logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny podłogowe do 2000zł do Harman/Kardon HK3250 oraz dobór przewodów

The-Wraith 03 Lip 2011 09:39 6270 11
REKLAMA
  • #1 9675811
    The-Wraith
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam
    Posiadam Amplituner Harman/Kardon HK 3250 (2x65w rms @ 4 ohm, 2x45w rms @ 8ohm).
    Zamierzam dokupić do niego kolumny podłogowe w cenie do 2000zł. Po przeczytaniu dziesiątek stron internetowych wyklarowały mi się 2 pozycje:

Tonsil Fiesta front (1600zł) Link
    oraz:
    KLIPSCH REFERENCE RF 52 (1600zł) Link

Według Was które kolumny będą lepszym wyborem? W tej chwili skłaniam się 6:4 w kierunku Klipsch... A może coś innego? Rodzaj muzyki zazw. pop, rock, ale każdej słucham...

Czy warto zainwestować w te przewody? Link
  • REKLAMA
  • #2 9675834
    pawlos105
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Cześć Ja na twoim kupił bym
    Klipsch Reference A kable to już zależy, jak chcesz to zainwestuj ale mi się wydaje że to to jest to samo co zwykłe kable głośnikowe jakieś grubsze 4zl/m
  • REKLAMA
  • #3 9678772
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Ja posłuchał bym na Twoim miejscu STX FX300.
  • #4 9680134
    The-Wraith
    Poziom 11  
    przemo-lukas napisał:
    Ja posłuchał bym na Twoim miejscu STX FX300.

Odrzuciłem je zwzgl. na cenę przekraczającą 2000zł, oraz to, że mam za słaby wzmacniacz do nich... 200w kolumna a wzmak 45@8ohm. Chociaż chodzi mi po głowie zakup H/K PM 655VXi...
    Wie ktoś może jak wypadają F300 na tle tego Klipscha ?
  • #5 9683772
    przemo-lukas
    Kolego. Posłuchaj. Warto samemu się przekonać. O tych zestawach można przeczytać dość różne opinie. Nie kieruj się nimi, a tylko i wyłącznie swoim słuchem.

Proponował bym w przyszłości pozbierać na wzmacniacz pokroju nad c350.
  • REKLAMA
  • #6 9685950
    The-Wraith
    Poziom 11  
    przemo-lukas napisał:
    Kolego. Posłuchaj. Warto samemu się przekonać. O tych zestawach można przeczytać dość różne opinie. Nie kieruj się nimi, a tylko i wyłącznie swoim słuchem.

Niestety odsłuch odpada - małe miasto (Ostrowiec Świętokrzyski), wątpię by w Kielcach był sklep z tym a dalsza droga, żeby posłuchać mija się z celem, poza tym pracuje i nie mam jak.

przemo-lukas napisał:
    Proponował bym w przyszłości pozbierać na wzmacniacz pokroju nad c350.

Zacząłem się zastanawiać nad amplitunerem kd pokroju Yamahy RX-V663 lub Onkyo TX-SR576... Dźwięk stereo mi się podoba ale jednak 5.1 system jakoś zaczyna do mnie przemawiać...

Macie jakieś propozycje jak sklecić dobre 5.1 z amplitunerem za ok 3000zł (ew. 5.0)??.
  • #7 9722972
    Herethic
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    pawlos105 napisał:
    A kable to już zależy, jak chcesz to zainwestuj ale mi się wydaje że to to jest to samo co zwykłe kable głośnikowe jakieś grubsze 4zl/m
    ...wystrzegaj się tylko wynalazków typu CCA OFC.
    CCA to jakieś mieszanki pokryte tylko czystą miedzią. Jeśli kable mają być krótkie - pół biedy. Kumpel mi kiedyś sprzedał (innych nie miał) kilkanaście metrów... Nie jest to ironia - skończyły jako linki do prania. Zwykłe POLSKIE kable głośnikowe tylko OFC 2,5-4mm (zależnie od długości) powininny wystarczyć. Nie są drogie - faktycznie kilka zł za metr. Mają 99,99% miedzi. Te AQUARIUS-y 99,999%.

Słuchałem tych KLIPSCH REFERENCE RF 52. Duużo basu. Spodziewałem się, że będzie szybszy. Średnich tonów nie mają zbyt wiele. Moim, bardzo subiektywnym zdaniem, przy cichym odsłuchu ta ilość basu jest ok. Przy głośniejszym, dla mnie raczej w stylu buuuu...(bez "m") cyk, cyk, ale bez przesady. Tweeter mają ostry. Słuchałem tego na jakimś nowym Denonie za 3-4kzł, czyli dość przyzwoitym wzmak-u. Fiesty będą moim zdaniem bardziej "cywilizowane", czyli basu mniej, dźwięk "łagodniejszy", zwłaszcza tweetera. Klipsch - e mają swój, nieco estradowy "charakterek"- Fiesty są bardziej "normalne". Dla mnie - Fiesta (plus ewentualnie subwooferek :wink:). Zakładam, że słuchasz w miarę spokojnej muzyki.

