logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10 Mb/s rozłącza się 20 razy dziennie, stabilna po 21:30

kEEEnY 25 Lip 2011 18:13 8332 25
REKLAMA
  • #1 9757408
    kEEEnY
    Poziom 9  
    Witam mam problem z neostradą 10mb/s. Rozłącza się jakieś 20 razy dziennie co bardzo mi przeszkadza. Dziwi mnie taka rzecz, że po godz 21:30 już tak się nie dzieje. Prosiłbym o pomoc, z góry dziękuję. O to parametry:

Status linii ADSL Podniesiony
    Standard ADSL G992_5_A
    Szybkość wysyłania 1140 Kb/s (Intlv[LP0])
    Szybkość pobierania 16440 Kb/s (Intlv[LP0])
    Tłumienie Bliski koniec: 17.1 (dB)
    Odległy koniec: 5.8 (dB)
    Sygnał/Szum Bliski koniec: 12 (dB)
    Odległy koniec: 5 (dB)
    Liczba błędnych pakietów 0
    Firmware 0xe15080a
    Błędne sek. w okresie 15 min 0
    Błędy CRC 0
    Błędne sek. w okresie 1 dnia 0
  • REKLAMA
  • #2 9772058
    VIRUS1701588
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Możliwe że jest bardzo obciążona sieć łączysz się przez terminal systemu czy przez aplikację dołączoną przez neostradę?
    Jeśli przez systemowy terminal to gdzieś powinna być opcja aby natychmiast po rozłączeniu łączył się ponownie.
  • #3 9772213
    VIRUS1701588
    Poziom 14  
    Zgadzam się z kolegą wyżej.

Moderowany przez jankolo:

3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #4 9772230
    makaronmc
    Poziom 30  
    Ocena: 240
    Nasi operatorzy mają routery takich firm jak ZTE ... których miejsce jest na śmietniku.

Jeżeli masz coś z prawdziwego zdarzenia np. Pentagrama i rozłącza na nim to zmniejsz prędkość do 6 Mb/s.

Dodano po 1 [minuty]:

Twoja przypadłość jest typowa dla tego co ja piszę.

Po prostu zmniejsz prędkość do 6. Ja bym wolał mieć 6 na stałe niż 10 przerywane...
  • REKLAMA
  • #5 9772256
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Dlaczego masz synchro na 16 mbit skoro masz usługę na 10 mbit ? Coś mi się wydaje że masz 20 mbit ,tylko nie mówisz nam wszystkiego.
    Napisz jaki to router. zgłoś do operatora, pod warunkiem że masz router z jego oferty.
  • #6 9772329
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9785575
    kEEEnY
    Poziom 9  
    Mówię wszystko. Mam prędkość 10 mb/s. Wcześniej miałem 2 mb i rozłączało się max 2 rqzy na dzień. Teraz to już naprawde jest przesada z tym bo przynajmniej 20 razy na dzień rwie mi połączenie.
  • REKLAMA
  • #8 9786050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9786482
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Dlaczego masz synchro na 16 mbit skoro masz usługę na 10 mbit ? Coś mi się wydaje że masz 20 mbit ,tylko nie mówisz nam wszystkiego.
    Napisz jaki to router. zgłoś do operatora, pod warunkiem że masz router z jego oferty.

Mi też wygląda na nie pełną opcję 20 Mb/s, na 10 Mb/s router powinien zapiąć się maksymalnie tzn. 12448 kb/s, a nie na 16440 kb/s. Router to livebox.
    Zrywa, bo automat dopasowuje się do parametrów linii (widełki). Po tłumieniu widać, że mieszkasz blisko centrali i jest szansa na pełne 20 Mb/s, ale pod warunkiem sprawdzenia linii i naprawy lub znalezienia przyczyny powstawania zakłóceń przez technika.
    Najlepiej zgłoś problem na infolinię.
  • #10 9787709
    terrade
    Poziom 36  
    kEEEnY napisał:
    Mówię wszystko. Mam prędkość 10 mb/s.
    Masz 10 Mb/s + TV (4000 dla TV).

kEEEnY napisał:
    Wcześniej miałem 2 mb i rozłączało się max 2 razy na dzień.
    Co świadczyło jak słaba jest twoja linia. Mimo gigantycznego zapasu Marginu i niskiego tłumienia i tak się rozłączało dość często. Wiadomo było, że przy pracy na granicy będzie dużo gorzej, więc nie należało brać tak dużej szybkości (ewentualnie brać i mając kłopoty mieć duże podstawy do żądań naprawy, co się zwykle kończy brakiem naprawy i migracją w dół).
  • #11 10039729
    kakejek
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam podobny problem jak wyżej opisywany. Neostrada 10mbit i livebox. Po podniesieniu z 2mbit do 10mbit modem rozłącza się wielokrotnie nawet do kilkudziesięciu razy dziennie. W przeciągu ostatniej godziny tylko wyłączył się chyba z 5 razy. Poniżej wklejam tabelkę z parametrami połączenia:

Stan linii ADSL Podniesiony
    Standard ADSL G992_5_A
    Szybkość wysyłania 1184
    Szybkość pobierania 12440
    Tłumienie Bliski koniec : 30.0 (dB)
    Odległy koniec : 14.9 (dB)
    Sygnał/Szum Bliski koniec : 5 (dB)
    Odległy koniec : 6 (dB)
    Liczba błędnych pakietów 1234
    Firmware 0xe15080a
    Błędne sek. w okresie 15 min 0
    Błędy CRC 161
    Błędne sek. w okresie 1 dnia 0

Od razu mówię że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o powyższe sprawy. Czy jest możliwość jakiejś regulacji powyższych parametrów przeze mnie, czy też jedyna opcja to wezwać technika. Do centrali mam ok. 1,5km.

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
  • #12 10041477
    ajanek9
    Poziom 29  
    Cytat:
    Do centrali mam ok. 1,5km.
    Prawdopodobnie w linii prostej, po kablu trochę dalej i to przekłada się na tłumienie. Na początek spróbuj z technikiem, niech sprawdzi i zobaczysz co powie, bo przy takim tłumieniu to bezpieczna i stabilna opcja to 6 Mb/s. U ciebie jest jednak dużo błędów CRC, więc dobrze jeśli linię sprawdzi technik, może coś znajdzie i opcja 10 Mb/s da radę.
    Zgłoś problem na infolinię.
  • #13 10043049
    haker999
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Witam podepne się pod temat. Miałem problemy z neostradą 2Mb często dzowniłem na biuro obsługi i zgłaszałem awarie gdyż prędkośc spadała do 1,5 , 1,3. Dzisiaj po chwilowej przerwie internet działał poprawnie całe 2Mb. Myśle ze dla tego że technicy zmienili z g.dmt na adsl2+. teraz moje pytanie : Cyz mam szanse uzyskać 6 mb ? Dołączam zdjęcie parametrów:
    Neostrada 10 Mb/s rozłącza się 20 razy dziennie, stabilna po 21:30
    Dziękuje za odpowiedzi.
  • #14 10069225
    michaladam
    Poziom 11  
    Zadzwoń do TP i zapytaj jaka jest najwyższa możliwa opcja na Twojej linii. Jeśli Ci powiedzą, że nie pójdzie więcej niż 2Mb/s to jakich byś nie miał parametrów to i tak nic nie zrobisz. Dzwoń na nr 801-505-505 tam konkretnie Ci odpowiedzą. Pamiętaj, że na wyższą opcję możesz przejść w każdej chwili niezależnie od czasu obowiązywania obecnej umowy.
  • REKLAMA
  • #15 10325692
    Hols75
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Miałem Neostradę 6Mb od 2 tygodni mam 10Mb wszystko chodzi przez Router Netgear adsl i bardzo często na kilka minut zrywa się połączenie.
    Dzwoniłem na pomoc techniczną Neostrady i miła pani powiedziała, że muszę zmienić router na adsl 2+ bo nie będzie mi na adsl chodził net.

Mówiła mi prawdę czy mnie wkręcała na zakup routera od nich bo niby mają w promocji .
  • #16 10348571
    haker999
    Poziom 14  
    Jeżeli zmienili Ci na większą prędkość to całkiem możliwe, mi jak przełączali na inny port (chyba ) bo mi zrywało to zmieniło się na adsl2+, najlepiej pożyczyć od kogoś router na próbe a potem ewentualnie zakupić.
  • #17 10348633
    zubrstw
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Łącze i światłowody nie wytrzymują. Ja tak samo miałem z 2mb/s przeszedłem na 10mb/s i zrywało połączenie non stop. Dzwoniłem, interweniowałem i w końcu jakiś mechanik przyjechał, posprawdzał i powiedział żeby zmniejszyć sobie abonament bo 10mb.s nie pójdzie bo za daleko od centrali. Zmieniłem na 6mb/s i śmiga bez problemu.
  • #18 10348707
    haker999
    Poziom 14  
    To też może być przyczyna ale nie zaszkodzi pożyczyć się sprzętu no chyba że nie masz od kogo i sprawdzić. Szkoda wydawać kase na nowy router jeżeli na nim też nie ruszy. Jeżeli na pożyczonym nie będzie działać to tak jak post wyżej, dzwonić i zmniejszyć prędkośc.
  • #19 10348734
    zubrstw
    Poziom 19  
    Ja sprawdzałem na różnych routerach i nic to nie dawało dlatego do nich dzwoniłem. Można też zadzwonić na infolinie (chyba do warszawy) i tam podaje się nr tel. adres i sprawdzają odległość od centrali i podają jaką przepustowość ma to łącze u mnie jest ok 5mb/s i czasami zrywa połączenie ale teraz już rzadko.
  • #20 10353748
    Hols75
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    No właśnie też tak myślałem pożyczyć router ADSL 2+ ale nikt z moich znajomych takiego nie ma. Co do odległość to dzwoniłem i pani z infolinii Neostrady powiedziała że jest ok.
    Po kilku zgłoszeniach na infolinii Neostrady problem ustąpił bez zmiany routera.
    Prędkość jest zgodna z zamówioną

Zobaczymy jak długo :)
  • #21 10353763
    zubrstw
    Poziom 19  
    Czyli po prostu wysłali kogoś do skrzynki lub centrali i przełączył Cie na inne łącze :)
  • #22 10354389
    ajanek9
    Poziom 29  
    Cytat:
    Łącze i światłowody nie wytrzymują.

Miedź staje się czerwona, a światłowody białe z gorąca ? Szkoda gdybać.
    Najlepiej na początek załączyć zrzut parametrów routera czy modemu, a przynajmniej SNR i tłumienie.
  • #23 10355116
    zubrstw
    Poziom 19  
    ajanek9 napisał:

Miedź staje się czerwona, a światłowody białe z gorąca ? Szkoda gdybać.
    Najlepiej na początek załączyć zrzut parametrów routera czy modemu, a przynajmniej SNR i tłumienie.

Nie miedź nie staje się czerwona, poprostu niektóre światłowody w tepsie są stare jednomodowe sprzed ok 15lat więc nie wymagajmy od nich że dadzą odpowiednią przepustowość
  • #24 10355751
    ciastex
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Napiszcie dokładnie jaką macie umowę przy zgłaszaniu problemów, czy macie IPTV czy TV SAT, bo to bardzo ważne, łatwiej będzie rozwiązać problem ;)
  • #25 10361962
    studio7
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja mam nieco inny problem. Mam Neostradę 20 MBit i teoretycznie trzyma te parametry. Skrzynka TP jest oddalona w linii prostej jakieś 300m od domu. Jednak problem jest taki: wiadomo że dynamicznie przydzielane IP zmienia się mniej więcej co 24h. Wtedy właśnie - przy zmianie tego IP router nie wznawia połączenia. Oczywiście poustawiane jest (Connect automatically as required) itp. sprawdzałem na routerach: Livebox 2.0, Netgear DGN1000, Dwa Edimax'y AR-7284WnA (starszy i nowszy model) Wszystkie zachowują się podobnie - trzeba je wtedy wyłączyć, włączyć i na 24h jest spokój. Jak już zerwą połączenie to nawet nie ma kontaktu z routerem przez przeglądarkę. Trochę to irytujące zwłaszcza, że TPSA sprawdzała port i twierdzi, że wszystko jest OK. Ponieważ jest to dosyć duża sieć ok 9 komputerów + 2*xbox360, iPhony, iPady, 1*PS3, 3 playery WD Live, Amplitunery i telewizory z DLNA wszystko to poprzez switche accespointy spięte jest do tego jednego routera. Zastanawiam się czy któryś z kompów lub tych innych urządzeń nie powoduje takiego zachowania routera - Macie jakieś pomysły ?
  • #26 10384390
    ajanek9
    Poziom 29  
    Cytat:
    Łącze i światłowody nie wytrzymują. Ja tak samo miałem z 2mb/s przeszedłem na 10mb/s i zrywało połączenie non stop. Dzwoniłem, interweniowałem i w końcu jakiś mechanik przyjechał, posprawdzał i powiedział żeby zmniejszyć sobie abonament bo 10mb.s nie pójdzie bo za daleko od centrali. Zmieniłem na 6mb/s i śmiga bez problemu.

Cytat:
    Ja sprawdzałem na różnych routerach i nic to nie dawało dlatego do nich dzwoniłem. Można też zadzwonić na infolinie (chyba do warszawy) i tam podaje się nr tel. adres i sprawdzają odległość od centrali i podają jaką przepustowość ma to łącze u mnie jest ok 5mb/s i czasami zrywa połączenie ale teraz już rzadko.

Cytat:
    Nie miedź nie staje się czerwona, poprostu niektóre światłowody w tepsie są stare jednomodowe sprzed ok 15lat więc nie wymagajmy od nich że dadzą odpowiednią przepustowość

Nie wiem co sugerujesz, ale z twoich wypowiedzi można wyciągnąć kilka wniosków.
    Moim zdaniem zamówiłeś usługę poza swoim zasięgiem i tyle, z tego co piszesz to opcja z której korzystasz również działa na pograniczu. Najlepiej załącz zrzut parametrów routera czy modemu.
    To na ile zapina się router pozwala linia miedziana, centrala>router(lub modem). Światłowody łączą centrale i całą sieć szkieletową, ale przy tego typu przeciążeniach, router przy dobrej linii zapnie się maksymalnie tzn. na 7,4 Mb/s, jeśli zapnie się poniżej to świadczy o linii miedzianej, a nie światłowodowej.
    Dlatego prosiłem o zrzut parametrów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Neostradą 10 Mb/s, która rozłącza się około 20 razy dziennie, z poprawą stabilności po godzinie 21:30. Parametry linii ADSL wskazują na niskie tłumienie i sygnał, co sugeruje bliskość do centrali. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z obciążenia sieci, wadliwego routera (np. ZTE) lub nieodpowiedniej prędkości usługi. Rekomendacje obejmują kontakt z pomocą techniczną, sprawdzenie linii przez technika oraz ewentualne obniżenie prędkości do 6 Mb/s dla większej stabilności. Wspomniano również o problemach z routerami Livebox i Netgear.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA