logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC 10 Mb/s - Dlaczego prędkość internetu spada do 6 Mb/s?

3miel93 16 Lip 2011 14:44 2354 8
  • #1 9725008
    3miel93
    Poziom 2  
    Witam ;)
    Od niedawna jestem użytkownikiem internetu z upc 10mb/si mam problem tej natury iż gdy sprawdzam prędkość łącza na stronach typu speedtest to prędkość jest zaniżona do około 6 mb/s
    w czym może tkwić problem ?
  • #3 9725280
    3miel93
    Poziom 2  
    No wiec pryz predkosci formalnej 10 mb/s
    prędkość pobierania wynosi 700 KB/s
    w tych jednostkach szczerze to się już gubię ale nadal się mi wydaje ze jest to za mało
  • Pomocny post
    #4 9725513
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Dziwne u mnie jakoś nie przekłamuje (Internet 16Mbps).
    UPC 10 Mb/s - Dlaczego prędkość internetu spada do 6 Mb/s?

Nie wiem jak teraz wygląda sprawa z UPC, ale byłem ich abonentem przez kilka lat i prędkość prawie zawsze była bliska maksymalnej. Najprościej zadzwonić do providera z pytaniem.
  • Pomocny post
    #5 9727194
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 9729621
    3miel93
    Poziom 2  
    Tak tez zrobię ;)
    i będę pamiętał o przestrodze
    (a tak swoja droga jeśli chodzi o speed testy to UPC ma własny na stronie i chyba z jego wynikami musieli by się liczyć ale oczywiście powiem to co normalnie sprawdziłem ;))
  • Pomocny post
    #7 9729778
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Spotkałem się z takim lub podobnym problemem gdy zamówiłem 10 Mb/s z kablówki (wcześniej miałem 2 Mb/s i było ok.).
    Problem w moim przypadku tkwił w tym, że komputer pracował przez USB 1.1 i wtedy transfer był na poziomie ok. 6 Mb/s, problem rozwiązałem podłączając przez kabel ethernet. Niestety musiałem dokupić router, bo modem Scientific Atlanta posiada 1 port ethernet i 1 port USB i przy podłączeniu na dwa komputery nie ma innej możliwości. U ciebie może być coś innego, ale i coś błahego jak u mnie.
  • Pomocny post
    #8 9729859
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10138842
    3miel93
    Poziom 2  
    Dziękuje za taki odzew ;)
    po takim długim czasie chyba bardziej z potrzeby niż z chęci rozwiązania problemu udało mi się z tym uporać
    no i wszystkiemu było winne usb ale tak samo jak wersja 1.1 tak i wersja 2.0 miała ten sam problem
    dopiero po zakupie karty sieciowej (kupowałem router wi fi i do jego pracy potrzebowałem właśnie owa kartę ) problem się rozwiązał i mam pełna szybkość internetu ;)
    dziękuje wszystkim za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik UPC zgłosił problem z prędkością internetu, która wynosiła tylko 6 Mb/s zamiast deklarowanych 10 Mb/s. Odpowiedzi sugerowały, że wyniki speedtestów mogą być mylące, a zalecano korzystanie z testów dostarczonych przez dostawcę. Użytkownik został również ostrzeżony przed myleniem jednostek prędkości oraz koniecznością załączenia odpowiednich wyników testów przy zgłaszaniu problemu do UPC. W trakcie dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia sprzętu, w tym podłączenia przez USB 1.1, co mogło ograniczać prędkość. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem po zakupie karty sieciowej, co pozwoliło na osiągnięcie pełnej prędkości internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA