logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mf 86 silnik perkins 4cylindry slabe cisnienie oleju

zbinek64 05 Sie 2011 22:54 15474 19
REKLAMA
  • #1 9795636
    zbinek64
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    mam problem z silnikiem perkinsa 4cylindry pracuje w kombajnie mf 86 po zagrzaniu zaczela sie swiecic kontrolka cisnienia oleju (na wolnych obrotach) po dodaniu gazu gasnie bez wymiany panewek sie chyba nie obejdzie czy jest mozliwosc podciagniecia cisnienia np na pompie olejowej prosze o wasze opinie ew. doswiadczenia zremontu silnika nistety nie znam nr. serii silnika( brak tabliczki) komajn jest z 1968 roku
  • REKLAMA
  • #2 9796049
    adiabel
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Pompa olejowa ma wewnętrzny zawór nadmiarowy (bezpieczeństwa) ustawiony fabrycznie i nie należy go ruszać.
    1. Sprawdź dokładnie czy na ciepłym nie ma gdzieś wycieku , to może być wyciek wewnętrzny np. na panewkach wałka rozrządu lub na przewodach i na zewnątrz go nie widać , a powoduje spadek ciśnienia.
    2. Sprawdź czujnik przez podmianę na np. pożyczony sprawny.
    3. Podmień pompę j.w.
    4. Jeśli to nic nie da czeka Cię wymiana panewek korbowodowych i/lub głównych.
  • #3 9796129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 9796156
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1558
    Zmierz ciśnienie oleju manometrem,później porozmawiamy o reszcie.
  • #5 9802735
    zbinek64
    Poziom 13  
    olej wsilniku wymieniony przed sezonem 2010 przepracował ok.30 godzin wiec chyba nie jest zużyty zauwazyłem że zaczyna migac kontrolka cisnienia na ok 1200 obr oczywiscie skożystam z waszych podpowiedzi i dam znac co dalej :D
  • #6 9802758
    photokom
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Znajomy miał podobny problem. Silnik Perkins A4.236. Kontrolka oleju migała na wolnych obrotach. Skończyło się obróceniem panewki. Silnik rozebrany, na szczęście więcej uszkodzeń nie było. Zrobimy szlif wału, nowe panewki i nowe uszczelki na całość. Pompę oleju rozebraliśmy i wygląda dobrze. Natomiast podejrzany wydaje się być zawór ciśnienia. Po wyciągnięciu zawleczki sprężyna odbiła tylko tak, że zasłoniła tylko pół średnicy otworka na zawleczkę. Czy tak ma być? Wydaje mi się, że ta sprężyna powinna mieć jakieś wstępne napięcie? Sama sprężyna wygląda dobrze (nie jest popękana itp), ale końce wydają się być szlifowane amatorsko (jakby na szlifierce - takie chaotyczne rysy). Czy może ktoś z Was ma taką sprężynę z tego silnika i mógłby mi zmierzyć jaką ma ona długość? Czy to normalne, że żeby wcisnąć zawleczkę wystarczy tylko docisnąć sprężynę około 1-2 mm? Czy ewentualnie można gdzieś kupić nową sprężynę, czy trzeba cały zawór?
  • #7 9802781
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1841
    Pompę wymienia się na nową, a nie próbuje się ja naprawić. Jak ja sprawdziliście że jest ok
  • REKLAMA
  • #8 9802791
    photokom
    Poziom 11  
    Po zdjęciu pokrywy nie widać żadnych rys, wytarć itp. Wiem, że się jej nie naprawia, ale po co wymieniać skoro jest OK. Tak jak pisałem podejrzewamy zawór a dokładniej jego sprężynę. Z tego co widzę, pompę kupuje się osobno a zawór osobno. Czy można kupić gdzieś samą sprężynę, czy tylko cały zawór? Budowa zaworu jest bardzo prosta i nie ma tu żadnej regulacji. Wszystko zależy tylko od sprężyny. Masz może taką sprężynę i mógłbyś mi podać jej długość?
  • #9 9802844
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1841
    W starych książkach sam naprawiam do ciągników rolniczych tam było dokładnie pokazane jak sprawdzić pompę olejową. Na oko nic nie sprawdzisz. To ze nie ma rys nie oznacza ze nie jest już wytarta jaki jest luz miedzy obudową, a kołem. Czy luz międzyzębny nie jest za duży. Teraz już nie pamiętam dokładnie jaka tam jest pompa o zazębieniu zewnętrznym czy wewnętrznym.
  • #10 9803787
    sylwek9173
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. podpinam sie pod temat. mam kombajn z silnikiem perkinsa 6 cyl, i mam pytanie, jakie on powinien utrzymywac cisnienie oleju i czy to dobry silnik?
  • #11 9806772
    photokom
    Poziom 11  
    Z tego co wiem to mój powinien utrzymywać około 5 bar (~0,5 MPa) przy obrotach maksymalnych i minimum 1,5 bar na jałowych. W twoim powinno być tak samo. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie :-)
  • #13 9844302
    zbinek64
    Poziom 13  
    dzisiaj założyłem manometr i po zapaleniu silnika cisnienie oleju 2,5na wolnych i 3na wysokich orotach zagrzałem go do temp. cieczy takiej jaką miałem przy koszeniu pracował ok 30 minut, przysłoniłem chłodnice wody i dalej prcował ,potrzymałem go na wysokich obrotach ok 5minut cisnienie spadło do ok1.7 na wolnych i 2.5na wysokich ijuż sie nie obniżyło,ale pod obciazeniem może jeszcze trochę spaść co o tym sadzicie chyba będzie trzeba zajżeć do panewek
  • #14 9844829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 9844849
    zbinek64
    Poziom 13  
    jest już po sezonie żniwnym zajme sie silnikiem jak tylko czas pozwoli sprawdze zawor panewki i zobacze co dalej
  • #16 9845900
    v_grzes1
    Poziom 13  
    Ocena: 76
    nalej oleju gęściejszego-są takie i będzie dobrze o ile nie ma stuków na korbowodach,stuki można wyczuć na wolnych obrotach jak się gasi, po co po próżnicy rozbierać.

