logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LCD LC37P55E - dioda zmienia kolor, brak obrazu i dźwięku, co sprawdzić?

Eljot 21 Lip 2011 13:31 10845 5
REKLAMA
  • #1 9742005
    Eljot
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Trafił do mnie TV jak w temacie.
    Znalazłem na forum taki sam temat z 2007 roku ale niestety nie rozwiązany.
    Dioda stb świeci na czerwono,po próbie załączenia do pracy, na moment dioda zmienia kolor na zielony, nie działa podświetlenie, brak głosu i treści obrazu i 2 sec tv wraca do stanu stb. W stanie stb z zasilacza zmierzyłem +5v, +15V, +32V po załączeniu pojawia się jeszcze +24V do invertera. Gdyby to była sprawa samego invertera to w/g mnie powinie pojawić się głos i treść obrazu choć bez podświetlenia a tutaj nic.Chyba ,że sharp coś nowego tu wymyślił, może ktoś z kolegów spotkał taki problem i go rozwiązał, będę wdzięczny za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 9742106
    dzagorski4
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Miałem kiedyś podobną usterkę. Wina na 90% leży w zasilaczu lub końcówce mocy. Pomierz najpierw "na sucho" elementy zasiłki.
  • REKLAMA
  • #3 9742133
    Eljot
    Poziom 14  
    Jakie elementy masz ma myśli. Zasilacz wydaje się pracować poprawnie chyba, że coś przeoczyłem.Wiem, że zdarzają się takie usterki w zasilaczach, że niby wszystko jest w porządku ale nie do końca.
    Małe sprostowanie co do zachowania się diody stb, zaświeca się na zielono ok 4 sec po czym przygasa i zaświeca się na czerwono i koniec.
  • REKLAMA
  • #4 10043217
    zgredek25
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!

Mam podobny problem tyle, że chodzi o Sharpa LC-32D44E-BK.
    Telewizor jest w stanie czuwania (świeci się czerwona dioda). Włączam go, słychać pyknięcie przekaźnika, dioda zmienia kolor na zielony, po około 8 sekundach dioda raz mignie i zmienia kolor na czerwony. Dodam, że dosłownie przez pół sekundy pokazuje się obraz, ale bez podświetlania.

Panowie, czy rozwiązaliście jakoś ten problem?
  • REKLAMA
  • #5 10043313
    mbectb
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Witam

Prawdziwa zmora telewizorow sharpa sa lampy wewnatrz matrycy objaw dokladnie taki jak pisze kolega tzn tv wlacza sie na chwile (dioda zmienia kolor na zielony na doslownie sekunde lub dwie) i wraca do trybu standby.

Aby poprawnie zdiagnozowac usterke nalezy uruchomic TV w trybie serwisowym "K" i skasowac bledy lamp. Pozniej uruchomic tv (podswietlanie powinno wystartowac po skasowaniu bufora bledow) i mozna zobaczyc ktore swietlowki sa wypalone. Zaleca sie wymiane wszystkich na raz na nowe gdyz po wymianie uszkodzonych usterka moze szybko powrocic gdy uszkodzeniu ulegna kolejne lampy.

W tryb "K" wchodzimy trzymajac klawisze Volume- i Source na klawiaturze sterujacej po czym podlaczamy kabel zasilajacy do gniazdka sieciowego.

Gdy tv sie uruchomi wciskamy Volume-, Program- aby wejsc w menu serwisowe z poziomu trybu "K"

Pozdrawiam
  • #6 10045046
    Eljot
    Poziom 14  
    U mnie winowajcą była przerwa jednego z trafek inverera.Niestety po wejściu w tryb serwisowy świetlówki też nie świeciły i kasowanie błędów było utrudnione ale możliwe. Wymieniłem trafko i jest OK!
REKLAMA