logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować antenę magnetyczną na fale długie? Wymiary cewki i kondensatora

Ganjor86 18 Lip 2011 15:53 7132 15
REKLAMA
  • #1 9731546
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    Witam postanowiłem sobie zrobić antenę magnetyczną na fale długie i tylko na długie bo na średnie taką już mam. Wszystkie opisy znalezione w internecie są albo na anteny do MW i LW albo brak szczegółowych danych :( wystarczy mi link do rysunku gdzie będą wymiary cewki ilość zwoi i wielkość kondensatora albo same te dane bez rysunku.
  • REKLAMA
  • #3 9731870
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Jeśli dobrze zrozumiałem w pierwszym linku opisana jest taka antena: 20 obrotów, drut 1mm , odstęp między zwojami 1cm, i jeden bok 80cm czyli obwód 320cm i czyli 64 metry drutu. Jeszcze mi brak informacji o kondensatorze ale myślę że regulowany 400 pF i kilka kondensatorów podłączanych włącznikiem wystarczy. A z drugiego linku nie mogłem skorzystać bo korzystam z telefonu i nie mam aplikacji do odczytu .pdf bo komputer mi się popsuł.
    I jeszcze taka sprawa, gdybym użył drutu 0,5mm albo cieńszego to antena będzie gorzej odbierać ?
  • #4 9732301
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9732310
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Alltron napisał:
    ...Niby im większy przekrój drutu tym lepiej ze względu na zjawisko naskórkowości a co za tym idzie rezystancji uzwojenia dla w.cz. ...

Dla tych częstotliwości zjawisko naskórkowości nie ma znaczenia. Jest do pominięcia.

:arrow: Ganjor86 poczytaj w internecie o antenach ramowych.
  • REKLAMA
  • #6 9732373
    Ganjor86
    Poziom 21  
    No jedyna różnica jaką widzę między anteną magnetyczną a ramową jest to że ramowa jest bardziej płaska... nie wiem jaka byłaby lepsza ale ramowa napewno jest łatwiejsza do wykonania i solidniejsza. Jak zmienia się rozmiary zwoi w antenie ramowej ? Zwoj dziesiąty ma mieć 160 cm i odstępy między zwojami 1cm ? I jeszcze jedno pytanie bo mam antenę magnetyczną na fale średnie (degen z nią wymiata) i cewka jest zrobiona z bardzo cienkiego drutu jakieś 0.25mm możliwe że nawet odrobinę cieńszy i czy zmiana tego drutu miała by wpływ na odbiór czy w falach średnich też zjawisko naskórkowości nie występuje ?
  • #7 9732466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 9732572
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Więc zrobię antenę ramową środkowy zwój będzie mieć 320 cm wewnętrzne zwoje się skróca zewnętrzne wydłuża i myślę że będzie ok :)
  • #9 9733163
    Hyper44
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Ganjor86 napisał:
    Witam postanowiłem sobie zrobić antenę magnetyczną na fale długie i tylko na długie bo na średnie taką już mam. Wszystkie opisy znalezione w internecie są albo na anteny do MW i LW albo brak szczegółowych danych :( wystarczy mi link do rysunku gdzie będą wymiary cewki ilość zwoi i wielkość kondensatora albo same te dane bez rysunku.

Witam. Jeśli masz już antenę magnetyczną na średnie, to najprościej dodać dodatkowy kondensator i masz gotowy odbiór fal długich.
    Zobacz np. antenę "hula hoop" http://www.hard-core-dx.com/nordicdx/antenna/loop/hulaloop.html
  • #10 9733793
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Na pierwszy rzut oka to antena wydaje się ciekawa ale kondensator zmienny którego musiałbym użyć musiałby mieć jakieś 2000pF i do tego kondensatory stałe które trzeba by podłączać i odłączać. Zrobię tą antenę ramową i zrobię odczepy tak żeby zwiększać częstotliwość strojenia się anteny. Wie ktoś na jakich częstotliwościach pojawia się efekt naskórkowości w antenach magnetycznych ? Albo jakiego drutu użyć aby się on nie pojawił do 30MHz.
  • #11 9736563
    gustaw353
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Należy uściślić,że antena magnetyczna to taka która wrażliwa jest tylko na składową magnetyczną fali elektromagnetycznej niezależnie od konstrukcji. Wspominał o tym kol. Alltron.
    Zjawiska naskórkowości nie da się uniknąć. Stosuje się srebrzenie a nawet pozłacanie przewodów by minimalizować straty. Na bardzo wysokich częstotliwościach można stosować rurki o bardzo cienkich ściankach - niemal przezroczystych.
    Dla częstotliwości do 1,5...2 MHz stosuje się LICĘ. Pozwala ona uzyskać większą dobroć cewek - nie koniecznie z powodu naskórkowości.

Oto wykonanie fabryczne - można próbować skopiować: Sony AN-LP1.

Tutaj:http://sezador.radioscanner.ru/pages/articles/sources/solan-t.htm ...jest całkiem porządny projekt. Sposób nawinięcia anteny i jej aplikacji jest inny choć bardzo podobny do wielu publikowanych konstrukcji.
    Chodzi tu o walkę z zakłóceniami synfazowymi szczególnie kłopotliwymi na niższych częstotliwościach. Przy prostych, biernych antenach trudno je pokonać.
  • REKLAMA
  • #12 9738635
    Ganjor86
    Poziom 21  
    zrobiłem antenę ale z kondensatorem 800pF stroi się od 800 kHz do 260 kHz czyli trochę za wysoko. Mogę obniżyć częstotliwość stosując kondensatory ale zastanawiam się czy antena nie straci przez to na zysku i selektywności. Ma ktoś na to jakąś mądrą radę ?
  • #13 9739779
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 9743126
    Ganjor86
    Poziom 21  
    Zastanawiam się nad wzmacniaczem którego schemat jest na stronie projektu hulaloop i ciekaw jestem jakby to podłączyć za skrzynką antenową przed tłumikiem. Tylko nie wiem czy przez tłumik efekt nie wyjdzie taki jakby wzmacniacza nie było... jakikolwiek wzmacniacz w połączeniu ze skrzynką i degenem de1103 polepszy odbiór ? Bo że skrzynka pomoże to już wiem a wzmacniacz można wmontować do skrzynki antenowej i wszystko będzie elegancko wyglądać.
  • #15 9743237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 18091126
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Rzecz tkwi w doborze detali obwodu rezonansowego.Podstawowym parametrem obwodu rezonansowego jest "dobroć".Trzeba zacząć od zapoznania się z teorią obwodu rezonansowego ... Pomóc może temat -o ile jest taki- "odbiorniki kryształkowe"...starodawne radia na słuchawki 2000 Ohm.

Co do anteny zewnętrznej na fale długie to wymiary -długość drutu anteny -powinna być przynajmniej 1/4 długości odbieranej fali.
    Dla odbioru stacji-o fali 1000m -na skali radia -trzeba mieć antenę z drutu o dł. 250 mb.Może być 1000 m . Ale przy warunkach burzowych -pierwszy lepszy piorun spali całość instalacji zewnętrznej ,sięgnie też do wnętrza pomieszczenia.
    A jeszcze pomyśleć o wyładowaniach atmosferycznych itp-itd . dodatkach-burzowych./BHP.../.

===W tym przypadku -biorąc pod uwagę treść info. zawartych w podanych angielskich źródłach -może "chodzić" autorowi o info- o antenach- . na fale : bardzo długie .W.g . info.ang. - nazwa "VLF" może dotyczyć " bardzo długich" fal- które mogą być używane w łączności z obiektami podwodnymi.=
    -dł. fali może 10-15km.===

W dzisiejszych terenowych warunkach rzecz do wykonania w szczerym ...polu.Nazywa się inwestycja...

Dobrze jest wykorzystać lokalne warunki -n.p. instalacja anteny w "cieniu" wysokiego drzewa -itp.sytuacje -dobrze przemyślane .

Stąd odbiorniki popularne -to tylko odbiorniki -z antenami ferrytowymi .One spowodowały zniknięcie zainteresowania antenami zewnętrznymi -zastąpiły te anteny przewodowe ./cywilne/. /Ale nie do odbioru fal "VLF"/.!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat budowy anteny magnetycznej na fale długie, zwracając uwagę na brak szczegółowych danych w dostępnych źródłach. Otrzymał kilka wskazówek dotyczących wymiarów cewki (20 zwojów, drut 1mm, odstęp 1cm, obwód 320cm) oraz sugestii dotyczących kondensatora (400 pF regulowany). Dyskutowano również o wpływie grubości drutu na odbiór, z uwagą, że dla fal długich zjawisko naskórkowości jest pomijalne. Użytkownik zdecydował się na budowę anteny ramowej, która jest łatwiejsza do wykonania. Wspomniano o możliwości dodania wzmacniacza, jednak podkreślono, że w przypadku odbiornika Degen nie jest to konieczne. Użytkownik zadał pytania dotyczące wpływu kondensatorów na strojenie anteny oraz o efekty naskórkowości w kontekście różnych częstotliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA