Po pierwsze nie napisałem, ze nie produkoje sie DVD z dekoderami tylko że większość dzisiejszych ich nie ma a to jest drobna różnica. Klient oczywiscie ma prawo wyboru. I zgadzam się w 100% , ze DVD z dekoderem daję większe możliwośći kofigurascji go z innym sprzętem.
Myslę że należało by w końcu człowiekowi odpowiedzieć na pytanie.
I sprawy mają się tak:
Dla snobów ( ludzi co uważają , ze tanie to jest beee ) produkuje się dekodery zewnetrzne i są one najczęściej firmowe i drogie.
Natomiast myślę , ze powinno dać się zaadoptować ( wyposażyć w obudowę i zasilacz oraz złącza ) jakiś dekoder standartowo mątowany w amplitunerach ( niektóre amplitunery są tanie to sama płytka z scalakami powinna być bardzo tania ).
Z kolei mnie interesuje troszkę inne użądzenie. Podobno są produkowane.
Czhodzi o moduł lub gotowy dekoder, który łączy się z DVD kablem cyfrowym. Następnie jego wszystkie wyjścia są skorelowane sprytnym układem do 2 kanałów w celu emulowania dźwięku dookulnego na słuchawkach. Jestem ciekaw czy spotkaliście się z czymś takim . NIe chodzi mi o emulacje Dolby surrond tego jest pełno. Chodzi o wmiarę poprawną emulację na słuchawkach systemu 5 kanałowego z prawdziwego zdażenia.
PS.
A co do tendencji producetów to sprawdzcie w sklepach lub katalogach. Był przegląd w RE. Zdecydowana większość była bez dekoderów

)))))))))))))))