The-Wraith napisał:
    Niestety odsłuch odpada.
    Nie ma takiej opcji. Ohajtałbyś sie z dziewczyną której nie widziałeś :wink:?
    A na serio... Marzyłem kiedyś o DIY a'la "Compass Dancer 8571". Kiedy ich posłuchałem... nie chciałbyś wiedzieć, co moim zdaniem zagrało lepiej...
    Szanuj kasę którą wydajesz - jedź na odsłuch do jakiegoś salonu z własnymi Cd pod pachą, a najlepiej również wzmacniaczem i zobacz co Ci odpowiada.

The-Wraith napisał:
    Dźwięk stereo mi się podoba ale jednak 5.1 system jakoś zaczyna do mnie przemawiać...
    Bardzo mało płyt jest nagranych w 5.1. Moim zdaniem trochę szkoda...

The-Wraith napisał:
    Macie jakieś propozycje jak sklecić dobre 5.1 z amplitunerem za ok 3000zł (ew. 5.0)??.
    Pytanie za 1000pkt. Czy sprzęt musi być nowy? Ze starym różnie może być, to fakt, ale za te pieniądze będziesz miał używki o jedną, nawet dwie klasy wyżej...
  • #8 9723219
    The-Wraith
    Poziom 11  
    @ Heretic - Mam te klipsche w domu, powiem Ci, że jak na 12 godzinę grania całkiem fajnie grają, ale tego basu jak na razie wcale dużo nie ma, fakt przy niskiej głośności grają ładnie - o to mi głównie chodziło. Tweetery w moim mniemaniu maja wcale nie za ostre ;] Fakt faktem przydałby się dobry subwoofer i można zrezygnować z 5.1 na rzecz 2.1. Kable postanowiłem kupić Klotz'a (9zł za metr z allegro). Zastanawiam się nadal nad oddaniem Klipschy i kupieniem STX FX-300... Eh warto dołożyć te 500 zł ??
  • REKLAMA
  • #9 9723276
    przemo-lukas
    The-Wraith
    Ja przejechałem 100km tylko po to, aby posłuchać czym się ludzie zachwycają.

przemo-lukas napisał:
    Poprawnie wykonana stolarka. Jednak bez wodotrysków. Polityka firmy jest taka. Maksymalnie dobry dźwięk, za możliwie najniższą cenę. Zaoszczędzili na materiale na obudowy. Ale relacja cena/jakość nowych zestawów głośnikowych, moim zdaniem, mocno dyskwalifikuje konkurencję.

Więc 180km nie jest podróżą na biegun północny. :idea:

Zresztą bardzo obrazowo przedstawił to kolega Herethic. :D
  • #10 9723599
    Herethic
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    The-Wraith napisał:
    (...)tego basu jak na razie wcale dużo nie ma (...)
    Nie chciałbym polemizować, ale czy wziąłeś pod uwagę wielkość tych głośników?
    Jeśli oczekujesz potężniejszego dźwięku, to może przydałyby Ci się większe kolumny? Głupio cholera przyznać,
    ale kiedy niedawno Przemo-lukas* wspomniał na innym forum o FX-300, jakoś tak mi umknęły....
    Przed chwilą właśnie przyjrzałem im się bliżej... http://www.stx.pl/fx-300.html
    Przyzwoita charakterystyka pasma, 18 centymetrowe membrany z włókna węglowego (sztywność),
    skośne przegrody w obudowie, 26kg (chyba cegieł do środka nie wrzucili :wink:?)...
    Hmm... Wygląda na to, że STX trochę się postarał.
    Cena nie jest wysoka jak na coś takiego. Przynajmniej moim zdaniem.

*Wybacz, że zrezygnowałem ze słowa "kolega". Sorry, jakoś tak... myszką trąci...
  • #11 9724219
    przemo-lukas
    A tak prezentuje się przetwornik, o którym wspomniał Herethic*:

*Wybacz za moje anachronizmy językowe.
  • #12 9725488
    The-Wraith
    Poziom 11  
    Ok czyli STX jest lepszy niz te klipsche ktore mam teraz tak ? Czytałem o tych klipschach ze do 3000 najlepszy wybór, osobiście jednak czegoś mi brakuje w ich brzmieniu... chyba je oddam, dołożę 500-600 zł i kupie stx-fx300 i będę miał spokój ducha;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada amplituner Harman/Kardon HK 3250 i poszukuje kolumn podłogowych do 2000 zł. Rozważa modele Tonsil Fiesta oraz Klipsch Reference RF 52, preferując Klipsch. W dyskusji pojawiają się także propozycje kolumn STX FX300, które są odrzucane ze względu na przekroczenie budżetu oraz niewłaściwe dopasowanie do amplitunera. Uczestnicy podkreślają znaczenie osobistego odsłuchu, jednak użytkownik wskazuje na trudności w dostępie do sprzętu w swoim mieście. W kontekście przewodów głośnikowych, zaleca się unikanie kabli CCA i wybór standardowych kabli OFC. Użytkownik rozważa również przejście na system 5.1 z amplitunerem KD, takim jak Yamaha RX-V663 lub Onkyo TX-SR576.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA