logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić drukarkę w sieci między Windows 98 a XP?

yurus1 19 Lis 2004 10:32 1422 6
REKLAMA
  • #1 996946
    yurus1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Mam taki problem. 2 komputery windows 98 i xp

w pierwszym komputerze z win xp: komputer widzi siec , jest do niego podłączona drukarka
    drugi z win98 nie widzi windowsa xp w sieci, natomiast udalo mi sie zamapowac dyski. Ale co zrobić zeby drukarka dzialala??? Pomóżcie

Komputery się pingują, system windows xp sp1
  • REKLAMA
  • #2 997018
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Wpisać nazwę portu ręcznie typu

\\nazwa_komputera\nazwa_udostępnionej_drukarki

Ewentualnei wpisz nazwę lub IP w "wyszukaj komputery" - powinien znaleźć 2 kompa skoro mapuje dyski.
  • REKLAMA
  • #3 997848
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    W drugim komputerze musisz zainstalować drukarkę sieciową
  • #4 998568
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    .. nie widzisz windowsa xp? czyli nie mozesz dostac sie w normalny sposob(otoczenie sieciowe / komp z xp) do plikow, nawet jak cos udostepnisz? ..
    moja rada: sprawdz kable(?)
    ..jesli przy prubie polaczenia wyskakuje komunikat: uzytkownikowi nie przyznano zadanych praw logowania na tym kompuerze..
    to w winxp musisz troche pozmieniac... jesli tak sie dzieje to pisz..:)powiem co i jak:)
  • REKLAMA
  • #5 998767
    DARREK
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    z tego co wiem to nie wejdziemy poprzez otoczenie sieciowe z systemu niższego rzędu na wyższy (w tym wypadku z 98 na XP) odwrotnie tak. Udostępnij drukarkę, wyszukaj komputer poprzez jego nazwe, może się pojawić monit o hasło. Wpisz dane logowania się (jeżeli drukarka jest zainstalowana na XP) do systemu. Jeżeli wszystko Ci się pokaże, to przechwyć ją.
    Ew. "przejmij port"

Pozdrawiam
    DARREK®
  • REKLAMA
  • #6 1002598
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    "wejdzie" bez problemu jeśli ten XP będzie odpowiednio ustawiony.
  • #7 1003678
    dorotast
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    1.oba komp musza miec IP,ustaw logowanie do sieci
    2.w XP udostepnij drukarke
    3.na 98 zainstaluj drukarke lokalnie,we wlasciwosciach drukarki "drukuj do portu" "dodaj port " wskaz ja w sieci ------------powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Aby udostępnić drukarkę w sieci między komputerami z Windows 98 a Windows XP, oba komputery muszą mieć poprawnie skonfigurowane adresy IP oraz ustawione logowanie do sieci. Na komputerze z Windows XP należy udostępnić drukarkę, a na Windows 98 zainstalować ją lokalnie, wskazując w właściwościach drukarki opcję „drukuj do portu” i dodając port sieciowy w formacie \nazwa_komputeranazwa_udostępnionej_drukarki. Komputer z Windows 98 może nie widzieć komputera z XP w otoczeniu sieciowym, ale możliwe jest połączenie przez wpisanie nazwy lub adresu IP. W przypadku monitów o hasło należy podać dane logowania do systemu Windows XP. Konieczne może być dostosowanie uprawnień logowania na XP, zwłaszcza gdy pojawiają się komunikaty o braku praw dostępu. Po poprawnym skonfigurowaniu portu i udostępnieniu drukarki, drukarka powinna działać w sieci między tymi systemami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA