logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów

Regss 01 Sie 2011 20:44 1331 2
REKLAMA
  • #1 9783312
    Regss
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam!
    Robiłem porządki w garażu i znalazłem dwa wiekowe auta. Chciałbym je reanimować.

Pierwszy mniejszy po zainstalowaniu baterii i włączeniu pilota cały czas kręci kołami do przodu, dopiero jak na pilocie przesunę dźwignię do tyłu milknie. Czasem po włączeniu kręci kołami raz do przodu raz do tyłu, aż słychać niepokojące trzeszczenie (jakby zębatek). Czy może to być problem z serwem? Czy waszym zdaniem coś z niego jeszcze będzie?

Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów

Drugi egzemplarz jest większy wygląda na bardziej zaawansowany. Po załadowaniu baterii na przedniej osi słychać cały czas działające serwo bez dotykania pilota, jednak skręty kół działają prawidłowo. Czy to normalne, że serwo cały czas wydaje dźwięk?

Jakie akumulatorki powinienem kupić? Mam też jakąś ładowarkę 8V/500mA przyda się do nowych akku?

Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów Jak naprawić wiekowe buggy? Problemy z serwem i wybór akumulatorów
  • REKLAMA
  • #2 9783946
    dj-glok15
    Poziom 11  
    Witam.
    Jeśli zębatki trzeszczą to rozkręć go o przeczyść i nasmaruj,
    pakietu akumulatorów poszukaj w internecie(oznaczenia takie same jak na tych które masz choć typ ogniw może być inny np. li-po), co do działania gazu w pierwszym modelu daj zdjęcia elektroniki może coś się przepaliło i co do serwa według mnie to norma że trochę hałasuje niezależnie od tego w jakiej jest pozycji.

Pozdrawiam.

P. S.
    Jeśli napisałem nie zrozumiale albo popełniłem jakiś błąd to przepraszam ale miałem ciężki dzień a jutro nie będę maił lepszego.
  • #3 9786085
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    W pierwszym wypadku zacząłbym od dokładnego wyczyszczenia pilota i jego suwaków. Serwo też możesz rozebrać i wyczyścić, wtedy może się okazać że hałasować przestanie. To że delikatnie hałasuje to raczej do końca normalne nie jest, moim zdaniem świadczy o tym że działa na nie nieustannie siła stanowiąca dla niego opór - może to tylko kwestia zapieczonych przegubów.

Podsumowując - rozkręcaj, czyść z kurzu i smaruj (ale z rozsądkiem!). Jest duża szansa że jeszcze pojeżdżą.
REKLAMA