logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć NT i centralę, by uzyskać sygnał zajętości?

Robski 22 Lis 2004 10:41 1986 6
REKLAMA
  • #1 1003766
    Robski
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Mam w firmie taką oto sytuację:
    Z centrali TP przychodzi kabelek, na którym mam podłączoną końcówkę NT od ISDN-a. W NT mam dwa wyjścia analogowe i dwa cyfrowe. Cyfrowe nie są używane. Pod jedno analogowe podłączony jest modem analogowy, zaś pod drugie centrala telefoniczna. Centrala telefoniczna ma 3 wyjścia na zewnątrz i 6 linii wewnętrznych. Kabelek z NT jest podłączony pod pierwsze wyjście centrali.
    Problem w tym, że jeśli ktoś dzwoni do firmy, a w firmie akurat ktoś rozmawaia to dzwoniący zamiast sygnału zajętości ma sygnał wolny. Powoduje to różnego rodzaju problemy mi.in. uwagi, że firma nie pracuje itd.
    Jak to wszystko podłączyć, aby działało poprawnie.

Pozdrawiam, dziękuję
    Robski
  • REKLAMA
  • #2 1003951
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 94
    1.Jakie jest NT.
    2.Czy wołanie jest na porcie drugim?
    3.Czy do portu analogowego przypisany jest numer?
    4.Czy przypadkiem nie jest włączona na porcie analogowym rozmowa oczekująca ( podczas rozmowy słyszymy "pukanie" na linii gdy usiłuje dodzwonić się druga osoba)?
    Być może rozwiązaniem byłoby podłączeni modemu pod wewnętrzny centrali, jeśli się da?
    RP
  • REKLAMA
  • #3 1003967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1004002
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Sprawdzić czy na danym porcie przypisane są numery , jeśli nie to przypisać do portu który idzie do centrali numer MSN a na drugi najlepiej numer fikcyjny, ponadto tak jak pisał PICIA wyłączyć połączenia oczekujące #43#. Najlepiej by było żebyś podał typ NT to poda się kody do ustawienia tego.
  • REKLAMA
  • #5 1004113
    Robski
    Poziom 10  
    Witam ponownie

W związku z tym, że nie jestem w firmie to zdołałem się dowiedzieć to:
    - faktycznie, podczas gdy abonent dzwoniący próbuje się dodzwonić i ma sygnał wolny, to osoba rozmawiająca w firmie słyszy sygnał "dobijania się",
    - NT ma symbol NT.1PLUS2B1Q
    I co w związku z nowymi danymi powinienem zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 1004181
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Z lini która jest podłączona do centrali wybierz: #43# powinien byc komunikat "Usługa nieaktywana, odłuż słuchawkę" i sprawdz jak sie bedzie zachowywać.
  • #7 1004256
    Robski
    Poziom 10  
    #43# - wydaje się że pomogło.
    Bardzo dziękuję, pozdrawiam
    Robski

Podsumowanie tematu

✨ W firmowej instalacji telefonicznej z centralą TP i końcówką NT ISDN (model NT.1PLUS2B1Q) pojawił się problem z sygnałem zajętości. Analogowe wyjście NT podłączone do centrali oraz modem analogowy działały, jednak podczas rozmowy wewnętrznej dzwoniący otrzymywał sygnał wolny zamiast zajętości, a osoba rozmawiająca słyszała sygnał "dobijania się". Rozwiązaniem było wyłączenie usługi połączeń oczekujących na porcie analogowym centrali za pomocą kodu #43#. Dodatkowo zalecano przypisanie numerów MSN do portów analogowych NT, aby poprawnie obsługiwać sygnał zajętości i uniknąć konfliktów. Po zastosowaniu kodu #43# problem z sygnałem zajętości został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA