymiana termostatu, jednak użytkownik poszukiwał tańszych alternatyw. Zmiana położenia czujnika przyniosła pewne rezultaty, ale nie wystarczające. Inne propozycje obejmowały regulację śrubkami termostatu oraz zastosowanie zegara załączającego. Użytkownik ostatecznie osiągnął pożądany zakres temperatury poprzez obniżenie położenia czujnika i przymocowanie go do parownika, co nie wymagało dodatkowych kosztów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA