logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alternator w Władimirec T25A2? Schemat i instrukcje

dejwitek 24 Lip 2011 16:40 8074 9
REKLAMA
  • #1 9753278
    dejwitek
    Poziom 12  
    Ocena: 55
    Witam, tak jak w temacie, chciałbym zamienić prądnice na alternator ponieważ nie mam ładowania, lub ładowanie jest bardzo słabe... Zakupiłem już orginalny alternator do władimirca tylko teraz pytanie jak podłączyć te kabelki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś przedstawił mi to na obrazku.
    Mam jeszcze kilka pytań dot. tego ciągnika, od niedawna jestem jego posiadaczem więc nie wszystko jeszcze wiem...
    Cały czas pali mi się taka Czerwona kontrolka, i teraz pytanie, czy ona ma się palić cały czas ?
  • REKLAMA
  • #2 9753299
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Żadna kontrolka nie powinna się palić cały czas może ona jest od ładowania? Druga jaka jest czerwona to od świec żarowych.
  • #3 9753321
    dejwitek
    Poziom 12  
    no tak... tylko, że mój władek nie ma świec żarowych...
    ;) dodam jeszcze, na max. obrotach ta kontrolka tak miga.
  • REKLAMA
  • #4 9753423
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Nie ma świec żarowych czy to oznacza że nie ma instalacji do nich???? To jest pierwsza z prawej jeśli tak to od ładowania
  • REKLAMA
  • #6 9753691
    dejwitek
    Poziom 12  
    ;) widzę, że to dość skomplikowane jest ;/ mógłby mi to ktoś wytłumaczyć w uproszczonej wersji ??
    Będe wdzięczny...
  • #7 9754235
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Tak myślę, że jest to tam wyjasnione w stopniu wystarczającym. Gdy jednak Koledze sprawia to trudności - proponuję dać to komuś do zrobienia. Po co ma Kolega zepsuć sobie nowy alternator?
  • #8 9754470
    dejwitek
    Poziom 12  
    a mógłby mi ktoś powiedzieć w którym miejscu znajduje się ten regulator we władimircu ?? Tak, chyba tak zrobię ;)
  • REKLAMA
  • #9 9755305
    pwnuk
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Regulator znajduję się pod deską rozdzielczą.A tak właściwie w starych wersjach są dwa regulatory jeden od ładowania drugi po części też od ładowania pełni on także rolę blokady uruchomienia rozrusznika po zgaśnięciu czerwonej lampki od ładowania i jest w nim prostownik i w alternatorze.Podsumowując jeśli masz alternator z pięcioma wyprowadzeniami musisz mieć te dwa regulatory, a jeśli masz alternator z wbudowanym regulatorem i prostownikiem 9-diodowym, to znaczy ma 3 wyprowadzenia (razem z masą) to musisz mieć tylko jeden i troszkę poprzerabiać, to znaczy odłączyć mostek prostowniczy i coś jeszcze.Wtedy nie ma potrzeby stosowania tego regulatora który znajduje się po lewej stronie.Generalnie alternator podłączyć B+ na plus rozrusznika, a D+ szeregowo przez czerwoną żaróweczkę do plusa zasilania.Oczywiście kabel do rozrusznika przekroju co najmniej 6mm.Minus musi być na masie.U mnie żaróweczka gaśnie i ładowanie jest, ale jak nie gaśnie to kwestia regulacji styku drugiego regulatora tego po prawej lub wymiany całego regulatora (to ten większy).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia alternatora w ciągniku Władimirec T25A2 w miejsce prądnicy. Użytkownik zgłosił problem z ładowaniem, a także zapytał o czerwoną kontrolkę, która świeci się podczas pracy. Odpowiedzi wskazują, że kontrolka nie powinna świecić się cały czas, a jej miganie może sugerować problemy z ładowaniem. Użytkownicy podkreślili, że alternator wymaga innego regulatora, a w przypadku alternatora z wbudowanym regulatorem i prostownikiem, konieczne jest odpowiednie podłączenie przewodów. Wskazano, że regulator znajduje się pod deską rozdzielczą, a podłączenie alternatora powinno być wykonane zgodnie z określonymi zasadami, aby uniknąć uszkodzenia nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA