logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lampa meblowa świetlówkowa TL5012/13 elektronika z wnętrza

gervee 07 Lip 2011 23:47 3453 3
REKLAMA
  • #1 9694514
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Witam!
    Padła mi jedna taka lampa z kompletu. Po rozebraniu zauważyłem, że kondensator za mostkiem padł (nie trzyma pojemności, spuchnięty). Po wymianie dalej nie działa a dodatkowo popaliło kilka rezystorów i jak podejrzewam pewnie tranzystory (są tam 2 tranzystory MJE13003). Wszystkie diody (1N4007) sprawdziłem i są dobre. Jest tam też diak DB3, który idzie bezpośrednio na bazę pierwszego tranzystora (nie wiem czy on też nie jest uszkodzony).

Schemat przerysowany "z natury" więc może być błędny.

Naprawiał ktoś z Was elektronikę z tej lampy (lampa nie jest droga ale nie mogłem jej dostać w kilku sklepach) - gdzie szukać przyczyny niedziałania?
  • REKLAMA
  • #2 9695212
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Schemat raczej błędny...

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]

Pierwsze dwa wyniki ze schematem...
    Dużo elementów nie masz do sprawdzenia.
    Jak nie masz czym sprawdzić diaka, to go wymień. Koszt 10gr, pewność 99,999%.
    Konrad.[/img]]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #3 9695466
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Mój schemat jest inny od tego jaki przedstawiłeś ale widzę podobieństwa.
    Czy pojemność tego kondensatora za mostkiem jest krytyczna (dałem 4,7uF zamiast 3,3uF jak w oryginale) - wygląda na to, że służy on do zminimalizowania tętnień za mostkiem.

Co ciekawe po wymianie niektórych elementów świetlówka kilka razy (ale nie z rzędu) delikatnie błysnęła tak jakby chciała się zaświecić ale jej "powera" brakło.
    W miejsce oryginalnego diaka (obudowa chyba DO-35) mam zamiar wsadzić trochę mniejszy DB-3 DO-41 Itrm=2A Ubo=32V (taki dostałem).

Sprawdziłem pobieżnie kondensatory i mają pojemność znamionową więc raczej powinny być dobre.

Jak sprawdzić diak czy jest dobry?

Jakiego typu kondensatory są w tych układach?
  • #4 9696086
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    Mój schemat jest inny od tego jaki przedstawiłeś ale widzę podobieństwa.
    Czy pojemność tego kondensatora za mostkiem jest krytyczna (dałem 4,7uF zamiast 3,3uF jak w oryginale) - wygląda na to, że służy on do zminimalizowania tętnień za mostkiem.

Nie, ale na napięcie nie niższe niż oryginał

Co ciekawe po wymianie niektórych elementów świetlówka kilka razy (ale nie z rzędu) delikatnie błysnęła tak jakby chciała się zaświecić ale jej "powera" brakło.
    W miejsce oryginalnego diaka (obudowa chyba DO-35) mam zamiar wsadzić trochę mniejszy DB-3 DO-41 Itrm=2A Ubo=32V (taki dostałem).

Sprawdź na prostej świetlówce, krótkiej cienkiej.

Sprawdziłem pobieżnie kondensatory i mają pojemność znamionową więc raczej powinny być dobre.

Jak sprawdzić diak czy jest dobry?

Zasilacz do 50V i rezystor w szereg.
    Regulujesz od zera i przy ok. 30-40V diak powinien się przebić. Rezystor ogranicza prąd.
    Jak masz w szufladzie, to go wymień bez sprawdzania. Co najwyżej stracisz ok. 20 gr. jakby jednak był dobry.
    Pozdrawiam.
    konrad.
REKLAMA