logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki SSD dla Acer Aspire One ZG5 na Windows XP 32-bit - jak przyspieszyć?

Cracq 29 Cze 2011 20:23 4702 3
REKLAMA
  • #1 9663340
    Cracq
    Poziom 10  
    Witam.. od razu na wstępie mówię - nie bijcie mnie :) być może niektórym problem wyda się banalny ale dla mnie to katorga...

Chodzi o nieszczęsny model netbooka Acer Aspire One [zg5] i jego "dysk" SSD ktory ma aż 8 gb pojemności..

zainstalowałem na nim Win XP no i niestety komputer strasznie muli, od prawie tygodnia szukam szukam i szukam różnych wskazówek które pozwoliłyby mi nieco przyspieszyć ten komputerek. Z tego co się dowiedziałem Winda nie ma sterowników do tego rodzaju dysków i stąd problem "zamulania".

Szukałem tych sterów, niestety bezowocnie. Znalazłem jedynie kilka wskazówek jak wydłużyć żywotność tych dysków bo wiem że mają określoną ilość cykli zapis/odczyt.

Czy znajdzie się ktoś kto mógłby mi pomóc doprowadzić ten komputer do ładu? :)

z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 10432452
    cieslut
    Poziom 2  
    ja tez poprosze o pomoc w tej samej sprawie
  • REKLAMA
  • #3 10432493
    sokar78
    Poziom 28  
    Ocena: 139
    Dyski SSD nie wymagają specjalnych sterowników. Mam dwa dyski Intela i żadne sterowniki nie były wymagane (system zainstalowałe sobie sam) Być może wydajnośc tych dysków 8GB jest tak mizerna.
  • #4 11005011
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Odkopię temat, bo sam nabyłem takiego netbooka na pewnym portalu aukcyjnym i muszę przyznać, że stwierdzenie iż działa wolno nie oddaje w pełni tego co doświadczyłem.

Istotne są tu dwie rzeczy:
    - jeśli ruszany był układ partycji trzeba się upewnić, że partycja zaczyna się na sektorze będącym wielokrotnością 4kB (instalator XP założy partycję od 63 sektora, czyli 32256B, co nijak przez 4096 się nie dzieli, GParted założy partycję na 2048 sektorze czym zmarnuje 1MB na początku dysku, nie ma tragedii ale wystarczy ręcznie założyć partycję od 64 sektora i zmarnuje się tylko 512B, a partycja będzie dopasowana).
    - trzeba zwiększyć bufor zapisu, można to "załatwić" programem/sterownikiem FlashPoint2009, przestrzegam przed instalowaniem nowszej wersji tego sterownika - OpenFlashFire - próbowałem dwa razy i dwa razy skończyło się to "sieczką" z dysku.
    Załączniki:
    • FlashPoint2009.zip (21.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA