logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników i zwrotnicy do kolumny - różnice w mocy i głośności

mariuszkob 27 Maj 2006 22:33 1013 6
REKLAMA
  • #1 2670458
    mariuszkob
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam 2 kolumny w kazdej siedza aktualnie po 2 głosniki (niskotonowy o mocy 40 W 4-ohmowy i wysokotonowy o mocy 80W 8-ohmowy). Niestety w jednej kolumnie slysze zbyt duzo basow a malo wysokich tonow i postanowiłem zmienic zarowno glosniki jak i zwrotnice w jednej z kolumn. Poleccie mi jakies glosniki (niskotonowy i wysokotonowy) i odpowiednia zwrotnice do tego. I mam pytanie czy jak w kolumnach beda glosniki o roznych mocach, tzn w jednej kolumnie jedno a w drugiej co innego to czy po podlaczeniu do wzmacniaczy kolumny beda graly jednakowo glosno czy ktoras moze grac głosniej (ciszej)?

moze moje pytania sa glupie ale jestem naprawde poczatkujacy i po raz pierwszy chce sam zbudowac jakas kolumne
  • REKLAMA
  • #2 2670558
    trailong
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Jeśli będzie sie zgadzał SPL to będą grały równo... (ale to praktycznie niemożliwe...) czyli zapewne jedne będą grać głośniej drugie ciszej... Tylko w jednej z kolumn? A może to wina wzmacniacza? Spróbuj zamienić kolumny przy wzmacniaczu i napisz jaki efekt... Czy też jest dużo basu mało wysokich czy nie...
  • REKLAMA
  • #3 2670710
    mariuszkob
    Poziom 11  
    nawet po zamianie głośników przy wzmacniaczu ta sama kolumna gra wiecej basow i mniej nikich tonow i wyraźnie gra ciszej
  • #4 2670724
    trailong
    Poziom 19  
    Więc tak...

1. Jakie to kolumny?
    a) Ilo drożne?
    b) Litraż niskotonowego
    2. Ile masz na to pieniędzy?
    3. Do czego chcesz tych kolumn używać?
    4. Czym to chcesz napędzać?
  • REKLAMA
  • #5 2670805
    Krasz1
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Zrób wszystko od nowa.
  • #6 2670872
    mariuszkob
    Poziom 11  
    Sa to kolumny 2-drozne
    jeden otwor ma 7,5 cm a drugi 20cm
    mam 2 wzmacniacze:
    -unitra ws 304 s
    -hitachi sr-2000

zestaw ma sluzyc do sluchania muzyki z komputera, wiec nie mam duzych wymagan

zalezy mi na tym zeby bylo jak najtaniej
  • REKLAMA
  • #7 2671429
    trailong
    Poziom 19  
    Pytałem jeszcze o litraż niskotonowego... Jest to konstrukcja zamknięta czy z BR?

Ile możesz przeznaczyć kasy na nowe głośniki?

Jakiej mocy są te wzmacniacze?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada dwudrożne kolumny z głośnikami niskotonowymi 40 W 4 Ω i wysokotonowymi 80 W 8 Ω, jednak w jednej kolumnie występuje nadmiar basów i niedobór wysokich tonów oraz niższa głośność. Po zamianie kolumn przy wzmacniaczu problem pozostaje, co wskazuje na wadę kolumny, a nie wzmacniacza. Dyskusja dotyczy doboru nowych głośników niskotonowych i wysokotonowych oraz odpowiedniej zwrotnicy, z uwzględnieniem różnic mocy i impedancji między kolumnami. Zwrócono uwagę, że różnice w SPL (czułości) głośników wpływają na wyrównanie głośności między kolumnami, co jest trudne do osiągnięcia. Użytkownik podał, że kolumny mają otwory o średnicy 7,5 cm i 20 cm, a wzmacniacze to Unitra WS 304 S oraz Hitachi SR-2000. Zestaw ma służyć do słuchania muzyki z komputera, a priorytetem jest niska cena. Pytania o konstrukcję obudowy (zamknięta czy bass-reflex) oraz moc wzmacniaczy pozostają bez odpowiedzi. Zalecane jest rozważenie kompletnej wymiany zestawu głośnikowego i zwrotnicy, dostosowanej do parametrów kolumn i wzmacniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA