logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłaczenie linii analogowych i cyfrowych jednocześnie z NT

pleban 08 Gru 2006 20:01 2021 11
REKLAMA
  • #1 3309733
    pleban
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam taki problem:
    na 1 ISDN-ie (NT Telefonica) z 2 wyjśc analogowych zasilane są alarmy, a z portu cyfrowego wychodzi kabelek do modemu ISDN. Jak to podłączyłem to dzieje się tak że aby móc połączyć się modem ISDN-owym to musi być podłączony do portu analogowego - obojętnie którego - telefon z odłożoną na widełkach słuchawką!! :)
    Czy może to tak działać?? czy to jest uszkodzenie??, oprogramowałem MSN-y na portach analogowych ale nie oprogramowywałem wyjścia cyfrowego, może to jest tego przyczyną???
    Czy z tym alarmem to nie jest tak że będzie to powodować jego włączanie jak ktoś będzie korzystał z modemu?? Ale korzystane będzie z modemu ISDN-owego tylko w momencie jak są one nie uzbrojone??
    Zapomniałbym dodać że ten telefon musi być też włączony nawet jak odłączone są od portów analogowych alarmy!! ale oprogramowane już były MSN-y na portach analogowych..

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 3310200
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    co to znaczy zasilane? w przypadku wywołania alaramu jest powiadamianie, czy tak?
  • REKLAMA
  • #3 3310405
    pleban
    Poziom 12  
    zasilane = podłączone

może źle to nazwałem ale chodziło że podłączone są wyjścia portów analogowych z NT do alarmów, tak alarm jak się załącza zesatwia połączenie z zaprogramowanym numerem alarmowym
  • #4 3310438
    vinci
    Poziom 26  
    nie powinno mieć znaczenia czy coś jest podłączonego do portu analogowego czy nie, napisz czy linia styku S jest daleka
  • REKLAMA
  • #5 3310476
    pleban
    Poziom 12  
    linia styku S ma 3-4 metry, tak jak pisze powyżej wszystko działa ale w momencie jak jest podłączony ten aparat analogowy??!.
    Linie analogowe mają więcej bo jakieś 20-30 metrów..
  • #6 3310540
    suncez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Spróbowałbym wyłączyć porty analogowe - uczynić je tylko wychodzącymi - jest taka opcja oraz skasowałbym wszelkie zapisane MSNy na portach analogowych.
  • #7 3310569
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    rzeczywiście 3-4 metry to niewiele, z drugiej strony chyba niewiele masz do stracenia więc może warto spróbować z magistralą (zamknięcie linii rezystorami)
    z takich strzałów to spróbowałbym jeszcze podnieść wersję softu NT zrestartować NT, podmienić całe NT. podpiąć się do zacisków wewnętrznych.
    pozdrawiam
  • #8 3313333
    pleban
    Poziom 12  
    suncez napisał:
    Spróbowałbym wyłączyć porty analogowe - uczynić je tylko wychodzącymi - jest taka opcja oraz skasowałbym wszelkie zapisane MSNy na portach analogowych.

Niestety nie mogę skasować MSN-ow bo centralka alarmowa z ktora sie łączą alarmy rozróżnia który numer dzwoni i przez to gdzie załączył się alarm. Spróbuje wyłączyć porty analogowe - uczynić je tylko wychodzącymi.

suworow napisał:
    rzeczywiście 3-4 metry to niewiele, z drugiej strony chyba niewiele masz do stracenia więc może warto spróbować z magistralą (zamknięcie linii rezystorami)
    z takich strzałów to spróbowałbym jeszcze podnieść wersję softu NT zrestartować NT, podmienić całe NT. podpiąć się do zacisków wewnętrznych.
    pozdrawiam

Restartowałem oczywiście NT i resetowałem go również. W jaki sposób można podnieść wersję softu NT??
    Spróbuję zamienić całe NT na jakieś inne.

Mam jeszcze tylko pytanie czy problemem nie będzie że ISDN ma jeden numer główny i jeden MSN ??
    Nigdy się z takim problemem nie spotkałem ale warto zapytać :?:

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #9 3313781
    Kamel81
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeśli się nie mylę, jak wykasujesz numery przy portach analogowych to wydzwaniając się z nich będziesz identyfikował się numerem głównym urządzenia NT. Problem z identyfikacją znika... Chyba, że potrzebujesz na każdym analogu identyfikować się innym....
  • #10 3313841
    vinci
    Poziom 26  
    proponuje tak jak suworow podmienić na próbe NT lub pozamykać inaczej rezystory
  • #11 3314001
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Co do podniesienia softu to zajmuje się tym dział techniczny tp dostepny przez BL. Goście są dość konkretni, rzeczowi i raczej nie robią większych problemów ( tak swoją drogą to może też coś doradzą)
    Tyle ze tak jak mówiłem, nie spotkałem się z takim problemem i wszystko to są "strzały" niekoniecznie celne.
    pozdrawiam
  • #12 3573942
    pleban
    Poziom 12  
    Uszkodzone było NT - po wymianie zadzialalo prawidlowo.
    Dziekuje bardzo za zainteresowanie i pomoc

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia linii analogowych i cyfrowych jednocześnie do NT ISDN (Telefonica). Linia analogowa była wykorzystywana do zasilania alarmów, które po załączeniu nawiązywały połączenie z zaprogramowanym numerem alarmowym, natomiast port cyfrowy był podłączony do modemu ISDN. Występowała sytuacja, że modem ISDN mógł się połączyć tylko wtedy, gdy do portu analogowego był podłączony telefon z odłożoną słuchawką. Próby rozwiązania obejmowały wyłączenie portów analogowych lub ustawienie ich jako wyłącznie wychodzące, usunięcie MSN-ów na portach analogowych, restart NT, podniesienie wersji oprogramowania NT oraz wymianę całego NT. Problemem mogła być również konfiguracja numerów MSN i numeru głównego na ISDN. Ostatecznie przyczyną problemu okazało się uszkodzenie NT, a po jego wymianie system działał prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA