logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć? I czym? Czy kabel Component YPbPr to to samo co 3x Cinch?

szczwany 28 Lip 2011 19:16 54711 19
REKLAMA
  • #1 9768920
    szczwany
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Mam kilka pytań:
    1. Czy kabel Component YPbPr to to samo co 3x Cinch? Warto tym podłączyć dekoder?
    2. YPbPr to jest to samo co Cinch audio/video?
    3. Czy DOBRYM kablem VCR uzyskam lepszą jakość niż zwykłym EURO?
  • REKLAMA
  • #2 9769062
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Ad.1. Są różne kable 3xcinch. Jednym z nich jest component. Innym composite AV.
    Ad.2. Nie.
    Ad.3. Co nazywasz dobrym kablem VCR?
  • REKLAMA
  • #3 9769065
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    1. TAK jeżeli są po trzy chinche z każdej strony.
    2. Niejasno postawiłeś pytanie. Sygnał YPbPr to nic innego jak trzy kanały wizyjne gdzie w kablu Y jest podawany sygnał luminancji (czarno-biały) i dwa sygnały różnicowe kolorów czerwonego i niebieskiego (zielony jest odtwarzany podczas matrycowania). Pod względem "kablowym" jest to taki sam zestaw trzech ekranowanych przewodów. Czyli w takim połączeniu przesłać audio trzeba także podłączyć gniazda L/P.
    Typowe Video to dwa przewody do audio i jeden do wideo gdzie jest podawany tzw sygnał composite.
    3. Co rozumiesz pod określeniem "dobrym kablem VCR". Typowy kabel EURO/EURO także może być dobrzej jakości, a połączenie przez EURO zawsze będzie najlepsze jeżeli ustawisz połączenie po RGB a nie po VCBS (video). Z analogowych połączeń sposób łączenia po RGB jest najlepszym jakościowo, gdyż unika się całego procesu dekodowania, matrycowania czy nierównomierności czasowych poszczególnych torów.
  • #4 9769649
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Ad 2. Według mnie pytanie jest jasno sformułowane dlatego dałem prostą odpowiedź. Cinch audio video to popularna nazwa połączenia composite video + audio (L+P). W sumie także 3 przewody zakończone końcówkami cinch. Natomiast połączenie component YPbPr przesyła za pomocą 3 przewodów (zakończonych cinch) wyłącznie sygnał wizyjny. Szczegóły doskonale opisał mój poprzednik.
  • #5 15842356
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Dzień dobry,
    Podłączam się do tego tematu. Mam nowy TV Samsunga i starsze DVD z wyjściem Component YPbPr lub Composie lub SCART. TV nie ma SCART więc to odpada ale ma Component i Composite (współdzielone częściowo). Kupiłem gruby ekranowany przewód 3xcinch (ma napis digital na izolacji) i sądziłem że to wystarczy do połączenia obrazu i dźwięku, ale nie działa. Ten sam przewód podłączony do Composite (Video + Audio L + R) działa. I teraz pytanie:
    Component nie działa bo YPbPr to tylko obraz TV jest na tyle inteligentny, że "widzi", że nie ma audio nigdzie i dlatego zgłasza brak sygnału Component czy też (gdzieś w internetach to wyczytałem) złącze YPbPr jako analogowe musi mieć kabel analogowy i nie działa to dlatego, że mój ma napis digital i jest dedykowany do YCbCr ??? Z góry dziękuję za podpowiedź.
  • #6 15842386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15842414
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    mihal2002 napisał:
    Piotr_Poznan napisał:
    TV nie ma SCART

Każdy posiada.
    Ustaw sobie wyjscie w DVD z jakiego ma korzystać.
    A gdyby na przewodzie pisało że wyprodukowano w Japonii to u ciebie nie zadziała?

I temat zakłada się własny a nie bawi w archeologa.

Dzięki za dop. Ale:

Nie ma przełącznika na DVD jest tylko YPrPb.

Co do archeologa: ostatnio jak zakładałem własny to były pretensje, że podobne były wcześniej więc...
  • #8 15842458
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 15842472
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    Sprawdzę możliwości w menu DVD. I dam znać czy pomogło.

Telewizor nie ma SCART.

Jeszcze pytanie 3xcinch YPrPb przesyła sam obraz czy dźwięk również?
  • REKLAMA
  • #10 15842521
    jesion40
    Poziom 27  
    Ocena: 127
    mihal2002 napisał:
    A TV posiada wejscie scart.
    Piotr_Poznan napisał:
    Telewizor nie ma SCART.
    Proponuję optymistycznie założyć, że Autor tematu wie lepiej, a jeżeli to koledze przeszkadza można sobie powiedzieć, że ma, ale np. zepsute/zajęte/niewygodnie umieszczone....
    Piotr_Poznan napisał:
    Wyłącznie obraz, tak jak to zresztą powyżej zostało wyjaśnione. Musisz dodatkowo połączyć DVD z TV kablem podającym dźwięk - zwykle dwa ekranowane kabelki zakończone wtyczkami CINCH wpinanymi w gniazda oznaczone białym i czerwonym kolorem.
  • #11 15842570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 15842648
    jesion40
    Poziom 27  
    mihal2002 napisał:
    Jeszcze raz piszę że posiada do tego jest odpowiednia przejsciówka.
    Akurat o przejściówce wspomniałeś po raz pierwszy. Może to rzeczywiście coś podpowie Autorowi tematu a może i nie. Jeżeli chce użyć component i o to pyta czemu mamy unikać odpowiedzi i naciskać by użył SCART?
    mihal2002 napisał:
    Jak by wiedział to by pytania nie zadawał.
    O to nie pytał, bo wie albo co najmniej uważa, że wie. Pytał w związku z tym ale o co innego.
    mihal2002 napisał:
    Mogą być czarne, różowe, żółte itp.
    Mogą. Ale najczęściej są akurat białe i czerwone.

Czemu tak cię denerwuje to, że ktoś chce po prostu pomóc Autorowi tematu a nie łajać go i pouczać co ma robić?
  • #13 15842710
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    jesion40 napisał:
    mihal2002 napisał:
    A TV posiada wejscie scart.
    Piotr_Poznan napisał:
    Telewizor nie ma SCART.
    Proponuję optymistycznie założyć, że Autor tematu wie lepiej, a jeżeli to koledze przeszkadza można sobie powiedzieć, że ma, ale np. zepsute/zajęte/niewygodnie umieszczone....
    Piotr_Poznan napisał:
    Wyłącznie obraz, tak jak to zresztą powyżej zostało wyjaśnione. Musisz dodatkowo połączyć DVD z TV kablem podającym dźwięk - zwykle dwa ekranowane kabelki zakończone wtyczkami CINCH wpinanymi w gniazda oznaczone białym i czerwonym kolorem.

Dzięki za odp. Czy TV może być tak "inteligentny" że mając wetknięte YPbPr a nie wetknięte audio - rozpoznaje to jako brak sygnału czy raczej sam obraz powinien pokazać bez dźwięku? Mam ponad 5 metrów od dvd do tv i nie chciałbym dokupowywać kolejnego długiego kabla 2cinch - 2cinch i potem zobaczyć, że nie działa. Dodam że ten kabel który mam (3cinch- 3cinch) podpięty do composite (video+audio L+audio R) działa prawidłowo. To jest też pytanie czy zauważę różnicę w obrazie między połączeniami:
    - composite (3cinch-3cinch - video + audio L + audio R)
    a
    - component (5cinch-5cinch - YPRPb + audio L + audio R)
  • #14 15842808
    jesion40
    Poziom 27  
    Piotr_Poznan napisał:
    Czy TV może być tak "inteligentny" że mając wetknięte YPbPr a nie wetknięte audio - rozpoznaje to jako brak sygnału
    Owszem, to nic trudnego.
    Piotr_Poznan napisał:
    nie chciałbym dokupowywać kolejnego długiego kabla
    Może masz krótki kabelek i jakieś inne urządzenie, które łatwo (na chwilę) ustawić bliżej żeby podać jakiś sygnał audio? może to być też przejście mały jack - 2x cinch podpięte do telefonu lub notebooka. Na pewno tv nie jest tak "inteligentny", żeby odróżnić, że to nie ta fonia. Natomiast podłączenie może rozpoznawać czysto mechanicznie (coś jest wetknięte) lub na zmianę impedancji (coś musi być podłączone, ale sygnał nieistotny) lub obecność sygnału.
    Piotr_Poznan napisał:
    To jest też pytanie czy zauważę różnicę w obrazie między połączeniami:
    - composite (3cinch-3cinch - video + audio L + audio R)
    a
    - component (5cinch-5cinch - YPRPb + audio L + audio R)
    Obiektywnie różnica będzie spora, a czy ją zobaczysz, to już nie jest kwestia techniczna :D
  • #15 15842841
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    Dzięki wieczorm przetestuję na krótkim kablu i napiszę tu jakie wyniki testu. Pozdr.
  • #16 15844229
    Piotr_Poznan
    Poziom 10  
    Wykonałem zmianę w menu DVD w sekcji picture, zmiana ustawienia parametru output z RGB na YPbPr i po tej zmianie łącząc kablem 3cinch-3cinch z gniazdami YPbPr w TV uzyskałem prawidłowy obraz bez dźwięku. Zatem kabel ok. Istotne było ustawienie w menu DvD.
    Chyba jednak nie zdecyduję się na dokupienie kolejnego długiego kabla 2cinch-2cinch aby wykorzystać połàczenie Component ponieważ na płycie DVD nie potrafiłem dostrzec istotnej przewagi nad podłączeniem Composite w obrazie.

Dziękuję obu kolegom za udział w rozmowie. Zdrowia!
  • #18 16352961
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 16353025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące różnic między kablami Component YPbPr a 3x Cinch. Ustalono, że YPbPr to zestaw trzech przewodów przesyłających wyłącznie sygnał wizyjny, podczas gdy 3x Cinch (Cinch audio/video) obejmuje zarówno sygnał wideo, jak i audio. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami związanymi z podłączaniem starszych urządzeń, takich jak DVD, do nowoczesnych telewizorów, wskazując na konieczność użycia dodatkowych kabli audio, aby uzyskać pełne połączenie. Wskazano również, że jakość obrazu z połączenia Component może być lepsza niż z Composite, ale różnice mogą być subtelne. Użytkownik, który miał problem z podłączeniem, rozwiązał go poprzez zmianę ustawień w menu DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA