logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MF255 z silnikiem 3p Perkins - za wysokie cisnienie oleju

Adrofi7210 25 Mar 2020 17:20 3474 2
REKLAMA
  • #1 18559718
    Adrofi7210
    Poziom 2  
    Witam.
    Od niedawna użytkuję ciągnik MF 148 z silnikiem Perkinsa AD3 152.

Kupiłem go z zatartym silnikiem, silnik oddałem do naprawy, przeszedł kapitalny remont, wał po szlifie, wszystko fajnie.
    Ciągnik pali od "obrotu" nie dymi, moc ma, podczas wiosennej uprawy zauważyłem, że wskazówka ciśnienia oleju w silniku pokazuje mi grubo ponad czerwone pole (przy obrotach ok 1900), na wolnych wchodzi na zielone ale trochę gazu i znowu pokazuje ponad max, myślałem że po prostu to wina zegara, ale ostatnio podczas siania nawozów zaczął wyciekać olej z pod pokrywy zaworów, natychmiast przerwałem prace. 
    Dodam, że ciągnik po remoncie przepracował jakie 100 mth i nie było problemu z ciśnieniem, dopiero teraz podczas wiosennej uprawy.

Będę wdzięczny za podpowiedź, pozdrawiam
    Załączniki:
    • MF255 z silnikiem 3p Perkins - za wysokie cisnienie oleju wskaznik-cisnienia-oleju-massey-ferguson-1458875m91.jpg (68.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18560067
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    Sprawdź jakimś porządnym manometrem ile ma tego ciśnienia to badziewie nie jest wiarygodne i nic nie mówi jakie to ciśnienie jest. Wyciek spod pokrywy raczej nie ma nic wspólnego z zegarem. Mógł zaciąć się zawór w pompie (ale to trzeba wiedzieć jakie to ciśnienie jest).
  • #3 18560091
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1436
    Najprawdopodobniej w silniku po zatarciu powstało dużo opiłków i teraz zablokowały zawór ograniczający ciśnienie oleju przy pompie. Mogą to być też nowe opiłki powstałe po remoncie silnika. Jeżeli korek do spuszczania oleju ma magnes to go wykręć i sprawdź ile jest na nim opiłków. Do silników Perkinsa lejemy dobre jakościowo oleje a nie tanie superole. Jazda z nieprawidłowo działającym zaworem jest niebezpieczna. Przeważnie zawór zaciera się otwarty i wtedy mamy zerowe ciśnienie.
REKLAMA