logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć bootowalną płytę RescueCD Linux z automatycznym przywracaniem obrazu HDD

shel82 26 Lip 2011 21:36 1760 13
REKLAMA
  • #1 9762346
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, zrobiłem sobie obraz własnego dysku twardego (HDD), który zajmuje 1,4GB i teraz chciałbym zrobić własną bootowalną płytę DVD, która po włożeniu do komputera i uruchomieniu przy starcie odtworzyła bez żadnego klikania na klawiaturze mój obraz.

Potrafię zrobić obraz np w Ghost lub lepiej (przynajmniej w moim przypadku) w PartImage - Linux.
    Chciałbym po prostu przy użyciu np jakiegoś LiveCD przywracać własny obraz.
  • REKLAMA
  • #2 9762590
    arkwyl
    Poziom 22  
    Ocena: 46
    Czyli chcesz utworzyć system który zamieni pliki na dysku na pliki z płyty? Chcesz aby operacja wykonała się automatycznie? Czy planujesz jakiś sytem graficzny czy gołą konsolę? Ten system ma być zbudowany na Linuksie?
  • #3 9762656
    shel82
    Poziom 18  
    arkwyl napisał:
    Czyli chcesz utworzyć system który zamieni pliki na dysku na pliki z płyty?

Tak
    arkwyl napisał:
    Chcesz aby operacja wykonała się automatycznie?

Tak
    arkwyl napisał:
    Czy planujesz jakiś sytem graficzny czy gołą konsolę?

Może być goła konsola.
    arkwyl napisał:
    Ten system ma być zbudowany na Linuksie?

Najlepiej tak...
  • #4 9762701
    arkwyl
    Poziom 22  
    Nie myślałeś aby ten obraz skopiować poleceniem dd? Napisać prosty skrytp w bash który będzie robił to automatycznie i tyle.
  • REKLAMA
  • #5 9762775
    shel82
    Poziom 18  
    arkwyl napisał:
    Nie myślałeś aby ten obraz skopiować poleceniem dd? Napisać prosty skrytp w bash który będzie robił to automatycznie i tyle.

Co rozumiesz przez polecenie dd?
    Czy przy taki kopiowaniu na goły HDD też dałoby radę?

Nie pisałem skryptów dla powłoki shell, dlatego może podasz jakiś przykład, który by odzwierciedlał mój problem?
  • REKLAMA
  • #6 9762791
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Clonezilla. Ma m.in tryby nienadzorowane.
    Z drugiej strony dowolny live cd z automatycznym skryptem odpalającym dd też zda egzamin.

A jak nie wiesz co to jest dd, skrypty, konsola itp, to sprawdz jak dziala clonezilla. Bardzo przyjemne narzędzie.
  • #7 9762873
    shel82
    Poziom 18  
    Platon napisał:
    Z drugiej strony dowolny live cd z automatycznym skryptem odpalającym dd też zda egzamin.

Muszę się doczytać, ale to rozwiązanie byłoby dla mnie najwygodniejsze....
    Szkoda, że nie ma (a może jest) jakiegoś faq o tworzeniu takiego skryptu (ja nie mogę znaleźć).
  • #8 9763219
    arkwyl
    Poziom 22  
    Poszukaj info o bash kursów jest mnóstwo. Co do dd to man dd. Jak dobrze pamiętam to jest kopiowanie za pomocą strumienia np. iso na dysk albo dysk na iso. Krótko mówiąc odsyłam do manuala. Co do skryptu wystarczy umieścić do w katalogu domowym płyty i umieścić w nim polecenie dd z odpowiednimi ustawieniami i tyle a odpalenie było by proste np: ./skrypt.sh i tyle. Może nie byłoby to automatyczne ale za to proste bardzo.
  • #9 9770024
    niemstow1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A nie wygodniej (i szybciej) zrobić to na botowalnej pamięci flash (pendrive itp...)?

W skrócie (najprościej):
    1. zainstaluj syslinux na pamięci flash
    2. zmodyfikuj initrd dowolnej dystrybucji (umieść w nim program partimage i uruchom go)
    3. wgraj zmodyfikowany initrd i kernel na pamięć flash
    4. zmodyfikuj syslinux dodając linijkę, która uruchomi automatycznie twój initrd i kernel

PS. Po sprawdzeniu czy wszystko działa, można nagrać to na DVD.
  • #10 9770551
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Witam.
    Dla kopi robionych partimage

#!/bin/sh
    umount /dev/sdaxxx
    partimage restore /dev/sdaxxx /media/nazwaarchiwum.000

Dla kopi robionych fsarchiver

#!/bin/sh
    umount /dev/sdaxxx
    fsarchiver -v restfs /media/nazwaarchiwum.fsa id=0,dest=/dev/sdaxxx

Oczywiście jeżeli partycja którą odtwarzasz jest niezamontowana to można usunąć umount /dev/sdaxxx.sdaxxx to numer partycji na którą odtwarzasz.

Pozdrawiam
  • #11 9927566
    shel82
    Poziom 18  
    Powracając do tematu zacząłem się bawić Clonezillą, ale natrafiłem na kolejny problem, a mianowicie chciałbym, aby niezależnie od tego jaki dysk twardy mam zamontowany w komputerze wykonały się automatycznie:
    1 - skasowanie zawartości dysku (nie ma dla mnie znaczenia, że dane zostaną utracone);
    2 - założenie na całym HDD jeden partycji NTFS;
    3 - przekopiowanie np. poleceniem dd obrazu dysku, jaki posiadam.
    4 - automatyczny restart.

I tak zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie najprostsze i jakich składni użyć aby to wszystko zadziało się automatycznie....
  • #12 9929980
    shel82
    Poziom 18  
    Nikt nie podpowie?

Widziałem dzisiaj płytę samobotującą z obrazem partycji systemowej zrobioną za pomocą Ghosta, po prostu wkładamy płytę i wszystko dzieje się automatycznie, nawet nie używamy klawiatury, po zakończonym procesie system automatycznie się restartuje, wyjmujemy płytę i cieszymy się przywróconym system, dokładnie to samo chciałbym osiągnąć, może ktoś poda jakiś przepis?....
  • REKLAMA
  • #13 9930842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 16202539
    shel82
    Poziom 18  
    linuks napisał:
    Witam.
    Dla kopi robionych partimage

#!/bin/sh
    umount /dev/sdaxxx
    partimage restore /dev/sdaxxx /media/nazwaarchiwum.000

Odgrzeję trochę kotleta ;)
    Chciałem dopytać czy możliwe jest wykonanie skryptu, który automatycznie uruchomiłby Partimage i skopiował pierwszą partycję wraz z MBR według wcześniej zadanej konfiguracji (tj. backup MBR i partycji C: z WindowsXP na D:)?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie bootowalnej płyty DVD z obrazem dysku twardego (HDD) o wielkości 1,4GB, który ma być automatycznie przywracany bez interakcji z klawiaturą. W odpowiedziach zasugerowano użycie narzędzi takich jak Clonezilla, PartImage oraz polecenia dd w skryptach bash. Użytkownik rozważa również możliwość użycia bootowalnej pamięci flash jako alternatywy dla płyty DVD. Wskazówki obejmują m.in. modyfikację initrd dystrybucji Linuksa oraz tworzenie prostych skryptów do automatyzacji procesu przywracania. Pojawiły się również pytania o możliwość automatyzacji skryptów do kopiowania partycji i MBR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA