logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2000 1.4 MPI - Automatyczne włączanie klimatyzacji po starcie

mateusz599 01 Sie 2011 16:50 8388 9
REKLAMA
  • #1 9782355
    mateusz599
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam!
    Posiadam Ibize z 2000 roku w klimatronic`u i borykam się z pewnym problemem.
    Otóż przy odpalaniu samochodu, automatycznie włącza się klimatyzacja... wyłącza się ja poprzez naciśnięcie przycisku klimy. Lecz po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu, klima sama startuje.
    Nigdzie nie znalazłem jakiejś kombinacji wciskania klawiszy czy czego kolwiek podobnego, aby ta klima odrazu się nie załączała.
    Zna ktoś taki przypadek?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9782483
    miler80
    Poziom 34  
    Ocena: 1393
    A jaką temperaturę masz ustawioną na panelu? Pecież sama nazwa mówi za siebie: klimatronic- automatyczna klimatyzacja!
  • #3 9784854
    mateusz599
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Sprawdzałem już to.
    Temperatura według wskazań termometru samochodu na zewnątrz była 21 stopni, tyle samo była ustawiona klima i również się załączała.
    W drugim samochodzie, również posiadam klimatronic i tam nie włącza się odrazu :) Dopiero po naciśnięciu przycisku na panelu AC załącza się. Więc sądziłem, że to jest jakaś usterka w Ibizie.
  • REKLAMA
  • #4 9875767
    viwaldixp
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

mam identyczny problem, dodatkowo nie działa mi czujnik temp zew (wyświetla kreseczki na wyświetlaczu) ale climatronic działa- reaguje na zmianę ustawień. W takim razie sad pobiera pomiar temperatury, czy wewnątrz też jest jakiś czujnik?
  • REKLAMA
  • #5 9880001
    sobol350
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    mateusz599 napisał:
    Sprawdzałem już to.
    Temperatura według wskazań termometru samochodu na zewnątrz była 21 stopni, tyle samo była ustawiona klima i również się załączała.
    W drugim samochodzie, również posiadam klimatronic i tam nie włącza się odrazu :) Dopiero po naciśnięciu przycisku na panelu AC załącza się. Więc sądziłem, że to jest jakaś usterka w Ibizie.

Czy po odpaleniu auta zapala ci sie opcja AUTO???

Dodano po 6 [minuty]:

viwaldixp napisał:
    Witam,

mam identyczny problem, dodatkowo nie działa mi czujnik temp zew (wyświetla kreseczki na wyświetlaczu) ale climatronic działa- reaguje na zmianę ustawień. W takim razie sad pobiera pomiar temperatury, czy wewnątrz też jest jakiś czujnik?

Z ustawień zadanych. wewnątrz też masz czujnik.Napraw jedno i pisz o drugim,jesli problem występuje.To tak ja byś wykręcił jedną świece z cylindra i zapytał czemu silnik odpalił???Zapewne miał jeszcze trzy i nie zauważył że jedną mu zabrano!
  • REKLAMA
  • #6 10937543
    pralf1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam , mam podobny problem , ustawiam klimatyzacje bez AUTO a przekręcając zapłon ponownie załączyła się znów klimatyzacja. Posiadam również passata b5 i tam jeśli ustawie na eko to tak już zostaje a tu tak jakby resetują się ustawienia , za każdym razem muszę ręcznie wyłączyć klime.
    Prosze o porade co z tym fantem...
  • #7 10937886
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Po wyłaczeniu zapłonu zostają zapamiętane opcje temperatury.

Skoro tak nie jest pewno brakuje któregoś + zasilania po wyłaczeniu zapłonu, albo co bardziej prawdopodobne ''panel klimy'' sie wysypuje.
  • #8 10938374
    pralf1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    kidu22 napisał:
    Po wyłaczeniu zapłonu zostają zapamiętane opcje temperatury.

Też tak mi się wydaje , podpinałem kablem OBDII i nie wykazało błędu , chyba trzeba będzie zajechać na warsztat.
  • #9 15913014
    Intelligent-life.pl
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Czy udało się naprawić?
  • #10 15913087
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3406
    Co wy kombinujecie, może jest tak jak w mercedesie (domyślnie klima jest załączona, ale można ją wyłączyć). W końcu Espania to ciepły kraj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym włączaniem klimatyzacji w Seacie Ibiza z 2000 roku, wyposażonym w system klimatronic. Po uruchomieniu silnika klimatyzacja włącza się automatycznie, mimo że użytkownik ją wyłącza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z ustawieniami temperatury lub usterką czujnika temperatury zewnętrznej. Pojawiają się również spekulacje o możliwym braku zasilania lub uszkodzeniu panelu klimatyzacji. Użytkownicy porównują ten problem z innymi modelami, takimi jak Passat B5, gdzie ustawienia klimatyzacji są zapamiętywane. Wskazują na potrzebę wizyty w warsztacie w celu diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA