logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siesta 3 M449TS - brak obrazu, zwężony ekran, telegazeta działa

pawel-bartecki 20 Lis 2004 17:12 1686 9
REKLAMA
  • #1 999937
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam

Mam problem z Siesta 3 do wczoraj grała ale miala zwezony do połowy obraz (od góry) a teraz nie ma wogóle obrazu jest wyciemniony ale telegazeta sie pojawia po podniesieniu napiecia na siatce 2 U2 wychodza powroty ale jest zwezony od góry kondzie w przetwornicy wymienione sa na nowe

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1000184
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Musisz naprawić układ odchylania pionowego bo nieprawidłowe impulsy wygaszania V blokują dekoder.Na początek zacznij od wymiany peerków amplitudy,liniowości i centrowania V.Powodzenia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1005840
    azelektronik
    Poziom 12  
    podkręć siatke 2 może obraz ci sie zwężył i to bedzie winaa pionu
  • REKLAMA
  • #5 1005924
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    czy pion jest zrobiony na TEA2029CV ?
    bo nie jest on za tani?

pozdrawiam
  • #6 1005969
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Sterowanie wychodzi z pin.4 TEA2029CV a elementem wykonawczym w odch. pionowym jest tyrystor sterowany z tego pin.
  • #7 1009326
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    witam

czy ktos wie jaki to jest tyrystor bo u mnie jest zaszyfrowany i nie mam pojecia co tam jest i doszedłem jeszcze ze jest walniety tranzystor C551 nie wiem co to jest ma oznaczenie J171

Pozdrowienia
  • #9 1009415
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    witam

sprawdzilem sugestie kolegow i nic sie nie zmieniło uszkodzenie nadal jest
    jak wczesniej wspomniałem byl wyciemniony obraz po wylutowaniu diody (do masy)kołó tyrystora pojawił sie obraz ale nadal zwezony nie wiem czy podejrzewac ten tyrystor

pozdrawiam
  • #10 1009955
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    witam

podstawiłem inny tyrystor i obraz sie rozszezyl ale nie ma tresci i dziwnie pracuje układ wysokiego napiecia czy to bedzie wina tego tyrystora chodzi mi o to zwezenie a nie o dziwna prace bo to wiem wina tyrystora

pozdrawiam
    ---------
    witam

Podstawiłem dzisiaj nowy układ TDA2029cv i nic się nie zmieniło czy koledzy maja jakies pomysły na ta usterke

za wszystkie z góry bardzo dziekuje

pozdrawiam
    _________
    Uzywaj ZMIEN!
    tom

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Siesta 3 M449TS, który początkowo miał zwężony obraz od góry, a następnie całkowicie stracił obraz, pozostawiając jedynie działającą telegazetę. Przyczyną jest uszkodzenie układu odchylania pionowego, co powoduje nieprawidłowe impulsy wygaszania blokujące dekoder. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana elementów takich jak potencjometry amplitudy, liniowości i centrowania pionowego oraz kondensatora filtrującego napięcie +200V. W układzie pionowym stosowany jest układ scalony TEA2029CV, a elementem wykonawczym odchylania pionowego jest tyrystor, najczęściej model ESM740 (oryginalny SGS THOMPSON). Uszkodzenie tyrystora lub tranzystora JFET J171 (oznaczenie C551) może powodować zwężenie obrazu i problemy z wysokim napięciem. Wymiana tyrystora poprawia szerokość obrazu, jednak problem z brakiem treści i dziwną pracą układu wysokiego napięcia może nadal występować. Próba wymiany układu TEA2029CV nie przyniosła poprawy, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki układu odchylania pionowego i elementów z nim związanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA