logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wyłącznika różnicowo-prądowego 30mA do instalacji domowej

barti879 01 Lip 2011 18:24 2631 2
REKLAMA
  • #1 9670259
    barti879
    Poziom 18  
    Ocena: 292
    Witam! Chcę zamontować w domu wyłącznik różnicowo-prądowy i mam problem. Wiem, że są różne (chyba od 6 amper wzwyż) Co oznacz 30mA w opisie? Jak dobrać dobry bezpiecznik? Kierować się grubością kabli czy tym, ile ma amper bezpiecznik główny? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9670520
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jeśli chodzi o prąd to w zasadzie powinien być mniejszy niż główny. Dla przykładu jeśli zabezpieczenie główne masz powiedzmy 25A to różnicówka w zasadzie powinna być mniejsza np. 20A lub 16A. Co do 30mA to jest prąd upływu przy jakim zadziała - odłączy obciążenie. Ta wartość jest typowa dla domów mieszkalnych. Jeśli miałaby być np. na budowę to powinna być przeiwdziana na 300 bądź nawet 500mA.

--
    pozdrawiam

Moderowany przez retrofood:

Udzielam ostrzeżenia nr 2 za bzdurną i niebezpieczną poradę.
    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady.

• #3 9670646
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    barti879 napisał:
    Witam! Chcę zamontować w domu wyłącznik różnicowo-prądowy i mam problem. Wiem, że są różne (chyba od 6 amper wzwyż) Co oznacz 30mA w opisie? Jak dobrać dobry bezpiecznik? Kierować się grubością kabli czy tym, ile ma amper bezpiecznik główny? Proszę o pomoc.

Pójść do szkoły. [retrofood]
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
REKLAMA