logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat generatora sinusoidalnego 5 MHz z rezystancją ujemną na tranzystorach

Loncik 21 Lis 2004 17:37 3589 4
REKLAMA
  • #1 1002189
    Loncik
    Poziom 2  
    Mam taki problem, ze szukam schematów generatorów z rezystancją ujemną generujących przebieg sinus. Najlepiej częstotliwośc takiego generatora to by bylo okolo 5 MHz. Aha, dobrze by bylo, żeby to nie bylo rozwiązanie w oparciu i diody tunelowe, czy tyrystory, tylko zwykłe tranzystory bipolarne (np tranzystor róznicowy spełniający rolę ujemnej rezystancji) badz tranzystory polowe. Jesli ktos ma, widział, wie coś na ten temat bede wdzieczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1003094
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    No to może generator na tranzystorze jednozłączowym i filtracja otrzymanych impulsów w układzie LC o dużej dobroci ?
  • REKLAMA
  • #3 1004430
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    są układy zastepcze diod tunelowych, wykonane na klasycznych tranzystorach. można wykożytać zasadę działania takiego układu z tunelówką, ale zamiast niej wsadzić układ zastepczy....w końcu tranzystory to nie dioda....
    jk
  • REKLAMA
  • #4 1004824
    Loncik
    Poziom 2  
    Dzieki za to wszystko, tylko ze ja potrzebuje jakies schematy dość konkretnie. Same rozwiazania ideowe to znam dość dobrze, bo jest tego sporo w literaturze, natomiast mam problemy ze znalezieniem generatora z rezystancja ujemna stosowanym w praktyce, juz gotowym schematem, ktory mozna by ewentulanie modyfikowac. Zalozenia projektowe to:
    1. Generator z rezystancją ujemną.
    2. Częstotliwość wzmacniacza ok 5 MHz
    3. Stałość krótkoterminowa ≤ 2×10^(-10/s)
    4. Stałość długoterminowa ≤ 3×10^(-8/s)
    5. Zmiana częstotliwości powodowana zmianą napięcia zasilania o
    5% ≤ 5×10^(-9)
    6. Temperaturowy współczynnik zmian częstotliwości w zakresie fazy
    -10°C - +50°C : 2×10^(-9)/°C
    7. Zakres przestrajania ±2×10^(-7)
    8. Napięcie wyjściowe 1V
    9. Napięcie zasilania 12V ± 5%
    10. Pobór mocy ≤12W

Dobrze by bylo żeby jak najwiecej tych warunków byla spełniona. Jedyne co udasło mi sie znaleść to struktura generatora często stosowana w układach scalonych odbiorników radiowych, takich jak np MC1648 lub LM1868. Dołączam schmat tego generatora. Tylko czy on spełniać będzie te założenia, albo inaczej.. czy da sie go tak zmodyfikować by je spełniał. Za wszelką pomoc będę ogromnie wdzięczny.
    Załączniki:
    • Schemat generatora sinusoidalnego 5 MHz z rezystancją ujemną na tranzystorach Generator z rezystancją ujemną.jpg (62.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1008550
    Loncik
    Poziom 2  
    Bardzo prosze o jakąkolwiek pomoc z tym generatorem lub innym.
REKLAMA