logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana uszkodzonego potencjometru 2x47K.

rip69 18 Lut 2003 11:44 5171 11
REKLAMA
  • #1 103688
    rip69
    Poziom 11  
    Padl mi potencjomert 2x47k/B. Jestem w tych sprawach "zielony", ale domyslam sie, ze jest on na dwa kanaly. czy mozna go jakos zastapic zwyklym 47k/B?
  • REKLAMA
  • #2 103946
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Trochę mało napisałeś ,ale podejrzewam ,że chodzi o analogową regulację siły głosu w jakimś sprzęcie stereo. Jeżeli tak jest ,to możesz próbować go zregenerować jakimś areozolem typu "kontakt 60" ,albo raczej kupić nowy. Chyba z kupnem podobnego nie powinno być problemu ,bo to raczej typowa wartość.....
    Zamiana na pojedynczy raczej nie wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #3 104466
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    ..witka
    tak..jest to potencjometr sprzężony.......... jeśli suwakowy to możesz połączyć 2 po 47k łącząc ślizgacze poprzeczką i sobie sterujesz dwoma na raz :sm16:
    pzdr
  • #4 104563
    rkacz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Czasami można też "zreanimowć" taki padnięty potencjometr, prze lekkie
    podgięcie styków na ślizgaczu, tak żeby ślizgały się po nieco innym torze niż
    poprzednio. Ale to tylko wtedy, jak scieżka węglowa jest już wyraźnie wytarta.
    Normalnie powinno wystarczyć przemycie spirytusem i ewentualnie
    przetarcie szmatką nasączoną w oleju (nap. maszynowy, albo jakiś silnikowy - byle czysty)
    A jeśli nie chce Ci się w taką dłubaninę zabawiać, to raczej musisz kupić taki podwójny.
  • #5 105495
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Kup potencjometr, bo naprawa jest tylko chwilowa, po jakimś czasie ścieżka się wytrze do końca i ona też kosztuje (pewnie nie masz w domu kontaktu 60).

Cena potencjometru jest różna, oryginalny np: od diory z grzechotką kosztuje ok 12 zł na giełdzie, ale możesz też dostać całkiem dobre za 2-3 zł :) zależy do czego to ma być.

Ja polecam niebieskiego Alpsa - mam takiego w wierzy (niemieckiej - Schnaider) od 20 lat i nawet sie minimalnie nie uszkodził, chyba jest hermetyczny, kręci się bardzo płynnie i jednocześnie nie za luźno.
  • #6 108788
    Fath
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    najlepiej weź ten potencjometr do sklepu oni juz będom wiedzieli co z nim zrobić 8)
  • #7 277228
    Jasiulek
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    dobre potencjometry z alphsa ale zebyś nie stawiał na telpody bo sie szybko zużywają
  • REKLAMA
  • #8 277299
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    jak nie masz Kontakt 60 to moze być zwykła nafta, ale lepiej kupić nowy.
    Jesli nie będzie 2x i lubisz majsterkować to możesz kupić 2 pojedyńcze i przełożyć części .
  • #9 279466
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Jak niechce ci sie iść do sklepu to polecił bym wymontowanie potencjometra z ruskiego telewizora są dosyć dobre niektóre chodzą po 15 lat i nawet niecharszczą
  • REKLAMA
  • #10 279570
    Karol Gajewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Uszkodzony potencjometr potencjometr rozbierz a ścieżkę oporową porysój kilka razy ołówkiem o twardości HB. Powinno pomóc.

Karol
  • #11 279578
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    użyj wd40, chyba niczym nie różni się od kontaktów60 itp
  • #12 21343687
    zbyszek17101591
    Poziom 1  
    Witam. Mam pytanie. Czy zamontowanie potęncjometru podwójnego suwakowego w mikserze odwrotnie może skutkować że nie będzie działał. Wymieniłem stary na którym chodził tylko jeden kanał. Zamontowałem nowy taki sam ale nie wiem czy nie odwrotnie i nie chodzi żaden kanał. Proszę o opinię

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany uszkodzonego potencjometru podwójnego 2x47k/B, najczęściej stosowanego do regulacji głośności w sprzęcie stereo. Potencjometr taki jest sprzężony i steruje dwoma kanałami jednocześnie. Zastąpienie go pojedynczym potencjometrem 47k/B nie jest zalecane, jednak w przypadku suwakowego potencjometru można próbować połączyć dwa pojedyncze 47k, łącząc ich suwaki mechanicznie. Naprawa uszkodzonego potencjometru jest możliwa poprzez oczyszczenie kontaktów preparatami typu Kontakt 60, WD-40 lub naftą, a także delikatne podgięcie styków lub rysowanie ścieżki ołówkiem HB, jednak jest to rozwiązanie tymczasowe. Zaleca się zakup nowego potencjometru podwójnego o wartości 2x47k. Wskazano, że potencjometry Alps, zwłaszcza niebieskie modele, cechują się wysoką trwałością i płynną pracą. Alternatywnie można wykorzystać potencjometry z rosyjskich telewizorów, które są trwałe i niezawodne. W przypadku montażu potencjometru podwójnego w mikserze ważne jest prawidłowe podłączenie kanałów, gdyż odwrotne podłączenie może skutkować brakiem działania obu kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA