Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo - poszukuję schematu instalacji elektrycznej.

Witek76 17 Nov 2004 15:07 16618 13
    Witek76
    Level 24  
    Poszukuje schematu instalacji elektrycznej Renault Kangoo 1.2 RN60U 1999r.
    jerzy kiler
    Level 11  
    Wejdź na www.kangoo.schron.pl trezeba się zalogować i wdziale download coś powinno być.
    Witek76
    Level 24  
    Byłem juz tam, niestety schematu instalacji tam niema.... chociaz jest duzo innych informacji na temat instalacji elektrycznej. Ale dziekuję bardzo za chęc pomocy.
    Pozdrawiam, Witek.
    jaroh
    Level 14  
    Napisz co konkretnie to Ci podeśle
    Witek76
    Level 24  
    konkretnie chodzi mi o tylne światła, w dosyc "losowy" sposob zdaza sie sytuacja:
    - Nie dziala kierukowskaz lewy po wcisnieciu hamulca i na wlaczonych swiatlach, migaja przy tym, swiatla przeciwmgielne - wyglada to tak jakby nie bylo masy na lewj tylnej lampie ale polaczenie masy jest dosyc krotkie do sruby wkreconej w karoserie - i to juz kilka razy sprawdzalem;

A poza tym:
    - przy wlączaniu wycieraczek przednich slychac brzeczenie przekaznika, pozniej wycieraczki pracuja juz normalnie
    - licznik kilometrow zawyza kilkasetkrotnie przebieg, predkosciomierz przy ok 40km/h wskazuje ok 90 km/h (zreszta tez nieliniowo przetwaza ta predkosc), czasem gasnie wyswietlacz i wskazowka spada do "0", kiedys jeszcze pomagalo odlaczenie akumulatora na chwile, teraz juz nie...
    - stacyjka blokuje sie czasem w polowie, na takiej zasadzie jakby zapobiec mozliwosci uruchomienia rozrusznika na pracujacym silniku pomimo ze rozrusznikien jeszcze nie zakrecilem
    - nie zaswieca sie kontrolak "grzania świec żarowych" (nie wiem jak inaczej ja nazwac ;) bo to wersja benzynowa ), kiedys sie zapalala

Uff, ale sie rozpisalem... Z gory dzieki za pomoc!
    Witek
    weglinsk(malpa)poczta.onet.pl
    jaroh
    Level 14  
    Czesc ta kontrolka "świec żarowych" w bezynie jest kontrolką sterownika wtrysku i powinna się zapalać przy włączeniu zapłonu na kilka sekund.
    Jeśli chodzi o światła tylne to nie tyle co masa lampy a dobre połączenie kostki przy samej lampie jest ważne.(częsty przpadek w megane) zobacz tam. Jak będe miał juutro chwile w pracy to postaram się ccoś podesłac.
    Witek76
    Level 24  
    Dzieki wielkie.
    Dosyc enigmatyczne oznaczenia, ale chyba sie domysle co i jak ;)
    Pozdrawiam!!
    oleum3
    Level 11  
    Witam
    Sprawdź masę na karoserii auta
    tomek_byd
    Level 13  
    Mam problem z Kangoo 1.4 benzyna z 1999 roku. Prędkościomierz działa kiedy chce, najczęściej nie chce. Wtyczki wyglądają ok, zostały wyciągnięte i włożone w liczniku i chyba przy czujniku. Na kanale znalazłem jedyny kabel w okolicach skrzyni biegów. Czy może mi ktoś napisać na jakiej zasadzie działa ten czujnik, jak go wyciągnąć bo znalazłem je na allegro ale nie widzę gwintów ani nic na nich co sugerowało by ich wykręcenie. Czy może ktoś ma zdjęcie miejsca w którym jest zamontowany aby się upewnić, że to na pewno ten czujnik? Ewentualnie czy posiada ktoś schemat instalacji lub może mi wyjaśnić powyższe w tym wątku tak aby potwierdzić czy wszystkie przewody pomiędzy licznikiem, a czujnikiem są sprawne?
    gregkr
    Level 2  
    Quote:
    Mam problem z Kangoo 1.4 benzyna z 1999 roku. Prędkościomierz działa kiedy chce, najczęściej nie chce. Wtyczki wyglądają ok, zostały wyciągnięte i włożone w liczniku i chyba przy czujniku. Na kanale znalazłem jedyny kabel w okolicach skrzyni biegów. Czy może mi ktoś napisać na jakiej zasadzie działa ten czujnik, jak go wyciągnąć bo znalazłem je na allegro ale nie widzę gwintów ani nic na nich co sugerowało by ich wykręcenie. Czy może ktoś ma zdjęcie miejsca w którym jest zamontowany aby się upewnić, że to na pewno ten czujnik? Ewentualnie czy posiada ktoś schemat instalacji lub może mi wyjaśnić powyższe w tym wątku tak aby potwierdzić czy wszystkie przewody pomiędzy licznikiem, a czujnikiem są sprawne?

Prędkościomierz jest tylko wciskany do skrzyni. Aby go wyciągnąc trzeba wcisnąc 2 zapadki dostępne sa one przez otwory tuz poniżej prędkościomierza w szyjce skrzyni. Prędkościomierz jest umieszczony: Patrząc sie od strony kierowcy na £acze silnika i skrzyni patrz sie całkiem do tylu skrzyni nad lewym wałkiem napędowym. Proszę sprawdzić zlacze wtyczki i prędkościomierza az one często rdzewieją i maja zly styk.