logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta elektryczna - największe pole grzewcze nie działa równomiernie

lufa9999 29 Lip 2011 21:34 12393 7
REKLAMA
  • #1 9773095
    lufa9999
    Poziom 17  
    Ocena: 138
    Witam.
    Mam od niedawna płytę elektryczną i problem: są cztery pola do grzania, wiadomo. Trzy jednakowe i jedno większe. I jak stawiam garnek na tej największej to grzeje tylko środek, a boki nie, choć tam też jest pole grzania. Myślałem że trzeba specjalne naczynia, kupiłem patelnię do takich płyt, ale też nie grzeje po całości tylko brzeg jest zimny. W efekcie środek naczynia jest gorący, ale boki chłodne i gotowanie w ten sposób to o kant potłuc. W czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 9773112
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Płyta indukcyjna czy oporowa?

Dodano po 11 [minuty]:

jeszcze pytanie: czy jest to płyta z tzw. poszerzanym polem grzania ( większe pole dwa poziomy mocy) czy to większe jest o stałej mocy, tylko większej niż małe?
  • REKLAMA
  • #3 9773178
    lufa9999
    Poziom 17  
    Płyta oporowa, a to pole grzania jest z dwóch pól, większego i mniejszego. I w tej chwili grzeje tylko to mniejsze, większe jest zimne, mogę je dotknąć...
  • #4 9773197
    vodiczka
    Poziom 43  
    albo padła grzałka zewnętrznego pola albo nie działa przełącznik, Jeżeli płyta jest nowa i nigdy zewnętrzne pole nie grzało może też być błędne połączenie przewodów. Odłączyć płytę od napięcia, omomierz do ręki i sprawdzić połączenia.
  • REKLAMA
  • #5 9773241
    lufa9999
    Poziom 17  
    Chodzi o to, że wcześniej grzało, ale nie na każdym naczyniu, tzn na takim jednym dużym grzało, ale jakby nie cały czas, tylko włączało się i wyłączało...
  • #6 9773294
    farys32
    Poziom 2  
    Czyjej produkcji ta płyta? Czy wcześniej działało? Włączyeś przcisk, klawisz, guzik, rozszerzenia pola? Zazwyczaj takie są. Dla dużych garków bywa łączenie dwu sąsiednich pól.
  • REKLAMA
  • #7 9773351
    vodiczka
    Poziom 43  
    może zacznij od podania symbolu płyty i producenta, rozwiązań jest wiele ale jeżeli działało a nie działa to albo padł grzejnik albo układ przełączający. Włączało i wyłączało bo pewnie była za duża moc. Na małym polu jak ustawisz mniejszą moc to też włącza i wyłącza tylko jak jest całe zakryte garnkiem to tego nie widzisz.
  • #8 11223745
    lufa9999
    Poziom 17  
    Po prostu okazało się, że jeszcze jeden ruch gałki do włączania zapalał większe pole. Rodzaj garnka nie miał tu żadnego znaczenia, namieszałem tylko. Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą elektryczną, gdzie największe pole grzewcze nie działa równomiernie, grzejąc jedynie środek naczynia. Po wymianie garnków na odpowiednie do płyt grzewczych, problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzenie grzałki, problem z przełącznikiem lub błędne połączenie przewodów. Po dalszym badaniu okazało się, że problem wynikał z nieprawidłowego użycia gałki włączającej, co uniemożliwiało aktywację większego pola grzewczego.
REKLAMA