logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przekaźnik opóźniający do ogrzewania lusterek Opel Corsa '97?

Rozzobike 17 Lis 2004 20:14 3638 7
  • #1 993150
    Rozzobike
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jako ze chciałem sobie zrobić jak nalezy [wykorzuystując oryginalną instalacje] ogrzewanie luterek zewnetrznych potrzebuje do tego przekaźnika, pozostałe elelemnty juz posiadam , jednakże zakup przekażnika do opla corsy 97 w ASO to koszt 116 pln...a jest to w sumie chyba zwykły przekaźnik opozniający...zwykły- ale i tak nie za bardzo wiem jak go zrobić...

zasasda jest taka- ma działac na włączenie przyciskiem, potem działąć przez około 15 minut i wyłączyc sie, jest to sygnalizowane diodą. całośc w prostopadłościanie o boku 2x2 [taki standardowy przekaznik] , ale jego wysokosc moze być wieksza - nawet 3-4 cm]

poradzi ktos jaksie do tego zabrac??? jakie czesci składowe, czy moze zlecic to komus??

w załączniku jest zaznaczone co chce zrobić.....
    Załączniki:
    • Jak zbudować przekaźnik opóźniający do ogrzewania lusterek Opel Corsa '97? kolory kabli 2.jpg (85.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 993247
    Zbysław
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Instalowałem niedawno znajomemu, wykorzystałem zwykły przekaźnik samochodowy, równolegle do lusterek podłączyłem brzęczyk 12V (zamiast kontrolki).
    Po kilku minutach kierowca sam wyłącza zasilanie i brzęczenie ustaje.
    Niby prymitywne, ale proste i można te kilka minut wytrzymać.
  • #3 993277
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Moja odpowiedź nie jest co prawda taka jaką byś oczekiwał ale może podepnij się "pod włącznik" ogrzewania tylnej szyby i powinno być OK.
    Ogrzewanie tylnej szyby i tak zazwyczaj wyłaczasz jak autko w środku już się nagrzeje (wtedy lusterka też już będą osmrożone).

Pozdrawiam.
  • #4 993705
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Ja zrobiłem cos podobnego na Sa555 (odpowiednik ne555 ale działa w niższych temp) w konfiguracji generatora pojedyńczego impulsu. Działa całkiem nieźle, wysterowywał tzwykły przekaźnik 10A, czas ustaliłem sobie na 6 min, ale po zajrzeniu w pdfkę spokojnie można inny czas.
  • #5 993756
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Proponuję nie robić układu elektronicznego, bo dużo pracy i zawodny. Są przecież PRZEKAŹNIKI CZASOWE!

Kupujesz przekaźnik firmy Relpol którego koszt = 39 zł. z funkcją OPÓŹNIONEGO ODPADANIA.
    Dokładny typ dla Relpol (istnieją też inne firmy): T-R4-Wu-1014-23-1012

Tłumaczę symbole:
    R4 - 4 styki robocze
    Wu - odmierzanie ustawionego czasu po podaniu napięcia zasilania
    1014-23 - wersja przekaźnika
    1012 - napięcie zasilania = 12V

Opis i firma (możesz kupić w każdym lepszym elektroniku): http://www.relpol.com.pl/produkty.jsp;jsessionid=799D1A809B61B5F4DDF7286464BC72AE?PID=97

Jeden styk roboczy NO podłączasz szeregowo z cewką przekaźnika a inne wykorzystujesz do podania napięcia: na lusterka, NA SZYBĘ TYLNĄ...

Przerabiasz włącznik ogrzewania tylnej szyby, aby nie włączał się na stałe, tylko zwierał w czasie naciskania go. Podłączasz taki włącznik równolegle ze stykiem roboczym NO, który podłączyłeś szeregowo z cewką przekaźnika.

Ustawiasz czas na 15 min i... żaden brzęczyk nie wyje, nic nie musisz pamiętać...
  • #6 1006692
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Strasznie dużo pomysłów i zarazem kombinacji . Lusterka podłącza się do ogrzewania tylnej szyby . Trochę bardziej obrazowo w pliku *.pdf , poniżej jest wszystko . A tak nieskromnie zareklamuję *http://www.lusterka.ramtel.pl/ - zamówione folie dotarły po trzech dniach , w dodatku tanio .
    Pozdrawiam .
    Załączniki:
    • Ogrzewane lusterka.pdf (575.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1007360
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3627
    Proponuję kupić termostat do lusterka, taka pastylka z dwoma konektorkami (przykładowo do ciężarowego Mercedesa w ASO kosztuje niecałe 30zł, gdzieś indziej to mogą być grosze) Łączysz wszysko do przekaźnika sterowanego przez D+ z alternatora. Efekt jest taki, że poniżej pewnej temperatury lusterka będą się załączać po uruchomieniu silnika. Pytanie jeszcze jest takie, czy w czasie jazdy lusterka mają tendencje do zaparowywania lub łapania kropel wody. Jeżeli lusterko jest dobrze zaprojektowane aerodynamicznie to faktycznie może mu wystarczyć jednokrotne ogrzanie.

Pzdr.
  • #8 1008054
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Nie bardzo widzę celowości stosowania przekaźników czasowych czy też termostatów. Po prostu załączam podgrzewanie luster kiedy występuje taka potrzeba.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przekaźnika opóźniającego do ogrzewania lusterek zewnętrznych w Oplu Corsa z 1997 roku, wykorzystującego oryginalną instalację samochodową. Głównym celem jest uzyskanie działania przekaźnika, który po włączeniu przyciskiem zasila lusterka przez około 15 minut, a następnie automatycznie się wyłącza, sygnalizując to diodą. Propozycje rozwiązań obejmują użycie zwykłego przekaźnika samochodowego, podłączenie do włącznika ogrzewania tylnej szyby, zastosowanie układu elektronicznego opartego na układzie SA555 (wersja NE555 działająca w niższych temperaturach) jako generatora pojedynczego impulsu sterującego przekaźnikiem 10A oraz wykorzystanie gotowych przekaźników czasowych z funkcją opóźnionego odpadania, np. firmy Relpol (model T-R4-Wu-1014-23-1012) zasilanych napięciem 12V. Wskazano również możliwość zastosowania termostatu do lusterka sterowanego sygnałem D+ z alternatora, który załącza ogrzewanie poniżej określonej temperatury. Część uczestników dyskusji podkreśla prostotę i niezawodność gotowych przekaźników czasowych oraz możliwość modyfikacji istniejących włączników ogrzewania tylnej szyby, aby uzyskać pożądany czas działania. Alternatywnie, niektórzy sugerują manualne włączanie ogrzewania luster w razie potrzeby bez stosowania układów czasowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA