logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CRC podczas rozpakowywania pliku większego od 20MB.

lukkol34 19 Lip 2011 02:09 4075 17
REKLAMA
  • #1 9733717
    lukkol34
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam chciał bym się dowiedzieć dlaczego po sformatowaniu komputera wyskakuje mi Błąd CRC przy wypakowywaniu plików win-rarem ,FilZip-em , czytałem podobne tematy ale chyba nie spotkałem sie z takim przypadkiem jaki mam ja , kilkakrotnie formatowałem komputer i ciągle jest tak samo, dzieje się tak gdy pliki są większe niż 20 MB , lub przy przenoszeniu pliku za dysku na inny dysk również nie mogę instalować programów też wyskakuje mi błąd

Błąd CRC podczas rozpakowywania pliku większego od 20MB. Błąd CRC podczas rozpakowywania pliku większego od 20MB.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9733737
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org

Uzyj HdTune (nie pro) i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.
  • REKLAMA
  • #4 9733739
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Formatowanie dysku było pełne czy szybkie?
    Procesor był podkręcany? Były w BIOSie zmieniane opcje dysków (DMA, transfer blokowy, itd)? W windowsie są zainstalowane wszystkie sterowniki?
  • #6 9736019
    lukkol34
    Poziom 9  
    już próbowałem memtestem jedynie co to w połowie testu zmuliło kompa i przestał reagować , a formatowałem na szybkim formatowaniu , zwykłe niekoniecznie zawsze kończy się powodzeniem , procesor nie był podkręcany bo ten co mam to go się podkręca się jakoś inaczej nie w biosie , i nie wiem czemu po tym błędzie 3 razy z rzędu zresetuje komputer i za czwartym razem jest czarny ekran z treścią w której pisze że brakuje pliku \system32\notoskrnl.exe .Nie jest to wina płytki z której instaluje windowsa bo próbowałem z niejednej i dalej to samo . Teraz po 6 formatowaniu nie instalowałem jak zwykle na C:\ systemu tylko zrobiłem jakiś inny H:\ też wyskakują podobne błędy ale mniej nie wiem czego to jest wina czy dysk się sypie czy coś innego jest przyczyną
  • Pomocny post
    #7 9736036
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zostaw tylko jedna kosc ram (o ile masz wiecej niz jedna) i jeszcze raz uruchom memtest.

> nie wiem czego to jest wina czy dysk się sypie czy coś innego jest przyczyną

W takim razie dlaczego nie dales screenow z hdtune?

Ps. Podaj w koncu dokladna konfiguracje komputera, lacznie z modelem zasilacza.
  • #8 9736177
    lukkol34
    Poziom 9  
    hd tune trzeba zainstalować a tak jak mówię wcześniej się nie dało teraz robię to co Pan napisał i juz wyskoczył mi błąd pamięci po czym komputer się zrestartował i zaraz po tym wyskoczył jakby blue screen tylko że cos tam było napisane jakiś błąd chyba i komputer sie zresetował ponownie , spróbuje włączyć hd tune i pokazać chociaż to co jest teraz

Dodano po 3 [minuty]:

Błąd CRC podczas rozpakowywania pliku większego od 20MB. Błąd CRC podczas rozpakowywania pliku większego od 20MB.

ramu mam 2x 512 MB a widzi 448 MB

będę dawał po części bo mogę nie zdążyć i znowu będę musiał formatować
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 9736241
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Wrzuć screen z zakładki Heath.

Edit
    Juz widzę jest. Wniosek jest taki ze Ci się dysk sypie.
  • Pomocny post
    #10 9736272
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie musisz nic formatowac i tak nic Ci to nie pomoze.
    Zgraj szybko dane i wymien dysk na sprawny.

Przy okazji sprawdz zasilacz.
    Sprawdz tez czy kondensatory na plycie glownej nie sa spuchniete.

Ram oczywiscie tez sprawdz, po jednej kosci.
  • #11 9736309
    lukkol34
    Poziom 9  

yy to chyba nie jest dobry znak

to jak juz wiem że dysk jest do bani to mogł bym się jeszcze dowiedzieć dlaczego mam nawet nie połowę ramu który wpiąłem ? to wina płyty głównej ?
  • Pomocny post
    #12 9736329
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Co do ramu to może po prostu masz jedną kość nie tak wpiętą.
  • #13 9736337
    lukkol34
    Poziom 9  
    w sumie to chyba nie bo jak nawet wepnę jedną 512 to i tak mam 448 MB
  • #14 9736382
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Zintegrowana karta graficzna korzysta z ramu, dlatego masz dostepne tylko 448MB z 512.

Ram miales testowac memtestem, ze strony, ktora podalem, a nie pod windows.
  • #15 9736398
    lukkol34
    Poziom 9  
    ym a co powinienem na tamtej stronie zrobić bo nie wiem , tego tam jest multum
  • REKLAMA
  • #16 9736446
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sciagnac iso i nagrac plyte z obrazu. Nastepnie uruchomic z niej komputer i testowac, min 2 pelne przebiegi (wszystkie testy x2).
  • #17 9736561
    lukkol34
    Poziom 9  
    ok ;] a wyniki mam tutaj Panu wkleić na forum ?
  • #18 9736572
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Wystarczy, że sam stwierdzisz wynik. Negatywny lub pozytywny, i to napisz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem CRC podczas rozpakowywania plików większych niż 20 MB po sformatowaniu komputera. Problemy występują również przy przenoszeniu plików oraz instalacji programów. Użytkownik próbował różnych metod, w tym testowania pamięci RAM za pomocą Memtest, jednak komputer przestaje reagować. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pamięci RAM, stanu dysku twardego oraz zasilacza. Wskazują na możliwość uszkodzenia dysku, co potwierdzają wyniki testów. Użytkownik zauważa również, że dostępna pamięć RAM jest niższa niż zainstalowana, co może być spowodowane zintegrowaną kartą graficzną. Sugerowane jest przeprowadzenie pełnych testów pamięci oraz wymiana uszkodzonych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA