logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można użyć akumulatora 12V 7Ah zamiast 6,5Ah w UPS ETA300?

dziubek 19 Lis 2004 18:29 2568 8
  • #1 997852
    dziubek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam

Stalem sie posiadaczem uzywanego upsa eta300, w ktorym przyda sie wymiana akumulatora i stad moje pytanie jest tam akumulator Kobe 12V 6,5Ah, czy mozna zamiast tego akumulatora zastosowac inny np. 12V 7Ah gdyz 6,5Ah nie spotkalem. I czy konieczna bedzie jakas regulacja czy wystarczy tylko wymienic i naladowac akumulator.??
    dodatkowe pytanie czy UPS bede mogl uzywac tez jako filtra gdyz glownie o to by mi chodzilo na wystepujace zaklocenia w obrazie (monitor IIyama HM703UT) podczas uzywania np. żelazka obraz na monitorze bardzo drży.

Pozdrawiam

Dziubek
  • #2 997888
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1002
    Spokojnie możesz jeśli tylkogabaryty mie różnią się od miejsca w nim. Ale mam 650 i tam też był 12V 7 Ah. Tyle że ja go podmieniłem mna zewnętrzny 24 Ah ( ładowanie wytrzymuje) i mam go na podtrzymaniu węzła łączności plus fax plus laptop. Trzyma ponad 4h ( nigdy nie chciało miśię czekać do apsolutnego końca. Przy okazji uwaga - taki akumulator w przypadku zwarcia może nieźle poparzyć. Jako filr ETA sprawdza się dobrze. Pamiętaj o konserwacji akumulatora - chciaż raz na miesiąc puść wszystko z UPS bez sieci, rozłąduj go do progu na jaki pozwoli elektronika UPS. Przydałoby się taki zabieg wykonać trzy razy zaraz po zainstalowaniu nowego ukku dla jego uformowania.
    Pozdr. J.
    instalator i konserwator systemów zasilających ( m. in. )
  • #3 998156
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Czy wymiana tego akusia z 7Ah na 24Ah nie wpłynęła jakoś na temp. pracy. Jak wiadomo trafa w takich urządzonkach sa nieźle wyżyłowane i ciekaw jestem jak z grzaniem się trafa to wygląda :?:
  • #4 998165
    adamjur1
    Poziom 42  
    Mój 650 ETA ma już ok 8 lat z czego 3 lata pracuje w tym układzie. musi mieć układ stabilizacji prądu ładowania bo specjalnie mocno się nie grzeje. Stoi sobie na tym sporym akku ( też zelowyw był kupiony do cenytrali panasonica jako rez zasilanie ale firma zwinęła żagle i nie zdążzyłem zainstalować)
    Pozdr.J.
  • #5 998184
    dziubek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    aha zapomnialem spytac :)
    jak dlugi moze byc czas podtrzymania na tym akumulatorze 7ah
    ( gabartytami prawie taki sam jak 6,5ah) i gdzie mozna najtaniej ( dobrej jakosci) nabyc taki akumulator , bo przegladalem oferty w internecie.

pozdrawiam

dziubek
  • #7 998379
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Nie to miałem na myśli adamjur1, kiedyś bawiłem się jakimś tam UPSkiem noormalnie podtrzymywał 30 min. na 4,5 Ah, jak zapodałem mu akumulator samochodowy bodaj 34Ah to po jakiejś godzinie pracy (zasilania awaryjnego) trafo główne było gorące że parzyło. Potem co nieco poczytałem i napotkałem informacje o wyżyłowaniu trafek ze względu na zmnieszenie wagi UPSa, wyżyłowane sa tak, że krótkotrwała ( zamionowy czas pracy) praca nie uszkadza, jednak po tym czasie ,usi nastąpić oziębienie, bo w innym przypadku trafo mogłoby się uszkodzić. Ciekaw byłem czy puszczałeś swojego UPSa przystosowanego do pracy godzinnej na czas wspomnianych 4 godzin i czy trafo nie przegrzewało się.
  • #8 999018
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jak już napisałem powyżej jest to UPS ETA 650, więc na trochę większą moc.
    Są to UPS-y off-lineowe, cały czas podają napięcia z sieci, a tylko w czasie anomalii napięciowych z przetwornicy, a jako że jest na trochę większą moc niż rzeczywiście pracuje ( laptop ok 100W napęd USB, CD ok 30, fax 10, telefon bezprzewodowy. 10, router 10, switch 10 drukarka HP 840 20 jak drukuje. Razem daje to ok 200VA czyli 30% jego znamionowej.

I tak prawdę mówiąc powinno się obliczać UPS-y dla zasilania urządzeń działających z zasilaczy impulsowych, bo tu pojawia się jeszcze moc bierna będąca głównym składnikiem pobieranej mocy. Moc bierna powoduje dodatkowe grzanie się transformatorów i elektroniki.

Jeżeli UPS ma służyć tylko do powiedzenia komputerowi dobranoc i wyłączenia, można przyjąć 50-70 % mocy urządzeń podłączonych do niego w stosunku do mocy znamionowej UPS.
    I wtedy będzie trzyma 10 - 15 minut. Obliczałem już duże sieci ( do kilkuset KVA) i tam gdzie inwestor oszczędził na mocy UPS-a prędzej czy później była kłopoty. Udało się tylko tym, którzy obliczali dla monitorów CRT, a postawili LCD.
    Pozdrawiam .J.
  • #9 7696680
    luktarjaw
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli ktoś będzie chciał jeszcze informację czy może zamiast standardowego 6.5 Ah lub innej wartości natężenia to powiem, że można.
    Ja ostatnio w punkcie internetowym podmieniałem UPS-y i akumulatory gdzie standardowo są ok 12Ah podpinałem 100Ah.
    Ważne by napięcie wyrażane w voltach się zgadzało.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono możliwość zastąpienia akumulatora 12V 6,5Ah w UPS ETA300 akumulatorem 12V 7Ah. Potwierdzono, że jest to możliwe pod warunkiem, że gabaryty akumulatora mieszczą się w obudowie UPS. Różnica pojemności między 6,5Ah a 7Ah jest niewielka i nie wymaga dodatkowej regulacji, wystarczy wymiana i pełne naładowanie akumulatora. Zaleca się regularną konserwację, w tym okresowe rozładowanie do progu ustalonego przez elektronikę UPS w celu uformowania nowego akumulatora. Czas podtrzymania zależy od obciążenia, przy 7Ah wynosi około 15 minut. Wymiana na akumulatory o znacznie większej pojemności (np. 24Ah lub 100Ah) jest możliwa, ale może powodować przegrzewanie transformatora ze względu na jego konstrukcję i ograniczenia termiczne. UPS ETA300, będący urządzeniem off-line, może również pełnić funkcję filtra przeciwzakłóceniowego, co pomaga w eliminacji zakłóceń obrazu na monitorze (np. IIyama HM703UT) podczas pracy urządzeń takich jak żelazko. Warto uwzględnić moc bierną podłączonych urządzeń, gdyż wpływa ona na obciążenie transformatora i czas pracy UPS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA