logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera.

kalach666 20 Maj 2006 22:40 2901 14
REKLAMA
  • #1 2646854
    kalach666
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam!
    otoz jak w temacie. oryginalnie moj mikser (samson mpl1640) wyposazony byl w potencjometry Alps 50kohm char: B, ale niestety w naszym cudownym kraju nic nie mozna dostać i bede zmuszony wstawić 10Kohm. Czy cos sie może przez to uszkodzic w mikserze? itp.

p.s. znacie jakies sklpey gdzie moge kupic takie pierdoły jak potencjometry, ew najlepiej jak by mogli zamiennik dobrac telopodowski i tez bedzie grało.

Pozdrawiam.!
  • REKLAMA
  • #2 2646900
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    zależy od czego to potencjometr .............jeśli od głoności (fader) to niewiele sie zmieni w większości przypadków ale jeśli barwa (bas/wysokie/średnie ) to nie możesz dać zamiennika bo ci zupełnie przestanie działać
  • REKLAMA
  • #3 2646938
    kalach666
    Poziom 17  
    no patrz, zapomnialem napisac najwazniejszego; jest to potencjometr od głosnosci - wzmocnienia sygnały na kazdym kanale (16 sztuk) + 2 na sumie rówiez do wzmocnienia sygnału.

Pozdrawiam
  • #4 2646969
    micho a
    Poziom 35  
    no to na 100% nic nie spalisz co mnoże ale nie musi sie zmienić :
    -pasmo przenoszenia miksera (może sie zawęzyć bo potencjometr z kondensatorami tworzy filtry przepustowe)
    -charakterystyka potencjometra (np wcześniej przt 6 miałeś 0,4v na wyjściu teraz możesz mieć 0,7v bo mniejszy opór sygnał masa i inna charakterystyka)

najlepiej wymienić 1 na próbe nie wiem co to za mikser ja w starych unitrach stosowałem zawsze co mi pod ręke wpadło i z reguły jedyne co sie zmieniło to własnie charakterystyka :D

w skrajnym przypadku może dojśc do sytuacji że o ile wcześniej dałes pot na full i wszystko było OK tak teraz dasz na full i sygnał będzie przesterowany = nie będzie można dać na full

mi sie jednak nigdy tak nie zdarzyło :D
  • #5 2647083
    kalach666
    Poziom 17  
    rozumiem o co chodzi, tak naprawde cena tego potencjometr jest kosmiczna (10 kohm), a 50 kohm jest w sprzedazy dopiero jak zamowie wiecej jak 50 sztuk.

jezeli masz troche czasu to poszperaj w dziale "intrukcje obsługi" dodałem tam intrukcje obs mojego miksera Samson MPL 1640.

Moze faktcznie wezme 1 na probe i zobacze co bedzie. Ale na moje to nie powinno sie duzo zmienic, oryginalnie byl i jest 50 kohm, ale zwiazki chemiczne w tych wszystkich kontaktach wd-40 i zuzycie spowodowało, że opor (jak sprawdzalem na 1 potencjometrze) wynosil ponad 114 kohm.

Wartośc 50 kohm przyjmuje sie jako wartosc maksymalną??

Pozdrawiam
  • #6 2647597
    micho a
    Poziom 35  
    każdy potencjometr ma jakiś rozrzut wiadomo no i tu jest róznie 50Kom może mieć 52 Kom i może mieć 48Kom(mówie o potencjometrach z średniewj pólki nie o najwyszej klasy alpsach ). Jednak 114kOm przy 50 Kom potencjometrze to przesada po prostu uszkodzony ........

Kontakt PR mówisz sprawdzałes już nic nie pomaga ??

generalnie jak znajde czas to znajde tą instrukcje a wiesz może między jakimi stopniami jest regulacja głosności w tym mikserze ??Na samym końcu przed sumatorem czy NP między barwa a wyjściem na pętle AUX ?

Ja też będe obstawał że oprócz progu regulacji nic sie nie zmieni ja wymianiałem w wiwelu starociach potencjometry zamiast 100Kom dawałem 10 Kom i odwrotnie i z pasmem nigdy nie było problemów, jednak w teori powinny być dlatego o tym wspominam :D

być może jest to mikser zasilany nap symetrycznym i nie ma kondensatorów odsprzęgających kolejne stopnie wtedy można włożyć dowolny potencjometr i nic sie z pasmem nie zmieni na 100%
  • REKLAMA
  • #7 2649179
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam, no nic nie pomaga kontakt pr, wd równiez, nawet sie pogorszyło jak zrobilem kontaktem, pewnie z tego wzgledu ze te sciezki na plytce w potencjmetrze sa juz bardzo, bardzo wytarte.

Cytat:
    generalnie jak znajde czas to znajde tą instrukcje a wiesz może między jakimi stopniami jest regulacja głosności w tym mikserze ??Na samym końcu przed sumatorem czy NP między barwa a wyjściem na pętle AUX ?

niestety nie wiem. Zamieszczm instrukcje i fotki miksera.
    Jak bys chcial jeszcze jakies konkretne foto to pisz.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02572.JPG (152.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02570.JPG (156.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02571.JPG (155.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02569.JPG (150.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02568.JPG (143.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02567.JPG (142.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02566.JPG (147.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02565.JPG (149.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zmiana wartości potencjometru, a wpływ prace miksera. DSC02563.JPG (159.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samson mpl1640.pdf (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2649631
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 616
    kalach666 napisał:
    i bede zmuszony wstawić 10Kohm. Czy cos sie może przez to uszkodzic w mikserze? itp.

Jeśli te potencjometry pracują w układzie: wyjście wzmacniacza operacyjnego, potencjometr jako dzielnik napięciowy, wtórnik, szyna sumy, to zmiana na 10k nic praktycznie nie zmieni. Gorzej jeśli jest to skonstruowane w nieco bardziej uproszczony sposób - potencjometr w obwodzie sprzężenia zwrotnego wzmacniacza operacyjnego i jego wyjście do szyny sumy. Wówczas zmieniając rezystancję potencjometru rozregulujesz poziomy kanałów. Odpowiedź na to, które rozwiązanie zostało przyjęte jest dość prosta - w pierwszym potencjometr jest logarytmiczny, w drugim liniowy. Najczęściej ten drugi typ obwodu jest na aux-ach.
  • #9 2655220
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam!
    Potencjometry maja charakterysyke B czyli logarytmiczna, wiec to jest to pierwsze rozwiazanie, ale do konca sam nie wiem, poroducent potencjometrów charakterystyke "b" określa jako prawie liniowa.

Pozdrawiam
  • #10 2655406
    micho a
    Poziom 35  
    nie mam za bardzo czasu zerknąc na schemat szkoła mnie wykańcza psychicznie i fizycznie :D

No B to znaczy logarytmiczna mniej lub bardziej ale sie przyjeło że B llogarytmiczna A liniowa C wykładnicza i tyle ......

William bonawentura ja obstaje że to zwykły dzielnik dlatego że to z potencjometrem w sprzężeniu zwrotnym to jest z reguły GAIN (potencjometr obrotowy)

zreszta rozwiązan są tysiące :D

wymień jeden na próbe
  • #11 2671983
    kalach666
    Poziom 17  
    Witam!
    dokladnie b to logarytmiczny, ale zmyliło mnie okreslenie "wzasadzie liniowa charakterystyka" - otrzymałem to od sprzedawcy potencjometrow firmy ALPS.

No najlepszym rozwiązaniem bylo by kupienie 1 sztuki i wsadzenie na probe, tylko w tym sklepie co sie zaopatruje w potencjometry w przypadku zamowienia ponizej 50zł, naliczana jest jeszcze opłata manipulacyjna w wysokosci 20zł, a co sie z ta Polska dzieje....

wolałbym wziasc juz w całosci te 18 sztuk i miesc spokoj, chyba ze kupie zwykłego telpoda i wsadze go tak na probe (przylutuje wzaszadzie na kable, bo nie da rady go wsadzic do druku, zupelnie iny rozstaw nozek).

znacie jakies sklepy, w ktorych moge tanio dostac takie potencjometry, lub kupic zamienniki, ktore by pasowały do druku, i to by bylo najlepszym rozwiazaniem.

Pozdrawiam
  • #12 2673510
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 616
    kalach666 napisał:
    Witam!
    dokladnie b to logarytmiczny, ale zmyliło mnie okreslenie "wzasadzie liniowa charakterystyka" - otrzymałem to od sprzedawcy potencjometrow firmy ALPS.

B oznaczało charakterystykę logarytmiczną dla potencjometrów TELPODa. Alps ma akurat inaczaj - A to logarytmiczna, zaś B - liniowa (spójrz np. na 3 stronę http://www3.alps.co.jp/WebObjects/catalog.woa/PDF/E/Potentiometer/SlideMixers/RSN/RSN.PDF

Jaki jest symbol tych które są obecnie ?
  • #13 2675035
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Nie wlewaj WD40 do potencjometrów tak na przyszłość.
  • #14 2675980
    kalach666
    Poziom 17  
    witam
    doskonale wiem ze WD 40 nie jest przeznaczony do potencjometrów.

Co do charakterystyki potencjometru jest wiec liniowa, czy bedzie problem:

Cytat:
    Gorzej jeśli jest to skonstruowane w nieco bardziej uproszczony sposób - potencjometr w obwodzie sprzężenia zwrotnego wzmacniacza operacyjnego i jego wyjście do szyny sumy. Wówczas zmieniając rezystancję potencjometru rozregulujesz poziomy kanałów. Odpowiedź na to, które rozwiązanie zostało przyjęte jest dość prosta - w pierwszym potencjometr jest logarytmiczny, w drugim liniowy. Najczęściej ten drugi typ obwodu jest na aux-ach.

Moze znaci jakies sklep co moge kupic tanio potencjometry lub mi dobiora zamienniki.

co do oznaczenia potencjometrów to pisze na nich 54ZE 50KB

potencjometr jaki udało mi sie znalezc w necie to:
    PMRS45111A6A08-ALPS
    Potencjometr suwakowy Alps, travel 45mm, linear;10kohm single;wymiary: długość:
    60mm; szerokość: 8mm; rozstaw śr.56 mm; wodzik: 15mm;

a moze wiecie gedzie jest serwis samsona w Polsce?

pozdrawiam
  • #15 2800216
    cybul88
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Pisałes cos o zamówieniu wiekszej ilosci tych potencjometrów
    Jesli nie rozwiazałes jeszcze tego problemu moglibysmy sie dogadac i kupic ta wieksza ilosc wspólnie.
    Jesli jestes zainteresowany to podaj jakis numer telefonu do Ciebie (oczywiscie na privie )bedzie łatwiej sie dogadac. albo jakis meil

pzdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany potencjometrów w mikserze Samson MPL1640, oryginalnie wyposażonym w potencjometry Alps 50 kΩ o charakterystyce B (logarytmicznej lub liniowej, w zależności od producenta). Autor planuje zastąpić je potencjometrami 10 kΩ z powodu braku dostępności oryginalnych części na rynku lokalnym. Wymiana potencjometrów od głośności (faderów) na niższą wartość rezystancji nie powinna uszkodzić miksera, choć może wpłynąć na charakterystykę sygnału, pasmo przenoszenia oraz poziom wzmocnienia, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do przesterowania przy pełnym wysterowaniu. Potencjometry od barwy dźwięku wymagają zachowania oryginalnej wartości rezystancji, aby układ działał poprawnie. Wymiana jednego potencjometru na próbę jest zalecana w celu oceny wpływu zmiany rezystancji. Dyskutowano także o charakterystyce potencjometrów (logarytmiczna vs liniowa) oraz o problemach z dostępnością i ceną oryginalnych części, a także o możliwościach zamienników, w tym potencjometrów firmy Telpod. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia ścieżek w potencjometrach i negatywne skutki stosowania środków typu WD-40. Wskazano, że różnice w rezystancji potencjometrów mogą wpływać na działanie miksera, ale w praktyce często nie powodują poważnych problemów. Pojawiła się propozycja wspólnego zakupu większej ilości potencjometrów, aby obniżyć koszty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA