logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny do amplitunera Harman/Kardon w małym pomieszczeniu 25m2 - JBL ES80 czy Yamaha NS555?

newchief 11 Wrz 2011 16:40 6036 7
REKLAMA
  • #1 9916693
    newchief
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.
    Mam amplituner Harman/Kardon (nie pamiętam dokładnego modelu a nie mam jak sprawdzić w tej chwili) i chciałbym jakieś sensowne kolumny kupić.
    Pomieszczenie małe ~25m2.
    Rozważałem zakup JBL ES80 lub Yamaha NS555.
    Czy w podobnym przedziale cenowym jest coś lepszego?
    Co polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 9917355
    RADUL
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    1.STX FX300
    2.Tonsil Fiesta
    3.Tonsil Maestro S/II
    Wszystkie grają lepiej od Jbli z serii E, ES i nowych Studio.
  • REKLAMA
  • #3 9917728
    newchief
    Poziom 28  
    RADUL napisał:
    1.STX FX300
    2.Tonsil Fiesta
    3.Tonsil Maestro S/II
    Wszystkie grają lepiej od Jbli z serii E, ES i nowych Studio.

Dziękuje za odpowiedź :) Chyba zdecyduje się na Tonsil Fiesta :)
  • #4 9917762
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Panuje opinia że ze sprzętem H/K dobrze zgrywają się właśnie kolumny JBL. Ale jeśli zdecydował się na Fiesty/Siesty to będzie również dobry wybór.
  • #5 9917774
    newchief
    Poziom 28  
    wariato napisał:
    Panuje opinia że ze sprzętem H/K dobrze zgrywają się właśnie kolumny JBL. Ale jeśli zdecydował się na Fiesty/Siesty to będzie również dobry wybór.

Właśnie tak mi powiedział sprzedawca w jednym sklepie i pewnie wziąłbym te JBL ES80 ale nie zmieściłyby mi się do samochodu. Całkiem blisko mnie jest firma która sprzedaje te głośniki Tonsil. Jutro może sobie podjadę do nich bo jest możliwość odsłuchu wtedy podejmę decyzje - JBL miałem możliwość odsłuchać podobało mi sie, aczkolwiek Klapsch biły na głowe JBL :)
  • REKLAMA
  • #6 9920568
    newchief
    Poziom 28  
    Witajcie. Zakupiłem Kolumny Tonsil Fiesta wraz z subooferem jamo. Problem polega na tym iz podłączyłem kolumny pod Speaker 1 a subofer pod sub mono i jest dźwięk w subooferze natomiast kolumny milczą jak zaklęte.. Przepinałem pod SPK2 i to samo. Sprawdziłem czy napewno + do + - do - i to też ok. Na amplitunerze wybrałem SPK1+SPK2 i dalej cisza.. Głośniki i sub sprawdzałem przez zakupem u sprzedawcy i działały. Wcześniej miałem podłączone głośniki Logitecha 5+1 poprzez przelotke jack -> czincze. Ktoś może coś podpowiedzieć?

Dodam jeszcze że słychać "pyknięcie" w kolumnach przy przyciszeniu aplitunera na -80db. Oraz jak przełączam z CD na VID3 itd.

HK 3490 - model amplitunera
  • REKLAMA
  • #7 9925606
    The-Wraith
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Najprawdopodobniej uszkodzony amplituner, ponieważ sub ma własny wzmacniacz, te 5.1 też miały własny więc jedyne co mi przychodzi do głowy - uszkodzony wzmacniacz w amplitunerze.
  • #8 9932257
    ahas1
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    To że klipsch bije jbl na głowę to wszyscy wiedzą.Miałem kiedyś harmana avr 255 z tonsil fiesta i dawało to rade.Posiadałem także sub aktiv tonsila i zgrywało się to bardzo dobrze jak na te pieniądze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn do amplitunera Harman/Kardon w małym pomieszczeniu o powierzchni 25m2, rozważając modele JBL ES80 oraz Yamaha NS555. W odpowiedziach pojawiają się alternatywy, takie jak STX FX300, Tonsil Fiesta oraz Tonsil Maestro S/II, które są rekomendowane jako lepsze opcje w porównaniu do JBL. Użytkownik decyduje się na zakup Tonsil Fiesta, jednak napotyka problemy z podłączeniem kolumn do amplitunera HK 3490, gdzie kolumny nie działają pomimo poprawnego podłączenia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu amplitunera, ponieważ subwoofer działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA