logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar Gracja PDG 585 - woda w bebnie na drugi dzien

LyPa 05 Lip 2011 17:59 2634 3
REKLAMA
  • #1 9685394
    LyPa
    Poziom 1  
    Witam serdecznie,

Mam problem z moja pralka Polar Gracja PDG 585. Pranie zazwyczaj odbywa się wieczorem, natomiast następnego dnia rano lub po południu sporadycznie pojawia się woda w bębnie. Z informacji jakie wyszukałem na forum pewnie jest to elektrozawór - proszę o potwierdzenie (informacje o innych modelach), bo nie znam się na tym.

Jako laik dam sobie rade wymienić to sam ? Dodam że ten przewód gumowy od bębna do filtra wymieniłem sam, jeśli może to być jakaś miara sprawności manualnej.
  • REKLAMA
  • #2 9686745
    jerzyf
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    Zamykaj zawór od wody, nie będziesz miał problemów, zwłaszcza gdy pęknie Ci wąż pod czas Twojej nie obecności w domu.
  • REKLAMA
  • #3 9687254
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Tak. Uszkodzony elektrozawór. Wymiana prosta. Dasz radę ;)
    Pozdrawiam.
  • #4 12399134
    robik64
    Poziom 2  
    Miałem kiedyś podobny przypadek. Po wymianie dwóch elektrozaworów w pralce nadal pojawiała się woda. Przyczyna była banalna. Źle ukształtowany króciec na wąż od pralki w syfonie zlewozmywaka. Podczas użytkowania zlewu(np. mycia naczyń część wody uchodząca ze zlewu dostawała się do węża odpływowego pralki, a stąd praktycznie bez przeszkód do zbiornika pralki. Na gorąco za użyciem elektrycznej opalarki (oczywiście z ostrożnością) podgrzałem króciec syfonu i zwiększyłem kąt pod jakim jest w stosunku do rury syfonowej. Problem natychmiast znikł. Woda przestała cofać się z syfonu do pralki.
REKLAMA