logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto wymienić działo w kineskopie TV Philips 29 cali 50 Hz?

Elzet 20 Lis 2004 17:46 2402 6
REKLAMA
  • #1 1000019
    Elzet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Szanowni Koledzy jestem po raz pierwszy na forum. Mam następujacy problem. Trzy lata temu kupiłem tv philps 29 cali 50 Hz. Padł kineskop a cena nowego równa się cenie telewizora. Jedna z możliwości jest wymiana działa w kineskopie koszt ok. 400 zł. W zwiazku z tym mam pytanie co Koledzy sądzą o tej metodzie i czy po takiej wymianie są szanse na to że przez kilka lat telewizor bedzie grał. Będę bardzo wdzięczny za ewentualne odpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Elzet
  • REKLAMA
  • #2 1000075
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Myślę,że we Wrocławiu - a jest to bliżej Niemiec napewno ktoś przywozi stare telewizory do uruchomienia.Napewno można trafić kineskop w dobrym stanie,gdy nie opłaca sie reperować reszty.
    Myślę,że taki kineskop możba zdobyć w granicy 250 zł.Popytaj na giełdzie elektronicznej wśród ludzi napewno coś załatwisz.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #3 1000261
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam. Mam identyczny problem - Sony 29 cali po 3 latach przepaliło się żarzenie. TV kosztował 2700zł, gwarancja mineła. No ćóż, TRINITRON - dawniej symbol długowicznosci, dzisiaj widać co to jest. Można poszukać zakładu regenracji kineskopów, wymieniają wyrzutnie, ale to koszt kilkaset zł. Ale za to jest gwarancja i wiadomo, że obraz będzie dobry, nie jak z jakichś starszych TV.
  • #4 1000396
    Elzet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Dziekuję kolegom za odpowiedzi.
    Co do kupna kineskopu z Niemiec to kupiłem na giełdzie za 250 zł. Wymieniłem i okazało się że na taki sam jak miałem, klijent obiecał mi go wymienić, jak później sie dowiedziałem to nie był jego pierwszy taki numer, wiec po jakims czasie dałem sobie spokój. Chodzi mi mianowicie o wymianę działa, czy kineskop po takiej operacji ma szanse grać tak jak mnie zapewnia firma która to robi do 8 lat. Dają 18 miesięcy gwarancji a sama naprawa kosztuje 350 zł, plus 50 zł za wymianę i zestrojenie. Mój philips kosztował 2700 zł. i szkpda byłoby wyrzucać go na śmieci.
    Pozdrawiam
    Elzet.
  • REKLAMA
  • #5 1000415
    bemo1
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Ceny juz znasz wybor nalezy do ciebie.
  • REKLAMA
  • #6 1000616
    Rubinh
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Witam. Identyczny telewizor miałem na warsztacie z uszkodzonym kineskopem. Z klientem uzgodniłem, że kineskop oddam do regeneracji. Usługę tą wykonała firma spod Zielonej Góry (Płoty) wzorowo. Klient jest zadowolony. Ba, równolegle wykonali regenerację kineskopu w 28" SONY co przywróciło mu poprzednie walory. Korzystałem z ich usług już kilkanaście razy i nigdy nie miałem zastrzeżeń. Nalęzy pamiętać, że usługa ta polega na wymianie wyrzutni na na NOWĄ i to jest jej walor w przeciwieństwie do DOBREGO kineskopu używanego. Osobiście polecam regenerację. Warto.
  • #7 1005849
    azelektronik
    Poziom 12  
    zregenerowałemkinol 2 latka temu w soniaku i warto było

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego kineskopu w telewizorze Philips 29 cali 50 Hz, gdzie koszt nowego kineskopu jest zbliżony do ceny całego urządzenia. Rozważano dwie główne opcje: zakup używanego kineskopu za około 250 zł, co wiąże się z ryzykiem jakości i gwarancji, oraz regenerację kineskopu poprzez wymianę wyrzutni (tzw. "działa") za około 350-400 zł plus koszty montażu i strojenia. Regeneracja, wykonywana przez wyspecjalizowane firmy (np. z okolic Zielonej Góry), polega na wymianie wyrzutni na nową, co zapewnia lepszą jakość obrazu i gwarancję na 18 miesięcy, a według niektórych opinii może przedłużyć żywotność kineskopu nawet do 8 lat. Przykłady z innych marek, takich jak Sony 29 cali Trinitron, potwierdzają skuteczność regeneracji. Wymiana samego kineskopu na używany jest tańsza, ale mniej pewna. Ostateczny wybór zależy od indywidualnej oceny opłacalności i oczekiwań co do trwałości naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA