Ganjor86 napisał: I jeszcze jedno pytanie bo mam antenę magnetyczną na fale średnie (degen z nią wymiata) i cewka jest zrobiona z bardzo cienkiego drutu jakieś 0.25mm możliwe że nawet odrobinę cieńszy i czy zmiana tego drutu miała by wpływ na odbiór czy w falach średnich też zjawisko naskórkowości nie występuje ?
Jak działa dobrze to nic nie zmieniaj, ja zauważył kol. c2h5oh przy tych częstotliwościach zjawisko naskórkowości jest do pominięcia.
Ganjor86 napisał: No jedyna różnica jaką widzę między anteną magnetyczną a ramową jest to że ramowa jest bardziej płaska
Nazwa anteny ramowej wzięła się chyba z tego że jest w kształcie ramy, antena magnetyczna to taki duży obwód rezonansowy, jaki będzie kształt cewki tego obwodu czy to będzie kwadrat czy okrąg to i tak jest to obwód magnetyczny, różnica miedzy okręgiem a kwadratem jest taka że okrąg przy tej samej długości w obwodzie pokrywa większa powierzchnię, a im większa powierzchnia takiej anteny tym lepiej, ale wiadomo z drutu lepiej zrobić jakiś kwadrat na krzyżaku.
Są też anteny ramowe szerokopasmowe które pracują np. w paśmie 10 do 500kHz a które też działają na zasadzie sprzężenia z polem magnetycznym fali elektromagnetycznej, przykładem ten link .pdf, kiedyś widziałem taką dużą ramkę, do tego był jakiś transformator i układ na jednym tranzystorze w celu dopasowania, ale strona na której to widziałem już nie istnieje.