logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer do małego bagażnika z LPG - wybór głośnika i mostkowanie kanałów

kabanosik 22 Lis 2004 17:54 1872 14
REKLAMA
  • #1 1004664
    kabanosik
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam prośbę o wyrażenie opini na temat tego co mogę zrobić w malutkim bagażniku gdzie jest już butla od LPG.
    Chciałbym zbudować subwoofer ale miajsca mam około 25cm na 45cm i wysokość 45 cm.Nie mam pojęcia jaki głośnik do tego kupić(musi być tani tak do 150zł myślałem o tonsilu)Chciał bym uzyskać jak najniższą częstotliwość(w miarę możliwości) głośność jest mnie ważna.
    Do tego mam już wzmacniacz na TDA1562q (60W) z powiększoną pojemnością kondensatorów na podwajaczu z 4700 na 18800uF.
    Mam jeszcze jedno pytanie bo wzmacniacz ten jest jednokanałowy a wyjście z radia ma dwa kanały więc jak mogę te kanały zmostkować ?
    z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1004980
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Robisz sumator na wejście z np 2 rezystorów 47K z wyjść głośnikowych radia.Natomiast jako głośnik polecił bym ci LW800x2 do jednej obudowy.Zagra ładnie.Jak nie pasują ci 2 głośniki możesz dać jedną sztuke LW i też będzie dobrze
  • REKLAMA
  • #3 1005037
    kabanosik
    Poziom 11  
    Trochę zaskoczyła mnie ta wypowiedź bo o Alphardzie słyszałem tylko złe opinie.Oczywiście przemyślę Twoją radę lecz dla własnej świadomości wolałbym coś z Tonsila.Jeśli mam błędne rozumowanie to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.To będzie mój pierwszy sub i nie chciałbym za bardzo się rozczarować bo jeśli to jakoś zagra to w planach mam już sprzęt do domu.
    A mój wzmacniacz ma tylko jeden kanał to czy by pociągną dwa takie głośniki?
    Dodam że w tej dziedzinie jestem całkowitym laikiem,ale ambitnie podchodzę do sprawy.
    A co do tego zsumowania rezystorami kanałów z radia(wyjście chinch na sub) to czy mógłbyś dokładniej opisać jak to zrobić?Gdzie te rezystory wlutować?Czy w ten sposób nie stracę na jakości?
    Przepraszam bo napewno dla Was są to banalnie śmieszne pytania ale ja tego nigdy nie robiłem i dla mnie to czarna magia.
    Dodam że nie jestem leniem i nie chce mi się szukać informacji na ten temat,lecz nie udało mi się takowych znaleść.
    Dzięki za odpowiedz.
  • #4 1005111
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Tonsil owszem lepszy ale znowy czy warto wywalić tyle kasy na niego to niewiem.ładnym modelem jest GDN20/80/2 za 150zł jednak są tylko 8R.Może tesla??.ARN226/07/4 do br?
  • REKLAMA
  • #5 1005793
    kabanosik
    Poziom 11  
    bardzo ciekawy głośnik bo widze że na forum polecacie Tesle a cena jego to zaledwie 56zł(taki udało mi się znaleść)
    Tylko mam pytanie gdzie wysyłkowo najlepiej to kupować?
    A i na tej stronie co znalazłem nie ma żadnych parametrów,a chętnie bym je poznał.Dzięki za informację.Podejżewam że wybór padnie albo na Tesle(cena) lub na Tonsila ale z przewagą na Tesle...
  • #6 1005956
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    www.prolech.com.pl może ten akurat beda mieli tanio - niektóre mają drozsze od konkurencji. Ja kupuje tam bo tylko oni mają te głośniki, które mnie interesują bo niskiej cenie - jak z resztą - ponoć da się kupić taniej.

parametry na www.tvm-valmez.cz

Tesla to typowe nastawienie na zejście - tonsil bardziej woli wyższą skuteczność i szybkość niz niskie częstotliwości.

Kanałów w radiu nie mostkuj wybierz jeden z kanałow i tyle. prostota i elegancja. Asymetria jest teraz ponoć w modzie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 1007115
    kabanosik
    Poziom 11  
    No super.Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Jestem już na 99% przekonany,że wezmę tesle.
    Mam jeszcze jedno(mam nadzieję że ostatnie) pytanie bo nie mogę sobie poradzić z wprowadzeniem danych do programu np. Bassreflex.
    Co gdzie mam podać?Na stronie jest po czesku więc mam problemy.
    Byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś podstawił mi dane z tego głośnika:
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=103&l=2&catg=1
    a potrzebne mi jest:
    Qts-
    Vas-
    Fs-
    Xmax-
    Dia-
    Np-
    Lg-
    Proszę tylko nie krzyczeć na laika,ale ta podpowiedź nauczyła by mnie już samodzielnego konstruowania suba.
    pozdrawiam Piotr
  • #8 1007339
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    vas 77,1 dm³
    fs 34,2
    qes 0,49
    qts 0,44
    qms 4,44
    Xmax 3,5 mm
    sd 216,4 cm²
    cms 1,2 mm/N
    bl 5,3 N/A
    Z 4 ohm
    Re 3,48
    spl 88 dB/W/m
    pe 70W
    reszte obliczy ci program
  • #9 1007449
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Do obliczenia BR starczy: w WINISDBETA

Qts = 0,44
    Vas = 77,1 dm³
    fs = 34,2

Musisz zaznaczyć na początku że chcesz Vented i krecić tak długo BR i Objętością kolumny, aby uzyskać złoty środek pomiędzy pasmem liniowością i impulsem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 1008356
    kabanosik
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Jednak przy wyliczaniu obudowy nasuwa się kolejne pytanie.
    Wykres pokazuje mi odchylenie w dB.Czy plus 1 dB i minus np.3dB to jakieś zniekształcenia? nie zabardzo wiem czego mam szukać.Napewno najlepiej żeby linia szła prosto po zerze,ale jeśli jest -3dB to czego mam się spodziewać w takim przypadku ?

pozdrawiam Piotr
  • #11 1008456
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Jesli pokazuje -3 mozesz oczekiwac spadku skutecznosci czyli bedzie w tym miejscu ciszej grac....ae winisd to symulator tylko a w rzeczywistosci jest bardzo roznie
  • #12 1011214
    kabanosik
    Poziom 11  
    A skąd się bierze dane takie jak :
    Fs , Xmax , sd , cms ? Na stronie z danymi głośnika wcale nie ma nawet takich cyferek jak podaliście mi wyzej.To się jakoś oblicza z tych danych co tam są?
    A tak pozatym to normalne ze program wyliczył mi na takim małym głośniku az 100L skrzynie ?Ja potrzebuję około 50L duzo więcej mi nie wejdzie.
    Nie spodziewałem się że to aż tyle wiedzy mi brakuje żeby wykonać taki subwoofer.
  • #13 1011787
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    do tej tesli obudowa nie powinna być większa niz 30-max35 litrów i raczej zamknięta niz bass reflex. Jak byś chciał koniecznie bass reflex to moze nowa seria STX'a np 22/23/120/4SC. jak wszystkie stx'y ma dość wysoki SPL (zadowoli się tym wzmakiem co masz) i dość nisko zejdzie.
  • #14 1012609
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    kabanosik napisał:
    A z kąd się bierze dane takie jak :
    Fs , Xmax , sd , cms ? Na stronie z danymi głośnika wcale nie ma nawet takich cyferek jak podaliście mi wyzej.To się jakoś oblicza z tych danych co tam są?
    A tak pozatym to normalne ze program wyliczył mi na takim małym głośniku az 100L skrzynie ?Ja potrzebuję około 50L duzo więcej mi nie wejdzie.
    Nie spodziewałem się że to aż tyle wiedzy mi brakuje żeby wykonać taki subwoofer.

1. Najlepiej skompletowane parametry do Tesli, zawsze na Akkusie :)
    :arrow: http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=tvm&model=ARN-226-07-4&lang=pl&dh=dt

2. To ze program wyliczyl po swojemu, to jest nie wazne. To zawsze sie odbywa wedlug pewnych, czesto bezsensownych w praktyce, zalozen. Zawsze powinienes przeanalizowac wiele sytuacji z objetosciami, ew. strojeniami.

3. No coz tak bywa :), ale "dla chcacego nic trudnego" :wink:
  • #15 1015188
    kabanosik
    Poziom 11  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Po wypłacie zamawiam głośnik ARN226/07/4 i zaczne zabawe.
    pozdrawiam Piotr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy subwoofera do małego bagażnika samochodu z butlą LPG, gdzie dostępna przestrzeń to około 25x45x45 cm. Użytkownik poszukuje taniego głośnika do 150 zł, preferując Tonsila lub Teslę, z naciskiem na jak najniższe częstotliwości grania, przy mniejszym znaczeniu głośności. Posiada wzmacniacz TDA1562q (60W) z powiększonymi kondensatorami (18800 µF) i pyta o możliwość mostkowania dwóch kanałów wyjścia radia do jednego kanału wzmacniacza. Zalecane jest stosowanie sumatora na wejściu z rezystorów 47kΩ do połączenia kanałów, a nie mostkowanie wzmacniacza. Polecano głośniki LW800x2, Tonsil GDN20/80/2 (8Ω), oraz Teslę ARN226/07/4 jako tani i efektywny wybór. Parametry techniczne Tesli podano: Vas 77,1 dm³, Fs 34,2 Hz, Qts 0,44, Xmax 3,5 mm, Sd 216,4 cm², impedancja 4 Ω, SPL 88 dB, moc 70W. Do obliczeń obudowy bassreflex zalecano program WinISD, z uwagą na kompromis między liniowością a pasmem przenoszenia. Zwrócono uwagę, że dla Tesli optymalna objętość obudowy to 30-35 litrów, najlepiej zamknięta, gdyż większe objętości (np. 100 l) są niepraktyczne w małym bagażniku. Wzmacniacz jednokanałowy powinien zasilić jeden głośnik, a kanały radia łączyć rezystorami na wejściu. Podano także źródła parametrów i miejsca zakupu głośników. Użytkownik planuje zakup Tesli ARN226/07/4 i rozpoczęcie budowy subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA