logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić CB radio DNT Formel 1 z FM na AM? Schemat w załączniku

Pasien 22 Lis 2004 21:39 4727 8
REKLAMA
  • #1 1005264
    Pasien
    Poziom 2  
    Witam !
    Wiem ze ten temat był poruszany juz na forum ale nie wiedze konkretnej odpowiedzi.

PYTANIE
    Czy da sie przestroic CB radio tak aby nie nadawało na FM tylko na AM???
    jest to radio DNT Formel 1

Interesuje mnie kazdy sposób przeróbki radia oczywiscie opłacalny ;)

W załączniku znajduje sie schemat radia
    za pomoc z gory dziekuje

POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • schema.djvu (115.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1005707
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Nadajnik to w sumie żaden problem - odcinasz 12 V idące na końcówkę mocy i zasilasz ją z wyjścia TDA 2003 - uzyskasz moc ok. 1 W i całkiem przyjemną modulację.
    O ile wcześniej zablokujesz modulację FM (np. skręcając PR-ek dewiacjii na zero).
    Dużo gorzej sprawa wygląda z odbiornikiem (bo jak się domyślam chcesz przerobić kompleksowo).
    Zastosowali tam scalak który ma silny ogranicznik amplitudy więc chwyty w rodzaju dioda AAP153 odpadają.
    Musiałbyś zrobić cały kawałek wzmacniacza p.cz. 455 kHz z demodulatorem AM.
    Sporo roboty i nie ma za bardzo gdzie tego wpakować do radia bo jest dość płaskie.
    Kiedyś próbowałem to przerobić, ale dałem sobie na luz i jak mi teraz ktoś przynosi takie urządzenie to mówię od razu "nie da się" i mam czas na inne roboty.
  • REKLAMA
  • #3 1007847
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Popieram przedmówce. Nieopłacalne. Dochodzi jeszcze dorobienie sprawnego układu ARW - a to niełatwe. Poza tym chyba niedługo AM na CB będzie niedozwolony.
  • #4 1008167
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    można sprobować brać sygnał am z arw.. ale jakość hmm.. a w ogole czy jest sens?..
  • REKLAMA
  • #6 1008670
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    ..ale upsss.. obejrzałem sobie schemat i.. cafam co cafnąłem... :oops: rzeczywiście to radio nie ma... ale spotkałem się (parę lat temu) w którymś albrechcie i detekcja szła na arw..
    nie mniej jednak posypuję głowę popiołem, włażę pod stół i odszczekuję..
    pozdrawiam..
  • #7 1010714
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Popiół zostaw sobie na Popielca ;)
    Ja nawet nie spoglądałem na schemat - po prostu z praktyki to wiem.
    Ale można takie radio wykorzystać do konwertera na pasma FM-owe.
    Albo sprzedać Czechowi - oni pracują wyłącznie w FM.

Jednak sporo radii da się przerobić z FM na AM - szczególnie takie które mają wbudowany "S-metr" - obojętnie wychyłowy czy diodowy.

Bierzemy sygnał z diody detekcyjnej na ostatnim kubku p.cz. , lub nawet wprost z PR-ka służącego do ustawiania "S-metra", wpinamy przez kondensator kilkadziesiąt nF i ew. rezystor w tor m.cz. zamiast sygnału z demodulatora FM i już mamy radio odbierające w AM (po drobnej korekcie filtrów).
  • REKLAMA
  • #8 1022955
    pkobier
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Troche poza tematem:
    sq6ade napisał:"Poza tym chyba niedługo AM na CB będzie niedozwolony"
    Z kąd taka informacja?

Pozdrawiam!!!
  • #9 1024092
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    sq6ade napisał:"Poza tym chyba niedługo AM na CB będzie niedozwolony"
    Z przepisów "unijnych"! Dotrą chyba i do nas? Poza tym tylko używać (bez zezwolenia ) można takie radia, które mają moc nadawania ograniczoną do 4 W, pracują modulacją FM i posiadają homilogację.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przeróbka CB radia DNT Formel 1 z modulacji FM na AM jest technicznie możliwa, ale nieopłacalna i skomplikowana. Nadajnik można zmodyfikować przez odcięcie zasilania końcówki mocy i zasilenie jej z wyjścia układu TDA2003, jednocześnie blokując modulację FM przez ustawienie potencjometru dewiacji na zero. Odbiornik stanowi większy problem ze względu na zastosowany scalony układ z silnym ogranicznikiem amplitudy, co uniemożliwia proste metody przeróbki, takie jak zastosowanie diody AAP153. Konieczne byłoby zbudowanie nowego wzmacniacza p.cz. 455 kHz z demodulatorem AM, co jest trudne do wykonania i wymaga dużo miejsca. W radiu tym brak jest układu automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW), co dodatkowo komplikuje przeróbkę. Niektóre radia FM można przerobić na AM, wykorzystując sygnał z diody detekcyjnej lub potencjometru do ustawiania S-metra, jednak w przypadku DNT Formel 1 jest to mało realne. Dodatkowo, według dyskusji, wkrótce modulacja AM na CB może zostać zakazana na mocy przepisów unijnych, co czyni inwestycję w przeróbkę jeszcze mniej opłacalną. Alternatywnie, radio można wykorzystać jako konwerter na pasma FM lub sprzedać na rynki, gdzie FM jest standardem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA