Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop Kabid KR-7010 co mogło paść?

04 Jul 2011 11:56 6083 11
Tespol
  • #1
    User removed account
    Level 1  
  • Tespol
  • #2
    marcin1122
    Level 14  
    Bardzo podobny do mojego pierwszego oscyloskopu.:)

    Ogólnie konstrukcja b. prosta. Mój miał z tyłu taki przełącznik od zasilania bateryjnego sprawdź czy nie jest przełączony na sieć.
    Jak nie to sprawdzaj kolejno bezpieczniki, zasilanie, itd.

    -plus tego sprzętu to tanie elementy (kilka zł).
    -minus czasem już nie dostępne - pozostaje wylut.
  • #3
    User removed account
    Level 1  
  • #4
    krychast
    Level 20  
    Podłącze się.Mam ten sam objaw.Udało CI się to naprawić?
  • Tespol
  • #5
    Kristek
    Level 16  
    Mam taki sprawny, służy już baardzo długo na oryginalnych elementach. To że piszczy na początku to normalne. A że nic nie widać: proponuję zacząć od przeczyszczenia sprayem do potencjometrów właśnie potencjometrów na płycie czołowej i kontakt - sprayem przełączników podstawy czasu i dzielnika napięcia wejściowego. Gdzieś miałem nawet oryginalną instrukcję - były tam chyba schematy, jak ktoś będzie potrzebował to spróbuję odnaleźć.
  • #6
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    A nie powinno. Trafo piszczy bo jest marnej jakości. Przewijałem już kilka takich od znajomych i działały lepiej niż fabryczne. Sam miałem taki oscyloskop. Ale to stare dzieje. Przyczyn piszczącego trafa WN jest kilka. A mianowicie, wyschnięte elektrolity, przebicia w okolicach lampy, oraz na płycie powielacza WN (kilkadziesiąt lat i kurz), oraz wspomniane potencjometry głownie odchylania V i H itd.
  • #7
    Kristek
    Level 16  
    Dodam tylko że ten pisk trwa okolice 1 sekundy od wciśnięcia przycisku zasilania - tak, to może być wina trafa ale zawsze myślałem że "ten typ tak ma" jak rusza odchylanie/HV - te odgłosy wydaje od nowości.
  • #8
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Trzeba tak było na początku napisać. Podczas uruchomienia gdy kondensatory się ładują, pobór prądu jest wysoki, dochodzi do nasycenia się rdzenia transformatora stąd ten pisk. To normalny objaw w tych oscyloskopach. Jednakże co ciekawe przy usterkach, względnie przebiciach transformatorów, gdy trzeba było przewinąć transformator, przypadłość fabryczna znikała. Więc przypuszczam że wykonane one były wadliwie. Co powodowało te piski ? Na dzień obecny trudno stwierdzić. Albo uzwojenia za luźne, albo zbyt grube przekładki. Prawie wszystkie trafa w KRach były nasączane parafiną w celu dodatkowej ochrony przed przebiciami WN. Równie dobrze wada mogła dotyczyć zbyt grubej izolacji przewodów nawojowych co nie korzystnie wpływa także na rezonans powodując pracę tego trafa w obszarze bliskim nasycenia. Chociaż by sam generator podczas rozruchu gdy prądy były większe lubił przysiadać i zmieniać częstotliwość, co prawda w niewielkich granicach. Nie pamiętam już czy rdzeń miał szczelinę czy był zamknięty a to tez jest ważne. Przy przewijaniu tych traf korzystałem ze współczesnych przewodów z izolacją oraz przekładkami wytrzymującą kilkaset KV. Także uzwojenia układałem inaczej niż te fabryczne. Jest tu na elce kilka osób które też przewijały te trafa i jestem pewien że powiedzą to samo co ja. Że trafa fabryczne cierpiały na chorobę wieku dziecięcego, piszczały niemiłosiernie.
  • #9
    neuronedi
    Level 11  
    Witam,
    Mam podobny problem co koledzy.
    Oscyloskop KR7010 po włączeniu nic nie pokazuje, lampa nie spalona , jana plamka pojawia się pczy wyłączaniu lub ponownym łączeniu.
    Czy udało wam się znaleźć ustarkę?
    Pozdrawiam
    Tomasz
  • #10
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Prawdopodobnie brak WN. A na pytanie co padło to trudno stwierdzić, nawiasem mówiąc - miernik w łapki i szukamy usterki. My nie wróżki, nie wróżymy na odległość. Proszę szukać w okolicach powielacza napięcia.
  • #11
    neuronedi
    Level 11  
    WN wydaje sie OK.
    Plamka uciek na prawo. Sprawdzę wzmacniacz odchylenia pionowego.

    Czy ktoś ma orginalne skany schematów do KR7010? Udostępnione PDF są słabej jakości.
    Szukałem a sieci papierowej wersji ale bez skutku.
  • #12
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Skoro WN jest ok to problemu należy szukać w obwodach odchylania. Schematy niestety lepszych nie znajdziesz niż te które są na elce. Ktoś kiedyś miał cała dokumentację na all.... ale poszła za po licytacji.