logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wyłącznik różnicowoprądowy do łazienki i kuchni? Jeden czy dwa?

Vegeta_1906 21 Sty 2007 18:50 18039 9
REKLAMA
  • #1 3470496
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam.

Mam zamiar zastosować wyłącznik różnicowo prądowy w łazience i kuchni, mam pytanie czy zastosować jeden wspólny czy dwa? I drugie pytanie to to jaki ma to być ten wyłącznik...? na jakiej podstawie go dobrać? Zwrócić uwagę tylko na zapotrzebowanie prądowe? czy jeszcze na coś innego?

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 3470665
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Vegeta_1906 napisał:
    Witam.

Mam zamiar zastosować wyłącznik różnicowo prądowy w łazience i kuchni, mam pytanie czy zastosować jeden wspólny czy dwa? I drugie pytanie to to jaki ma to być ten wyłącznik...? na jakiej podstawie go dobrać? Zwrócić uwagę tylko na zapotrzebowanie prądowe? czy jeszcze na coś innego?

POZDRAWIAM

ilośc jest zależna od punktu widzenia i mozliwości finansowych inwestora, ja mam 1 (25A, 30mA)na całe mieszkanie
    co zaś dotyczy typu to na pewno o prądzie zadziałania 30mA i tego jaki odbiór będziesz zasilał, wyłaczniki są produkowane na prądy od 16A do 40A
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3470734
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Co do łazienki zalecałbym wyłącznik o prądzie zadziałania 3 mA. Takie stosowałem już ponad 10 lat temu w Belgii bo takie tam są przepisy dotyczące odbioru technicznego. A skoro jesteśmy od jakiegoś czasu w Unii to warto się zastosować. Zmniejsza znacznie ryzyko porażenia, a to akurat "sprawdziłem" osobiście na żywca i to w dodatku uchem.
  • REKLAMA
  • #5 3470776
    and61
    Poziom 27  
    Mirek D napisał:
    Co do łazienki zalecałbym wyłącznik o prądzie zadziałania 3 mA. .

a gdzie kolega kupuje takie różnicówki ?? , najminiejsze jakie widziałem miały prąd zadziałania 10mA, przecież te wyłączniki mają prawo zadziałać przy 50% znamionowego prądu zadziałania ( 30mA więć zadziała już przy 15mA
  • #6 3470818
    wiewiórka
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Oczywiście najlepiej zastosować jak najmniejszy prąd róznicowy, ale wyłącznik może reagować na prądy upływu jakie zawsze występują w warunkach wilgotnych.
  • #7 3470891
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Kolega And61
    "a gdzie kolega kupuje takie różnicówki ?"
    Faktycznie chyba w Polsce nie sprzedają az tak czułych różnicówek (3 mA), najczulsze to 10 mA i taki należy zastosować do łazienki, kuchni. Jak wspomniałem stosowałem 3 mA, ale w Belgii.

Kolega Wiewiórka
    "ale wyłącznik może reagować na prądy upływu jakie zawsze występują w warunkach wilgotnych. "
    Fakt przy małych prądach miewałem problemy z ich "ujarzmieniem", szczególnie przy 3 mA. Instalacja musi być wykonana bardzo starannie.
  • #8 3471799
    Vegeta_1906
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    a do obwodu oświetleniowego łazienki też dać różnicówkę? czy tylko do gniazdek?
    rozumiem że lepiej jest zastosować osobne różnicówki do łazienki i kuchni, tak?
  • #9 3472483
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Witam.
    1.Dać dwie,na oświetlenie i gniazdo.
    2.Osobno dla kuchni i łazienki.
    Zabezpieczeń nigdy za dużo.(tak jak i obwodów).
    Pozdrawiam lechm56.
  • #10 3474488
    and61
    Poziom 27  
    Vegeta_1906 napisał:
    a do obwodu oświetleniowego łazienki też dać różnicówkę? czy tylko do gniazdek?
    rozumiem że lepiej jest zastosować osobne różnicówki do łazienki i kuchni, tak?

ja bym zastosował jedną różnicówke na całe mieszkanie i obwody zabezpieczył nadmiarówkami

Mirek D napisał:
    Kolega And61
    "a gdzie kolega kupuje takie różnicówki ?"
    Faktycznie chyba w Polsce nie sprzedają az tak czułych różnicówek (3 mA), najczulsze to 10 mA i taki należy zastosować do łazienki, kuchni. Jak wspomniałem stosowałem 3 mA, ale w Belgii.

MirekD spoko spytałem z ciekawości , bo o róznicówce o takim prądzie zadziałania nie słyszałem a i te 10mA są mało stosowane , chyba że montaż jest wykonywany w pomieszczeniach o dużej wilgotności lub z atmosferą żrącą

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie doboru wyłączników różnicowoprądowych do łazienki i kuchni, zwłaszcza czy zastosować jeden wspólny czy dwa osobne. Zaleca się stosowanie wyłączników o prądzie zadziałania 30 mA, które są standardem, jednak w niektórych krajach (np. Belgia) stosuje się bardziej czułe wyłączniki 3 mA, co znacznie zmniejsza ryzyko porażenia, choć wymaga bardzo starannego wykonania instalacji ze względu na możliwość fałszywych zadziałań przy wilgotności. W Polsce najczęściej dostępne są wyłączniki o czułości 10 mA lub 30 mA. Co do ilości, lepszym rozwiązaniem jest stosowanie osobnych wyłączników różnicowoprądowych dla łazienki i kuchni oraz oddzielnie dla obwodów oświetleniowych i gniazdkowych, co zwiększa bezpieczeństwo i ułatwia diagnostykę. Dobór wyłącznika powinien uwzględniać prąd znamionowy (zwykle od 16A do 40A) oraz charakterystykę obciążenia. W praktyce często stosuje się jedną różnicówkę na całe mieszkanie, zabezpieczając poszczególne obwody nadmiarówkami, jednak z punktu widzenia bezpieczeństwa i wygody serwisowej rekomendowane jest rozdzielenie zabezpieczeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA