logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić moc zwrotnicy i różnice między dwoma modelami?

Jaś_19 20 Lis 2004 13:09 1149 6
REKLAMA
  • #1 999392
    Jaś_19
    Poziom 11  
    witam jak mozna sprawdzic jakiej mocy mam zwrotnice bo nie wiem :( zwrotnice mam dwie i troche sie róznią są inne a nie wiem jakiej mocy :( przy większym podkręceniu głośniki mi piszczą a są dobre w 100% sprawne pomoze mi ktoś??
  • REKLAMA
  • #2 999461
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Zasadniczo zwrotnica jest tu najmniej winna.
    Dobrze by były byś podał co za głośniki i czym są one napędzane (wzmacniacz).
    Np na popierdułce 2x4W miałem podłączone głośniczki odcięte od basów tak do 180Hz i jakoś grało to. Ale kiedy podłączyłęm pod te 4W monitory na ARN 150/03/8 60W/120W to jedna wielka kiszka było słychać zniekształcenia jakie daje ta końcóweczka w basach.
    Po podłączeniu ww. monitorkó pod Tosce 303 (2x25W), sygnał z kompa abit nf7-sl z SoundStorm, dźwięk jak dla mnie to anioły klękajcie.
  • REKLAMA
  • #3 999476
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    masz ja źle podpiętą i tyle. Daj schemat daj więcej danych. Co to za wzmacniacz czy masz tam mikrofon.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 1000007
    Jaś_19
    Poziom 11  
    Głośniki mają 300W mocy muzycznej RMS nie wiem ile mają wzmacniacz unitra ws-303 przerabiany ponoc był moc 120wat jak gra cicho to elegancko basik i wogóle gałke do pogłasniania jest do 40 kresek ja moge tylko do 20 podkręcic do połowy i głośniki basowe albo nie wyrabiają albo nie wiem co z nimi jest głośniki basowe są firmy 888 pozostałm dwa tonsil
    albo to wina głośnika basowego jest do bani albo zwrotnica za słaba i głosnik przy wiekszej mocy nie wyrabia i piszczy charczy czy jak to nazwac mozna a o to zdjęcie przedstawia głośnik i wzmacniacz
    Załączniki:
    • Zdjęcie(3).jpg (69.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1000258
    zeberko
    Poziom 32  
    Przeważnie a tym bardziej starsze polskie wzmacniacze pod koniec skali wzmocnienia wprowadzały takie zniekształcenia, że i dźwięk jaki był produkowany przez zestawy muzyczne był bardzo nieprzyjemny a był przyczyną padania wysokich tonów.
  • #6 1000266
    Jaś_19
    Poziom 11  
    szkoda bo nie mam gdzie sprawdzic tych głosników pod mocniejszym wzmacniaczem i wtedy byłoby wiadomo czy to wzmacniacz głośnik a moze zwrotnica ? dlatego chciałbym wiedziec jak sparwdzic moc zwrotnicy a nie wiem jak
  • REKLAMA
  • #7 1000290
    zeberko
    Poziom 32  
    Dal zwrotnic zasadniczo nie występuje problem wytrzymałości mocowej.
    Logicznie porównaj np ceweczkę głośnika nawet nisko tonowego a jego cewkę ze zwrotnicy. Co do kondziorków to tu najwyżej występuje problem wytrzymałości napięciowej.
    Jeśli łądnie gra do 1/2 zakresu to moim skromnym zdaniem zestaw głośnikowy zasadniczo jest w porządku. Wina leży po stronie wzmacniacza i jego braku powera.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy określenia mocy zwrotnicy oraz różnic między dwoma modelami zwrotnic stosowanych w zestawie głośnikowym. Użytkownik posiada głośniki o mocy muzycznej RMS 300W oraz wzmacniacz Unitra WS-303, przerabiany na moc około 120W. Przy większym podkręceniu głośników pojawia się piszczenie i zniekształcenia, mimo że głośniki są sprawne. Wskazano, że zwrotnica zwykle nie stanowi ograniczenia mocy, a problem może leżeć po stronie wzmacniacza, który przy wyższej mocy wprowadza zniekształcenia, szczególnie w basach. Starsze polskie wzmacniacze często generują zniekształcenia przy maksymalnym wzmocnieniu, co może powodować uszkodzenia wysokotonowych. Zalecane jest porównanie cewek głośników i zwrotnicy pod kątem wytrzymałości mocy i napięciowej kondensatorów. Jeśli dźwięk jest czysty do połowy zakresu głośności, to problem najprawdopodobniej leży po stronie wzmacniacza, a nie zwrotnicy czy głośników. Brak jest prostych metod pomiaru mocy zwrotnicy, gdyż jej elementy (cewki, kondensatory) mają parametry wytrzymałościowe, a nie mocowe w klasycznym sensie.
REKLAMA