Dodano po 6 [minuty]:

ciśnienie 2,5 nie jest takie złe,wpływ na ciśnienie ma temperatura a nie obciązenie
  • #17 9847449
    photokom
    Poziom 11  
    Nie słuchaj tego. Olej ma być taki jaki producent przewidział, a nie żaden gęściejszy. Ciśnienie też ma być takie jak powinno.
    Może być albo zużyta pompa i nie wydala, albo źle działa zawór regulujący ciśnienie - zbyt słaba sprężyna (tak jak u mnie było). W tym przypadku nie ma sensu kupować nowego zaworu (kosztuje parę ładnych stówek, wystarczy podłożyć podkładkę pod sprężynę (niestety w tym silniku nie ma regulacji na zawleczce) i będzie dobrze. Przy okazji nie zaszkodzi sprawdzić panewek, bo i tak miska musi być zdjęta.
  • #18 9857247
    zbinek64
    Poziom 13  
    pisząc o obciążeniu miałem na uwadze wzrost temperatury oczywiscie to sie wiąze jedno z drugim reakcja prawidlowa na dokladnie przeczytany post a co sądzicie gdyby wstawić małą chłodnice oleju w obieg filtra olejowego ?
  • REKLAMA
  • #19 9922817
    case1694new
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    photokom,a jakie ty chcesz mieć ciśnienie w rozgrzanym perkinsie 5 atm?
    1.7 na wolnych to bardzo dobre ciśnienie tym bardziej ze to 4cyl bez turbo.
    Zmień sobie tylko czujnik oleju i do reszty się nie dotykaj bo to nie ma sensu.
    Czujniki ustawiane są na 1.2 i tyle minimalnie potrzebuje silnik z turbo inaczej turbo padnie.
    Zeby panewkę złapało to musiało by spaść poniżej 0.5 tak więc nie warto dotykać sie do tego i szukać dziury w całym.
  • #20 12480404
    zbinek64
    Poziom 13  
    dorobiłem i założyłem chlodnice oleju silnikowega wpiołem w układ przed filtrem oleju duża poprawa w cisnieniu oleju. jest dużo lepiej ale tonie to co nowy :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Perkins 4-cylindrowym w kombajnie MF 86, który po rozgrzaniu sygnalizuje niskie ciśnienie oleju. Po dodaniu gazu kontrolka gaśnie, co sugeruje możliwe problemy z panewek. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompy olejowej, czujnika ciśnienia oraz ewentualną wymianę panewek. Wskazano również na możliwość zastosowania gęstszego oleju oraz dodania chłodnicy oleju, co poprawiło ciśnienie w jednym z przypadków. Użytkownik potwierdził wymianę oleju przed sezonem, a po pomiarach ciśnienia stwierdzono wartości 2,5 bar na wolnych obrotach i 3 bar na wysokich, co może wskazywać na potrzebę dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA