logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd CRC przy rozpakowywaniu plików - czy to wina pamięci RAM?

ldr 08 Maj 2005 09:29 2100 6
REKLAMA
  • #1 1471819
    ldr
    Poziom 2  
    witam
    Mam taki o to problem niektore pliki nie chca sie rozpakowac wyskakuje blad crc. Przeszukal internet i znalazlem wiele stron dotyczacych tego problemu probowalem wszystko (co nie potrzebne) odlaczyc aby sprawdzic czy to moze wina zasilaczas ale jak sadzilem to nie. Dysk twardy jest okej tyle ze sprawdzalem tylko seatools online wiec nie wiem na ile jest to dobre sprawdzenie. Po sprawdzeniu wielu rzeczy doszedlem do wniosku ze jest to wina albo pamieci ram albo plyty glownej. Dlaczego plyty gl. o tuz dlatego poniewaz mam 2 kosci i dziwne bylo by jak by obydwie poszy, ale takie o to sa komputery ze sa nieprzewidywalne :) . Na noc zarzucilem memtest i o to co wyszlo po 8 godz.:
    Pass 10
    Errors 1230772
    Ecc Errors 0
    czy teraz moge byc pewny ze jest to wina ramu na 100% ?
    prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1471872
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    Witam ! ... nie do końca zrozumiałem ile masz kości pamięci RAM jeśli jest jedna to podmień ( pożycz ) i powinno być po sprawie !
  • REKLAMA
  • #3 1471875
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    To może być błąd CRC samego pliku ze spakowaną zawartością.
    Poszczególne pakowarki zawierają narzędzia do testowania sum
    kontrolnych i ewentualnej naprawy zawartości, np. PKZIP ma,
    o ile dobrze pamiętam, coś o nazwie ZIPFIX lub podobnej

Napisz dokładniej czym zostały spakowane te pliki, np. ich rozszerzenia
    i pełne brzmienia komunikatów, to mądrzejsi ode mnie koledzy łatwiej
    pomogą

Uwaga: Mam nadzieję, że nie pomyliłeś błędów CRC (programowych)
    z błędami ECC (sprzętowych dotyczących pamięci operacyjnych)
  • REKLAMA
  • #4 1471911
    ldr
    Poziom 2  
    Mam 2 kosci ram, jedna 256 druga 512.
    Winrar ma taka opcje jak repair i ja uzywalem nic nie daje.
    Niedawno formatowalem dysk twardy ale to juz zaczelo sie wczeniej,
    nie dzieje sie tak na jednym pliku tylko wielu ok 80% ,pliki o nieduzych rozmiarach jeszcze jakosc rozpakowywuje chociaz tez nie zawsze natomiast pliki o rozmiarach > 100 to trzeba miec duze szczescie.
    Wypisuje cos takiego
    D:\download\Photoshop_CS2_tryout.zip: CRC failed in Photoshop CS2\Adobe(R) Photoshop(R) CS2\Data1.cab. The file is corrupt

Nie wiem czy dobrze to napisze a wiec tak:
    podczas szukania usterki zaczalem zmieniac kosci na inne sloty (niezaleznie czyli wkladam tylko jedna a pozniej druga)
    wzialem kosc 256 wkladalem do kazdego slotu i byl jeden uszkodzony plik jak wyzej. Natomiast 512 w 3 slotach wypisywal juz 2 uszkodzone pliki, a w ostatnim slocie 3 bledy. Wiec raczej to nie jest przez program.
    Jeszcze jedno czy pozyczenie od kolegi kosci nie uszkodzi mu ich jesli plyta jest wadliwa , a jesli pojde do kolegi z koscmi to czy mu nie uszkodze plyty sorka jesli komus wydaje sie smieszne pytanie ale kto pyta nie bladzi (jesli pyta sie fachowcow ) :)
    Nie wiem czy dobrze opisalem moj problem.
  • REKLAMA
  • #5 1472035
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    ldr napisał:
    Wypisuje cos takiego
    D:\download\Photoshop_CS2_tryout.zip: CRC failed in Photoshop CS2\Adobe(R) Photoshop(R) CS2\Data1.cab. The file is corrupt

1. w jaki sposób rozpakowujesz pliki .cab?
    2. skąd masz te pliki w komputerze (w jaki sposób je wgrałeś)?
    3. czy nie masz przetaktowanego procesora/pamięci?
  • #6 1474774
    ldr
    Poziom 2  
    Pliki mam albo z internetu (np. adobe ze ich strony) , albo z plyty. Plikow cab nie rozpakowywuje. Program photoshop sciagnalem w zipie a rozpakowalem w win rarze ale rowniez probowalem z winzipem , tylko rozpakowywuje plik zip a nie *.cab. Nie mam przetaktowanego procesora ani pamieci.
    Pozdrawiam
  • #7 1493895
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Proponuję jeszcze prosty, choć długotrwały test, który sam często stosuję
    zanim zacznę czepiać się elektroniki. Otóż (nawykowo już od lat) robię
    ScanDisk wszystkich dysków logicznych/fizycznych, a następnie ich
    defragmentację. Czasem tym sposobem udaje się wykryć jakieś
    niespójności w systemie plików. Nawet jeżeli wszystko będzie dobrze,
    to defragmentacja nie zaszkodzi. No i nie wspomniałem od sprawdzenia
    najpierw obecności wirusów i t.p. darowizn

Jeżeli chodzi o elektronikę, to zamiana podejrzanych części na sprawdzone
    jest dobrym sposobem serwisowym, chociaż ryzyka uszkodzeń nie da się
    tu uniknąć

Ja doradzam też i stosuję "niedotaktowanie" komputera. Sposób pochodzi
    z czasów kiedy komputery miały przełącznik "turbo". Zmniejszenie
    problemów przy znacznie niższej częstotliwości pracy podzespołów
    może potwierdzać przegrzewanie się czegoś w okolicach płyty głównej
    lub kart rozszerzeń

Wiem, co piszę, bo sobie zniszczyłem dwie karty, kiedy zainstalowałem
    dysk-piecyk SCSI, a poskąpiłem na dodatkowy wentylator do obudowy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem CRC podczas rozpakowywania wielu plików ZIP, co wskazuje na uszkodzenie danych. Przeprowadzone testy pamięci RAM programem Memtest wykazały ponad milion błędów, co sugeruje uszkodzenie modułów RAM. Próby rozpakowywania plików różnymi programami (WinRAR, WinZip) nie przyniosły poprawy. Testy z różnymi kośćmi RAM w różnych slotach wykazały zmienną liczbę uszkodzonych plików, co wskazuje na możliwą wadę pamięci lub płyty głównej. Dysk twardy był sprawdzany narzędziem SeaTools, bez wykrycia problemów. Zalecane jest również wykonanie skanowania dysku (ScanDisk) i defragmentacji w celu wykluczenia błędów systemu plików. Brak przetaktowania procesora i pamięci wyklucza problemy z niestabilnością systemu. Wskazano, że błędy CRC mogą wynikać z uszkodzonej pamięci RAM, a wymiana modułów na sprawne powinna potwierdzić diagnozę. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwość uszkodzenia płyty głównej, jeśli problem występuje przy różnych kościach RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA