Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki głośnik niskotonowy do małego subwooferka?

ADAXX 16 Paź 2006 18:48 2407 31
  • #1 16 Paź 2006 18:48
    ADAXX
    Poziom 13  

    Witam. szukam jakiegos głośnika niskotonowego do małego subwooferka o małym litrażu ok 10l (głośnik 16,5 cm) cos do 100zł tonsil, blaupunkt, magnat, moze cos innego

    0 29
  • #2 16 Paź 2006 19:03
    chico
    Poziom 17  

    Daj spokoj z takim subwooferem. Dobry przod go zagluszy ;] Za mala srednica do auta...

    0
  • #4 16 Paź 2006 19:21
    powalla
    Moderator CarAudio

    Za 100 to wygłusz drzwi i będzie lepiej grać przód(poprawi się bas ,a o to ci chyba chodzi).

    0
  • #6 16 Paź 2006 19:32
    powalla
    Moderator CarAudio

    Czym chcesz to napędzać? Radiem?

    0
  • #7 16 Paź 2006 19:42
    ADAXX
    Poziom 13  

    nie wiem czym bo nie wiem jak to sie sprawuje, albo radiem, albo fabrycznym wzmacniaczem a jak bedzie potrzeba to kupie jakis mniejszy wzmacniacz-to mialo byc drugie pytanie bo tez nie wiem, nie jestem jakims znawca audio wiec pytam

    0
  • #8 16 Paź 2006 19:51
    powalla
    Moderator CarAudio

    Co to " fabrycznym wzmacniaczem" ? Napisz co to za auto,czego słuchasz,ile masz kasy i najważniejsze dlaczego tylko 10l (pod siedzenie)?

    0
  • #9 16 Paź 2006 19:56
    ADAXX
    Poziom 13  

    bo mam fabryczna aktywna tube w ktorej chce podmienic glosnik, to jest tuba od audi a3. nie wiem jakie ma parametry ten glosnik ale wydaje mi sie ze jest spalony. jak bedzie potrzeba to wzmacniacz tez jakis kupie zamiast tego fabrycznego w środku tuby

    0
  • #10 16 Paź 2006 20:11
    powalla
    Moderator CarAudio

    Nie wiesz ,czy spalony?Weź baterię 1,5V i dotknij + i_ głośniczka i jak się "ruszy" to znaczy ,że jest OK, a wtedy szukasz dalej ,co jest uwalone.Sprawdź i daj znać.
    Ps: ta metoda z baterią to jest taka "na szybko" ,ale przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz.

    0
  • #11 17 Paź 2006 17:02
    ADAXX
    Poziom 13  

    tzn. gdzie mam dotknac tym "+"???

    0
  • #12 17 Paź 2006 17:06
    greg-si
    Poziom 27  

    + do + a - do - jak bóg przykazał
    chociaż jak dotkniesz odwrotnie to nic nie powinno się stać

    0
  • #13 17 Paź 2006 17:06
    tony_tr
    Poziom 22  

    Mnie sie wydaje ze tam gdzie jest + :)

    0
  • #14 17 Paź 2006 17:34
    ADAXX
    Poziom 13  

    no sprawdzilem i reaguje. glosnik i wzmacniacz jednak sa dobre ale czy jest sens podmieniac go na ten ktory podalem wyzej lub jakis inny? czy przy takim litrazu cos to zmieni? w tej chwili to jest glosnik dwucewkowy a ten Tonsila jest jedno ale chyba mocniejszy wiec czy jakosc dzwieku (czyli basu) moglaby sie poprawic?

    0
  • #17 17 Paź 2006 19:40
    powalla
    Moderator CarAudio

    Posprawdzałeś to co ci pisałem? I co?Szukasz głośnika ,a może masz uwalony wzmak?

    0
  • #18 17 Paź 2006 19:52
    qscgu
    Poziom 34  

    a co ma wspolnego nadpalona cewka z dobroscią glosnika? glosnik moze byc przypalony i bedzie grał ale i charczał, a tego sie nie sprawdzi baterią...

    0
  • #19 17 Paź 2006 20:07
    powalla
    Moderator CarAudio

    Pisałem na PW i miał jeszcze sprawdzić "opór" cewki i podpiąć inny głośnik (wiedziałem ,że z tego PW wyjdą klocki na forum).Kolega szuka głośnika ,a nawet nie wie czy wzmak jest OK(może to wzmak uwalił ten stary głośnik?).Sprawdzić nie zaszkodzi.

    0
  • #20 17 Paź 2006 22:12
    ADAXX
    Poziom 13  

    pisalem juz ze sprawdzalem i jest ok. moze to oczekiwania sa za duze ale to nie oznacza ze nie moge dalej sprawdzic glosnika i wzmacniacza dla pewnosci. Ale dodatkowo tez pytalem czy jest sens wymieniac glosnik na inny bo nie wiem czy to cos poprawi gdyby okazalo sie ze całość jest sprawna w tej chwili

    0
  • #21 17 Paź 2006 22:37
    qscgu
    Poziom 34  

    heh... jesli wszystko jest sprawne to zmiana glosnika nic nie poprawi ale pisales ze glosnik jest chyba uszkodzony

    0
  • #22 17 Paź 2006 22:47
    ADAXX
    Poziom 13  

    bo tak mi sie wydawalo ale moje oczekiwania widocznie byly wieksze, nie wiem jakie parametry ma ten glosnik ktory tam jest bo nie ma na nim nawet marki, ale wydaje mi sie ze jest troche słaby a cos w stylu tego tonsila czy czegos podobnego (czego szukam) mogloby troszke poprawic efekt.

    0
  • #23 18 Paź 2006 00:26
    Florian5555
    Poziom 11  

    głośnik tonsil który chcesz kupić jest 8omowy takich głośników raczej nie stosuje się w nagłośnieniu samochodowym.

    Dodano po 19 [minuty]:

    radził bym ci te głośniki nie są za drogie mają przyzwoite dane techniczne.
    jeden wsadzasz do suba a drugi przykręcasz membraną do dołu do podłogi w bagażniku. Albo wkręcasz w półkę albo wkładasz dwa w drzwi zamiast orginalnych.
    W komplecie są dwa głośniki.
    http://www.allegro.pl/item132784364__giga_bass_boschmann_16_5cm_mocna_seria_demo_car.html

    0
  • #24 18 Paź 2006 11:05
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    jeden wsadzasz do suba a drugi przykręcasz membraną do dołu do podłogi w bagażniku.
    a co to za banialuki!co za przykręcanie?

    0
  • #25 18 Paź 2006 17:27
    qscgu
    Poziom 34  

    chyba chodzilo ci o isobar? faktycznie mozna takie cos zastosowac mianowicie skrecasz membramami do siebie 2 takie same glosniczki, jeden glosniczek podlaczasz normalnie do tego wzmaka a drugi w przeciwfazie do 2 wzmaka tyle ze glosnikow coaxialnych czyli wspolosiowych z tweeterem na slupku nie skrecisz membramami bo ten tweeter bedzie przeszkadzal.

    0
  • #26 18 Paź 2006 17:38
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    no tak ale przydała by się obudowa.a wtedy to już band-pass.a to ma być w opakowaniu od nagłośnienia firmowego z audi.
    pozdro.dan

    0
  • #27 18 Paź 2006 18:54
    qscgu
    Poziom 34  

    jaki band pass?? przeciez do tej obudowy moze to spokojnie wsadzic. zadnych kombinacji z obudową nie trzeba

    0
  • #28 18 Paź 2006 19:35
    ADAXX
    Poziom 13  

    mozecie mowic troszke jasniej? tzn. gdzie ja mam je umiescic? w tylnych drzwiach naprzeciw siebie?

    0
  • #29 18 Paź 2006 21:04
    qscgu
    Poziom 34  

    nie, poprostu 2 glosniki membramami do siebie przykrecasz do tej twojej skrzynki

    0
  • #30 18 Paź 2006 22:16
    ADAXX
    Poziom 13  

    tzn jeden bedzie normalnie w środku a drugi cewka na zewnatrz? i jak to ma niby działać i poprawic efekt??? na jakiej zasadzie to działa? to musza byc dwa identyczne glosniki?

    0