logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować model monitora Belinea 107065 z niezgodnym wnętrzem?

Amador 20 Lis 2004 06:46 1626 9
REKLAMA
  • #1 998898
    Amador
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam :)

Muszę powiedzieć, że mam dość nietypowy problem :? a jest nim niemożliwość identyfikacji typu monitora :cry: Pewnie ten kto to czyta już pokłada się ze śmiechu ale mnie nie jest wcale do śmiechu :evil: ale do rzeczy. Syn znajomej z pracy kupił używany monitor na giełdzie komputerowej a jest nim z zewnątrz Belinea 107065. Dlaczego z zewnątrz ano dlatego że wewnątrz najprawdopodobniej jest jakiś inny model Belinea-i. Na czym opieram swoje przypuszczenia :?: Na prawie całkowitej niezgodności ze schematem 8O Np. brak płytki audio głośniki w tym modelu powinny być podłączone do gniazd na płycie głównej o oznaczeniu P 803 i P 904 dlaczego powinny :?: Bo ktoś je przeciął pozostawiając je wewnątrz :shocked!: Tymczasem według schematu 107065 powinno być P505 (LP), P506 (woofer), P510 (super bass out).
    Ale to nie najważniejsze, ważniejszy jest obraz który stracił synchronizację. Spaleniu uległa dioda D344 (oznaczenie na laminacie) na schemacie jej brak. Nie chcę eksperymentować z tym monitorem bo jak już wspomniałem nie jest mój. Może któryś z szanownych czytelników tego forum miał styczność z takim dziwadłem :?: Proszę o wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
    :)
  • REKLAMA
  • #2 998915
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Czy to dziwadło? - chyba nie.
    Po prostu w zależności od miejsca składania i zamówienia sprzedawcy siedzą w takiej samej obudowie różne płyty.
    Np w monitorze IBM G74 - spotkałem 3 różne płyty.
    Dlatego schematu raczej powinno się szukać po symbolu chassis.
    Pozdrawiam.
  • #3 998920
    Amador
    Poziom 14  
    Tak wiem, tylko po symbolu chassis nic nie mogę znaleść :(
  • REKLAMA
  • #4 999056
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    wg. FCC ID pierwsze 3 znaki oznaczają producenta i tak np.
    FCC# A3K... - Philips Chassis
    FCC# A3L... - Samsung Chassis
    FCC# AK8... - SONY Chassis
    FCC# AMP... - Jean Chassis
    FCC# ARF... - Sampo Chassis
    FCC# ARS... - TVE Chassis
    FCC# BEJ... - LG Chassis
    CC# BGB... - Mitsubishi Chassis
    FCC# BJM... - Tatung Chassis
    FCC# C5F... - Daewoo Chassis
    FCC# DK4... - GVC Chassis
    FCC# EVO... - KDS Chassis
    FCC# GBV... - KFC Chassis
    FCC# GBV... - KFC Chassis
    FCC# GSS... - ViewSonic Chassis
    FCC# H4I... - Lite On Chassis
    FCC# I84... - A Plus Chassis
    FCC# IAW... - Mag Innovision chassis
    FCC# IEY... - Nokia Chassis
    FCC# JVP... - BENQ(ACER) Chassis
    .......

znajdź na płycie gdzieś przy rogu..
  • REKLAMA
  • #5 999263
    StynkS
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    W 107065 był tylko jeden rodzaj płyty, superniskotonowy jest w podstawce tam znajduje się całe audio tylko wysokotonowe głośniki są w obudowie monitora po prawej i lewej stronie panelu sterowania.
  • #6 1000174
    Amador
    Poziom 14  
    Jeśli w 107065 był tylko jeden rodzaj płyty to w takim razie co ja mam rozkręcone :?:
    Bo jakoś na żadnym (z dwóch) schematów z Elektrody nie mogę znaleźć choćby tej nieszczęsnej diody D344. A co do symbolu chassis to takiego nie znalazłem (dobrze patrzyłem) na płycie jest tylko REV i puste miejsce, numer 4141128701 oraz jeszcze jeden numer 80408. Z tyłu monitora pomijając nr modelu, datę produkcji i numer seryjny jest tylko zapis REV. 03/H.
    A i zapomniał bym nie wiem czy to ważne :D ale laminat jest koloru „białego”
  • REKLAMA
  • #8 1001777
    Amador
    Poziom 14  
    Tak kabel sygnałowy jest odłączalny.
  • #10 1005742
    Amador
    Poziom 14  
    Witam :)
    Dziękuję wszystkim za pomoc w identyfikacji tego cudaka 8O Monitor już naprawiony (po wymianie D344). Zwierał również iskrownik z 13 nóżki trafo-powielacza do masy :?
    A swoją drogą dalej nie wiem co to za model :D
    Temat uważam więc za zamknięty, i jeszcze raz dla Wszystkich wielkie dzięki :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył identyfikacji modelu monitora Belinea 107065, który z zewnątrz nosił tę nazwę, lecz wewnętrzne komponenty i schematy nie odpowiadały oryginalnemu modelowi. W monitorze brakowało zgodności ze schematem 107065, m.in. różniły się oznaczenia i rozmieszczenie płytek audio oraz brakowało diody D344, która uległa uszkodzeniu i została wymieniona. Wskazano, że w monitorach Belinea i innych markach (np. IBM G74) w tej samej obudowie mogą występować różne płyty główne, co utrudnia identyfikację. Zalecano poszukiwanie symbolu chassis lub identyfikację przez FCC ID, jednak w tym przypadku symbol chassis nie był dostępny. Monitor posiadał odłączany kabel sygnałowy oraz wejście BNC, co potwierdzało model 107065, mimo rozbieżności w schematach. Ostatecznie monitor został naprawiony (wymiana diody D344 i usunięcie zwarcia iskrownika), lecz dokładny model płyty głównej pozostał nieznany. Temat uznano za zamknięty po naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA